Followers

semakin matang

assalamualaikum



 balik kerja , usai mandi , terus buka lappy . dengan harapan cik gsp nak post entry kali ni . dalam perjalanan pulang dari kerja , cik gsp pandang ke atas langit , wawh , bulan penuh hari ni . subhanaALLAH , maha suci ALLAH yang mencipta sesuatu yang indah .


bercakap soal title , sejak kerja ni , cik gsp rasa lebih matang sekarang . maksud cik gsp bukan lah dulu-dulu tak matang , tapi mungkin sekarang "lebih" matang . cik gsp belajar untuk lebih sabar , belajar menepati masa , belajar berdikari , belajar menabung dan yang paling penting belajar dari pengalaman . 




manusia selalu buat silap .dan cik gsp juga termasuk dalam golongan tu . sedikit demi sedikit , cik gsp belajar membaiki kelemahan diri . dulu asyik-asyik kita yang mintak duit dengan mak ayah , sekarang dah kerja sendiri baru rasa macam mana susah perit nak cari duit . mungkin manusia leka , bila sentiasa di beri peluang .sebab tu , bila kita mintak duit je kat mak ayah , diorang akan bagi . tapi cuba kita cari duit sndiri , rasa pegang duit sendiri atas usaha kita . berbaloi ? yes , sangat berbaloi . 




sekarang , cik gsp jimat duit . mungkin sebab duit sendiri . kalau dulu , duit yang mak ayah kasi sure habis . bila kuar je , comfim akan beli apa-apa . termasuk lah kadang-kadang barang yang tak perlu . juga sekarang ni , nak makan pun rasa nak jimat . bawa bekal , tak lah habis duit . nak lagi jimat , puasa .disamping nak kuruskan badan . sebab kalau duduk rumah , kita tak amik berat sangat hal ni kan . beras dan semua keperluan harian parent kita yang tanggung .




duduk je rumah , kita mungkin tak bergaul dengan orang . mean , kadang-kadang jiran sendiri pun tak pernah berbual . mungkin cik gsp  , ye , sebab cik gsp tak de jiran pun . haha . bila dah kerja , cik gsp banyak berkomunikasi dengan orang . banyak jugak dengan orang-orang yang lebih berusia dan matang . tak kurang jugak wanita yang berkerjaya . kemudian , timbullah keinginan nak jadi macam diorang . 




kadang-kadang orang kerja sebab nak duit je kan . tak fikirkan kepuasan kenapa kita nak kerja . era kini , duit mesti nombor satu . ya , cik gsp tak nafikan . cik gsp banyak jugak amik ot , boleh lah kumpul duit lebih sikit . tak bermakna cik gsp gila duit . cuma cik gsp kadang-kadang terfikir , pegang duit sendiri , apatah lagi dengan usaha sendiri , merupakan satu kepuasan .




kalau dulu , pantang tengok baju lawa sikit , terus nak beli . duit tak de , mintak dengan mak ayah . sekarang , cik gsp lebih tahan nafsu . alaa , perempuan memang tak boleh kan bab shopping-shopping nih ..so , sebagai matlamat dapat gaji , baru beli , dengan harapan orang lain tak kebas dulu . hihi .




cik gsp sekarang tengah kumpul modal nak bukak bisnes kecil-kecilan dengan dua rakan kongsi cik gsp . umum yang tahu cik gsp pernah jual shawl dulu kan ? so , sekarang cik gsp nak bergiat aktif balik dan adalah jugak pertambahan barang-barang yang boleh dijual . 
insyaALLAH , kalau tak de aral kitorang akan start bulan 4 ni ,mungkin awal ,tengah atau akhir . sebab sekarang kita sibuk dengan komitmen kerja masing-masing . so , tengah cari market jugak . doakan lah . bagi customer-customer cik gsp yang dulu-dulu . tunggu lah . senyum sambil kenyit mata sikit . ewah .




p/s : bulan ni , banyak situasi-situasi yang memberi pengajaran untuk cik gsp . dan semua mengingatkan kepada al - Rahman al-Rahim . moga-moga kita berada dibawah keredhaanNya .
amin.



No comments: