Followers

berkorban

assalamualaikum




alhamdulilah , tahun ni masih berpeluang sambut raya haji . moga dipanjangkan umur tahun seterusnya buat kita semua , insyaAllah . amin . baiklah , aspek pengorbanan itu penting menurut saya , bagaimana saat utus hati seorang ibu menangisi pengorbanan anaknya nabi Ismail , bagaimana luluh hati seorang ayah , nabi Ibrahim untuk dijadikan korban anaknya sendiri . di situ lah kita lihat sebuah pengorbanan besar sebuah keluarga , dan baginda melakukan itu adalah kerana Allah swt . jadi bertanya lah dengan diri sendiri , apa pengorbanan yang dapat kita lakukan untuk Allah swt ?




kita cuma hamba biasa , yang kadang-kadang memang tak lepas dari dosa . pengorbanan para anbia , membuka mata kita . tapi bagi saya antara pengorbanan yang kita boleh lakukan untuk kebaikan diri sendiri juga adalah kerana Allah , diantara nya memutuskan hubungan yang tidak halal yang sedang kita jalani di detik dan diketika ini . i means couple lah kan . ya , itu juga adalah pengorbanan . pengorbanan dari sudut apa ? pengorbanan kita meninggalkan orang yang kita sayang demi mencari redha Allah , demi mencari sebuah cinta yang halal . itu juga pengorbanan bukan ? 




refer kepada mengapa manusia boleh bercinta di usia yang muda , contohnya student-student sekolah menengah , tak kurang hebat lagi student sekolah rendah dah ada boyfriend atau girlfriend , ini hebatkah ? tak dinafikan setiap orang punya perasaan cinta , setiap orang wajar jatuh cinta , walhal diri saya sendiri juga barangkali . tapi , bila difikirkan balik , cinta Allah kita perolehi atau tidak , ini pula nak lebihkan cinta manusia , sesetengahnya lah kan , tapi tak semua . betul tak ? jadi adalah lebih hebat apabila meninggalkan seseorang itu adalah kerana mahu mencari cinta Allah .




mencari kemanisan selepas yang halal adalah lebih baik daripada mencari kemanisan dengan cara tidak halal ini . kita mungkin suka apabila boyfriend kita nyanyikan lagu untuk kita dicorong handphone , tapi saya lebih suka maher zain nyanyi kan lagu for the rest of my life untuk isterinya , kerana itu halal baginya , kita mungkin suka kekasih bagi hadiah dekat kita , tapi saya lebih suka si suami yang bagi hadiah dekat isteri dia , kita mungkin suka lepak , tengok wayang , makan-makan , jalan-jalan dengan boyfriend , tapi saya lebih suka seorang suami yang bawa isterinya ke jalan syurga yang diredhai Allah , kita mungkin rasa sweet bila seseorang lelaki yang ajnabi pegang tangan kita , tapi adalah lebih manis jika suami kita yang pegang tangan kita , lebih manis jika suami itu pimpin kita diakhirat untuk dibawa ke syurga bersamanya . itulah cinta sampai syuga . dan itu adalah kerana halal baginya . 




jodoh manusia , Allah sudah tentukan . kamu lepaskan seseorang itu sekarang , dengan harapan kamu mahu cari redha Allah , dan niat kamu adalah kerana Allah , Allah akan gantikan kamu dengan yang lebih baik . rahmat Allah itu luas jika manusia benar-benar mencari Nya . kamu sedih tinggalkan dia sekarang , kamu sayang sangat dekat dia , kamu rasa derita tinggalkan dia . tapi adakah kita rasa sedih dan derita apabila jauh dari Allah , sebenarnya Allah cemburu , Dia cemburu bila kamu asyik dengan kekasih yang belum tentu jodoh kamu . saya selalu baca yang kadang-kadang Allah beri kamu bertemu orang yang salah untuk bertemu dengan orang yang benar-benar dicipta kan untuk kamu . tapi bagi saya , Allah tak BERI , cuma Allah TUNJUK kepada kamu . 




kamu perlu tahu , seseorang lelaki itu masih punya kedua ibubapanya untuk ditanggung , kamu perlu tahu seseorang lelaki itu masih punya tanggungjawab untuk menggalas segunung ilmu , kamu perlu tahu kadang-kadang kamu lah yang boleh lalaikan dia . kamu perlu tahu mereka akan jadi imam kepada kamu nanti , dan sekarang biar kan dia menambahkan bekalan imanNya ,kamu perlu tahu , kita boleh jadi fitnah buatnya ,  dan kamu amat perlu tahu , hatinya milik Allah , sekuat mana pun tangisan kamu tinggalkan dia , kalau Allah dah pegang hati nya untuk kamu , ya , its yours . datang lah mana-mana perempuan cantik kepadanya , datang lah perempuan-perempuan kaya kepada nya , tapi dia milik kamu . so dont be sad , Allah is alway be your side 





kita boleh nilai


kamu juga perlu tahu sebab sayang lah mereka meninggalkan kamu , sebab sayang juga mereka simpan rasa itu agar tidak mencemarkan kesolehan kamu dengan mendalah couple ini , sebab sayang lah dia tinggalkan kamu kerana Allah , sebab sayang lah mereka sedang mencari ilmu untuk jadi imam yang baik untuk kamu dan mungkin untuk anak-anak kamu nanti , siapa tahu mungkin . sebab sayang lah mereka takut kamu lalai daripada mengigatiNya , sebab sayang lah mereka jaga batasan hati mereka , mereka pendam rasa cinta mereka kepada kamu kerana mereka tahu hati kamu juga milik Allah , dan sebab CINTA lah suatu hari nanti mereka akan berjumpa orang tua kamu untuk mengambil kamu sebagai yang halal buat mereka . Allah lebih tahu :')




segala yang kurang adalah dari saya , juga adalah nasihat buat diri saya sendiri . assalamualaikum :')






 ianya sangat hebat apabila kita mencintai orang yang mencintai Allah lebih daripada mencintai kita , kerana kita sama-sama tahu , hati masing-masing milik Allah :")


bertabahlah ! pengorbanan untuk Allah , redha Allah yang kita cari . salam idul adha , tak lambat lagi kan ?