Followers

skop kejururawatan . best ke jadi nurse ni ?

assalamualaikum korang :)

okay tujuan saya taip blog kali ni sebab sejak dua menjak ni saya selalu je dapat pertanyaan pasal apa-apa yang berkaitan dengan nurse . sorry tak dapat reply korang sebab saya sangatlah busy minggu ni . oleh kerana dah semester akhir so kelas cuma dua minggu dan selebihnya praktikal sampai akhir sem . sekarang ni pun kerja 10 hari tanpa cuti sebab postpone cuti untuk balik raya cina ni . sanggup kau . haa haha . so marilah saya jawab pertanyaan korang kat sini . so ramai yang boleh baca :)



rata-rata soalan yang famous macam best tak jadi nurse ni ? susah tak jadi nurse ni ?

so,biarlah saya cerita pengalaman saya sejak jadi student nurse ya . permulaan , saya tak minat pun kerjaya nurse ni . seriously tak minat sebab cita-cita saya nak jadi cikgu . tapi nak buat macam mana apply IPG tak dapat.punyalah menangis masa ni . tapi masa lepas spm hari tu saya isi semua borang online macam ipg , matrik , upu ,  dan spa . alhamdulilah saya dapat semua tawaran tu kecuali IPG :( yang nak sangat lah tak dapat . dan untuk SPA ni kena temuduga dulu dan buat 5 pilihan and lastly sekali saya pilih jururawat . masa tu mak saya gigih tau hantar pergi temuduga and saya lah orang paling lewat sampai untuk temuduga . hati kan kata tak nak masa tu . tapi alhamdulilah masa dah masuk uitm course accountacy saya dapat surat untuk diterima masuk dalam kementerian kesihatan malaysia (kkm) sebagai jururawat u29 . 

masa tu macam berbelah bagi nak pergi ke tak nak . tapi akhirnya saya pergi jugak.mak ayah tak paksa pun cuma jauh dalam sudut hati saya tahu yang diorang memang nak saya masuk KKM. yakin dengan pilihan selepas solat istikarah . mungkin rezeki saya dalam bidang kejururawaratan . masuk je kolej , masa ni sem satu punyalah rasa menyesal sebab kat sini absolutely jauh beza environment dengan universiti . ditambah pulak result sem satu yang buat hati ni jatuh tergolek-golek . malu sangat dengan result masa tu . rasa macam ntah tak boleh nak describe lah u olls . tapi alhamdulilah sekarang okaylah .

mula-mula saya selalu tak redha dengan kerjaya ni . nak sangat jadi cikgu uolls . haha . then ,sebenarnya kalau korang masuk nursing ni korang akan tahu yang skop nursing ni meluas . banyak cabang yang korang boleh pergi . bermula dengan diploma dalam gred jururawat u29 , korang boleh sambung post basic which means dalam mana-mana unit yang korang nak atau mahir dalam sesuatu unit tu macam forensik,emergency,renal,cardio ,respiratory ,psy,obstetrik dan banyaklah . korang pun boleh sambung degree kalau nak . ofcourse lah nak kan . dan secara automotiknya gred gaji pun akan meningkat . bila dah ada degree boleh pilih kalau korang still nak jadi jururawat dengan gred u41 or boleh apply jadi pengajar jururawat . pun boleh jadi cikgu . atau korang boleh je nak jadi specialist nurse dalam unit-unit yang korang minat . atau dari jururawat korang dinaikkan pangkat jadi sister lepastu matron lepas director of nursing (DON) dalam malaysia ni sorang je tau . haa . korang pun boleh nak apply kerja dekat luar negara macam dekat arab,brunei,indonesia dan lain-lain . 

pengajar pernah bagitahu saya yang "you boleh jadi cikgu , dalam wad you still boleh ajar patient-patient you and tak semua orang boleh buat kerja kita ni "* deep inside* . tapi bila saya didedahkan dengan semua ni , saya macam nak beralih arah . maksudnya , saya tak nak apply untuk jadi pengajar tapi saya nak jadi specialist nurse bahagian cardio (jantung) tinggi cita-cita kata ko . haha inshaaAllah kalau ada rezeki . aamin . why dalam bahagian jantung ? one of the reason sebab anak buah saya yang menghidap penyakit jantung :( kalau cakap pasal qausar rasa sedih sikit . haa mula dah . selain tu , saya pun minat dalam team surgical (pembedahan) . tapi nanti kalau dah posting tak tahu lah dicampak dekat unit mana. kalau boleh nak apply surgical .

sesetengah orang tak suka pun nurse ni . apatah lagi nurse goverment . tapi saya tak cepat melatah pun sebab saya tahu orang awam ada pendapat masing-masing.yang boleh saya katakan kalau dalam 10 ada 1 nurse yang buat nila tertumpah atas susu . yang 9 nya lagi pun akan dipersalahkan . why ? setiap orang berbeza. setiap jururawat pun berbeza . jadi jururawat korang kena berhadapan dengan macam-macam orang . dengan staf-staf hospital yang lain , patient , saudara mara pesakit etc . ramai sangat . kena kritik itu ini . kena biasalah dengan semua ni . dalam nursing ni kena ada knowledge dengan skill . kalau takde semua ni , kita akan selalu ditindas . lagipun kita main dengan nyawa orang . saya ni pun kekadang fikir macam merangkak lagi . acane nak kerja september 2014 ni . haaa takut . yelah , time student still ada yang backup lagi bila dah jadi staff nak pakai lace biru tu rasanya berat sangat tanggungjawab . haaaaaa takut

best friend . hampir 3 tahun sama-sama :') susah senang

bila dah masuk semester 6 ni , dah hampir 3 tahun belajar barulah rasa yang saya memang minat dengan kerjaya saya . i love my job . biarlah ramai yang tak suka misi pun T T apa salah saya korang ? haha masa student ni pun kita didedahkan dengan banyak kes and pengalaman-pengalaman clinical . best tau u ollss even keje korang memang penat . serius penat sangat kalau kerja dekat wad terutamanya wad yang busy dan aktif . untuk semester akhir kitorang akan didedahkan pengalaman klinikal dengan operation theater dengan accident & emmergency . dah lama nak masuk kat sini . tak sabar jugak nak tengok dr buat apa-apa pembedahan . i hope so , dapat tengok dr buat craniotomy . nak sangat tengok and belajar . 

