Followers

lately , banyak hal yang terjadi

assalamualaikum




selepas beberapa perkara yang berlaku , hari ni baru berkesempatan nak taip blog . apa yang terjadi rasanya biarlah saya , family dan orang-orang terdekat sahaja yang tahu . ini dugaan dan Allah akan bersama-sama dengan orang yang sabar . insyaAllah and i always remember my self , please do not act like a child ! like ayah selalu cakap hidup manusia ni berbeza :')




tup tap tup tap semester satu dah pun nak habis , tinggal beberapa hari lagi je dah nak cuti sem .tup tap tup tap dah nak masuk sem dua . result maybe akan dibentangkan 1/12 ni . hopefully semua lulus and hopefully my batch akan dapat 100 peratus markah lulus . amin . saya dah sampai sejauh ini , i mean enam bulan dah , saya takkan berpatah balik . bukan senang nak lalui orientasi masa mula-mula masuk dulu , bukan senang nak sesuaikan diri dengan persekitaran wad dulu . but , sekarang alhamdulilah sangat better dari dulu . thanks to Allah :')




im not the perfect one . saya juga kadang-kadang melakukan kesilapan . siapalah kita kan kalau tak lakukan salah silap . tapi inilah pengajaran yang Allah nak berikan kepada kita . like always lah kan , dugaan kadang-kadang satu situasi yang Allah nak bagitahu sebenarnya Dia rindukan kita :') dugaan juga kadang-kadang sebab Allah nak buang dosa kita yang lepas-lepas .  andaikata kita demam , bukan saja-saja Allah nak bagi kita demam kan ? berfikiran positif okay . and apa yang berlaku ada hikmahnya , kadang-kadang ujian yang kita rasa tak tertanggungkan ? walhal Allah yakin kita mampu mengharungi dugaan yang diberikan olehNya . jelas kan yang Allah takkan beri dugaan kepada seseorang jika kita tidak mampu nak harungi nya . trust your self , Allah akan kirimkan bantuan kepada kita jika kita berada dalam kesusahan . kita tak sempurna ya , Allah yang memiliki kesempurnaan :')




based on the reason . jangan mengeluh jika diberi sesuatu yang kadang-kadang payah untuk kita jalani . menangis dan memintalah padaNya . Dia sentiasa dekat dengan hambaNya , Dia sentiasa mendengar luahan kita kan :') dugaan yang kita jalani sekarang bukan lah apa-apa jika nak dibandingkan perjuangan rasulullah dan para anbia ketika dahulu . proud to your self . you are the choosen one :')






kita perlu tahu Allah sayang kan kita . syurga itu ada . neraka juga ada . ujian didunia menentukan kemana arah kita . Allah bukan saja-saja nak bagi kesusahan dan kesenangan kepada kita . Allah takkan biarkan kita keseorangan . dibahu kiri dan kanan sentiasa ada yang ikuti . percayalah , Allah tak jauh dari kita , mati itu hampir :'(




with kak izzah , orang penting dalam transformasi saya sekarang :')




pernah suatu hari saya amat tersentuh bila mana , anak sedara yang umur 3 tahun nasihatkan acu dia yang dah nak masuk 19 tahun tahun depan , kalau ikut tahun lah kan . dia cakap dengan saya :


" acu kena kuat semangat , ingat sarah , ingan wan , ingat qi , belajar rajin-rajin "


ya Allah :'( , si kecil maisarah pun pandai dah nak cakap pasal life-life ni . ya , acu kena kuat semangat ! :'(



p/s ; jangan percaya dengan seseorang yang boleh membuatkan hati kita gundah gelana . like ayah selalu cakap " manusia ni berbeza " .  # tak lain tak bukan , nasihatkan diri sendiri , kita adalah penasihat terbaik untuk diri kita , jika kita letakkan Allah number satu di hadapan kita . amin amin amin :')






No comments: