Followers

belajar dari orang yang TIDAK meyukai kita

assalamualaikumdalam hidup ni , ada orang suka kita . ada orang tak suka kita . basic hiduplah tu .kita tak boleh paksa orang suka kita , tak boleh jugak nak paksa jangan tak suka kita .sebenarnya , orang yang tak suka kita (OYTSK)  ni lah mengajar kita . mereka lebih cenderung mencari keburukan dan kesalahan kita . orang yang pandai dia takkan biarkan . dia akan cuba membaiki kelemahan atau keburukan sendiri . dengan harapan apa yang OYTSK ni bercakap salah .contoh : OYTSK cakap kita bodoh . cuba kita nilai diri kita . betul ke kita bodoh ? kalau betul , tingkatkan ilmu kita . biar kata-kata mereka salah .

#tapi, bagi pendapat saya . hanya orang yang bodoh sahaja akan mengatakan orang lain bodoh . jarang sekali orang yang pandai berkata bodoh kepada orang lain . mungkin ada , tapi tak ramai . so , berhati-hati dengan perkataan subjektif iaitu bodoh . boleh jadi ia akan menimpa diri kita sendiri .dan satu lagi , TUHAN ciptakan manusia lebih baik daripada makhluk lain . yakni , manusia punya akal . orang yang mengatakan seseorang itu bodoh perlu ada ini :

 " tanda orang yang bijaksana ialah hatinya selalu berniat suci , lidahnya selau basah dengan zikrullah dan matanya menangis kerana penyesalan terhadap dosa "adakah anda sifat ini ? kalau ada sekalipun , anda tak layak berkata bodoh kepada orang lain .hari ni saya ada dengar faizal tahir cakap dalam iklan galaksi "kalau awak tak kenal orang tu , jangan memandai nak judge orang tu" sokong ft !so , kesimpulannya jangan mudah berkata jahat kepada seseorang , nilai diri sendiri dulu . saya tahu ini bukan sifat anti atau suka . ini adalah sifat dendam . sikap tak puas hati dan ingin menjatuhkan orang lain . wanita bukan harus dihina , di maki dan dicaci . terkadang dunia sudah menjadi seperti zaman jahiliah dahulu , sang lelaki membuang dan menanam hidup-hidup kanak-kanak perempuan . cuma bezanya sekarang , konsepnya lain . hayati perjuangan Rasulullah dalam membela wanita ketika dahulu . itu yang perlu lelaki faham . bukan mengherdik , mencaci dan memaki . apatah lagi berkata jahat dan dusta .

" saya mahu hidup bebas dari perkataan jahat lelaki tu . dan cuma satu , saya harap dia tak ganggu saya lagi , kerana dendam dia yang tak sudah tu "

3 comments:

NuR FaTyN ErNiE said...
This comment has been removed by the author.
NuR FaTyN ErNiE said...

sabar jew k...manusia mmg cmtuh...slalu x puas haty dgn kelebihan org n slalu jew cari slah org..just ignore jew lelaki tuh ckap..chill k..:)

aqmar jusof said...

thx fatin erni . sentiasa akan sbar :)