Followers

tips apabila jatuh cinta

assalamualaikum
cinta dengan manusia ? itu perkara biasa . siapa yang tak jatuh cinta , dia bukan orang biasa barangkali . baiklah , entry kali ni kupas soal cinta lah . okay sebelum tu , jaga hati ya :)
1. apabila kamu jatuh cinta , perteguhkan hati kamu , agar tidak lalai dari mencintai-Nya 
2. apabila kamu jatuh cinta , jangan terburu-buru untuk mengatakan cinta kamu pada si dia . tapi beritahu Allah swt dahulu . bukan kah Allah swt yang memiliki hati dia .
3. apabila kamu jatuh cinta , dekat kan diri kamu dengan Allah , mohon agar ini bukan sekadar penyakit hati 
4. apabila kamu jatuh cinta , selidiki si dia agar kamu tidak jatuh cinta pada semberangan orang . kan ingatkan lelaki , alih-alih perempuan . susah tu . nauzubillah ya kamu semua :)
5. apabila kamu jatuh cinta , jaga lah hati agar kita tidak akan pernah berpaling daripada Allah . biar cinta ini yang menguatkan cinta kamu pada Tuhanmu . insyaAllah :')
6. apabila kamu jatuh cinta , jangan kamu tawan hati si dia dengan lenggok rupa paras mu . tapi tawan lah hati nya dengan akhlak kamu yang terpuji . 
7.apabila kamu jatuh cinta ,kamu tidak perlu berubah menjadi orang lain . jadilah diri kamu yang sendirinya . baik atau buruk kamu , itulah keistimewaan kamu . 
8. apabila kamu jatuh cinta , jangan melampaui batas . jaga akhlak kamu , jaga pergaulan kamu , jaga aurat mu , jaga iman mu dan yang paling penting jaga maruah kamu . 
9. apabila kamu jatuh cinta , istikharah lah . mungkin dia jodoh kamu . andai bukan , mohon agar Allah hilang kan cinta ini . bukankah cinta kita hanya layak di miliki oleh orang yang ditakdirkan untuk kita ? habis tu sekarang yang pasang ramai sangat tu kenapa ? hah ! tak boleh tak boleh okay kamu
10. apabila kamu jatuh cinta , jangan lupa siapa kamu , jangan lupa keluarga kamu , jangan lupa ibu bapa kamu dan yang penting , jangan lupa Allah swt
"  tidak perlu terlalu menganggung-agungkan sebuah cinta itu , kerana cinta itu memang sudah sesuatu yang agung . tidak boleh digambarkan melalui kata , tidak boleh diertikan melalui gambar . ia datang dari Allah swt  "
Allah swt berfirman " pasti akan mendapat cinta Ku , orang-orang yang saling mencintai kerana Aku , saling berkunjung kerana Aku , dan saling memberi kerana Aku " (hadits qudsi)
1 comment:

Anonymous said...

cinta itu anugerah Allah SWT kan..jika kita jtuh cinta ktika msih lgi brgelar seorang pelajar sekolah..wlaupun dah cuba skuatnya ntuk mlupakn cinta itu tpi ttap x boleh..apa yg ptut dilakukan..bolehkah kita trus simpan rasa cinta itu dlam hati?..