kesimpulannya,best tak jadi nurse ni ? best ! kalau korang betul-betul minat or boleh je masuk dulu and tanam kan minat u olls . haha macam saya . actually saya banyak je story pasal pengalaman-pengalaman saya dalam blog ni . boleh preview entry yang lama-lama . oleh kerana saya selalu je busy , kalau kerja shift pagi , petang ada kelas , malam focus on my business pulak haa . haha dan sebaliknya kalau kerja shift petang and malam . adik-adik boleh je nak mohon nurse kerajaan ni . korang tak payah menyusahkan mak ayah pun sebab setiap bulan korang akan dapat elaun rm835 . lebih daripada cukup sangat . 



esok shift pagi . so , saya kena tidur awal . okaylah thanks for reading :)




epilog . 2013 vs 2014

assalamualaikum

nak taip ni rasa berdebar pulak . haha . oleh kerana tahun 2013 cuma ada 11 entry disebabkan kemalasan yang melanda marilah wujudkan entry yang pertama bagi tahun 2014 . kekok tau tak nak taip ni ==' 

awal tahun 2013 , rasa macam disaster sangat hidup ni . qausar masa tu sakit and jalani operation , pointer sem 3 jatuh merudum , pegang jawatan dalam mpp yang terlalu banyak kerja dan masalah-masalah yang lain tak ingat dah .yang ingat ni pun sebab yang terkesan mendalam sangat dalam hati ni . oleh itu , terus berazam  melepaskan matlamat lain untuk slow slow capai impian lain . 

so untuk tahun baru 2014 ,



kenapa eiffel tower ? ntah sebab minat sangat eiffel tower . kalau boleh barang semua nak ada gambar eiffel tower. and ntah suka ayat l'effort est ma force lepas tengok cerita korea cheongdamdong alice . haha selalu nak sama macam kisah cerita korea.

saya biasa buka entry pasal qausar dalam entry-entry lepas .untuk tahun 2014 ni . alhamdulilah alhamdulilah alhamdulilah qausar dah pun cukup setahun . alhamdulilah qausar sihat and aktif . ni nak nangis kalau cakap pasal qausar . okay yang penting qausar sihat alhamdulilah tu point dia . alhamdulilah untuk tahun 2014 saya dah tak pegang apa-apa jawatan dalam kolej ni . leganya rasaaaaaaaaa macam bahu yang senget ni dah balance balik . no more tanggungjawab yang berat ni , and boleh fokus untuk jadi pelatih tahun akhir semster akhir yang biasa . fokus belajar dan praktikal . dan alhamdulilah pointer yang merudum jatuh dulu naik semula . alhamdulilah . jadi bertubi-tubi berita gembira untuk tahun 2014 ni . terima kasih Allah *kesat air mata



little qausar dengan kakak sarah



so ,this is what we had together . belajar sama-sama . alhamdulilah tiga-tiga dapat sijil :)
dalam 11 entry pada tahun 2013 tak pernah pun sentuh pasal jodoh , cinta and seangkatan dengannya . which means masa last tahun 2012 disebabkan banyak hal yang terjadi yang membuatkan saya rasa down untuk capai beberapa impian . saya lepaskan satu matlamat iaitu nak berhenti dari cari seseorang ,berhenti tunggu seseorang dan taknak berkenalan dengan sesiapa pun,berhenti cakap pasal jodoh , kahwin and cinta-cinta ni . nekad tau masa tu . serious . sebab rasa macam cukup-cukuplah berangan AJ oi . haha

dan bila matlamat yang dilepaskan dulu mencapai kata nekad . tak sangka Allah buka hati ni untuk mengenali seseorang .Allah hadirkan seseorang . okay berhenti sekejap tak tahu nak mula dari mana . haha . dah lupa dah nak taip ayat ayat macam ni.tapi rasanya sekarang bukan masa nak cakap pasal semua ni.lain masa u ols okay . lain masa nanti . bila dah bersedia . dan sejujurnya , saya rasa macam dah ada pilihan hati sendiri , bila Allah redha dan mak ayah redha inshaaAllah , saya terima :) tu je hint dia . biarlah tuan punya diri dan seseorang je tu je yang tahu . better.inshaaAllah pilihan terakhir :) 

so , rentetan ni semua terkesan kat hati ni . apa-apa soal duka , gembira etc saya bersyukur dengan apa yang saya alami . life more challenging and interesting . hadapi ia jangan elak and selesaikan kalau ada masalah . terima kasih Allah untuk kehidupan yang hebat ni . terima kasih semua yang tersayang sebab warnakan hidup ni .




"Allah takkan pertemukan kita dengan seseorang tanpa alasan dan sebab yang kukuh , percaya janji Allah "





staffnurse to be september 2014 . tengoklah nanti saya dapat posting dekat negeri mana . walhal sebenarnya diri ni buntu nak isi 3 pilihan tu . plan sentiasa berubah-ubah .

oh yaa untuk tahun 2014 ni , saya ada buka my online shop the sister's project . do visit readers.