Followers

khalisa maisarah birthday.

oleh kerana aku cuma ada sorang anak sedara . so , aku sayang sangat-sangat kat ank sedara aku . walaupun dia banyak menimbulkan kekacauan manis dalam hidup aku . haha . 27/2 hari lahir dia . so , kite orang family sambut ala kadar je ahh . mak aku belanja makan kan kfc . korang tgk gmbr je ahh . aku tak de mood nk story mory .

 aku budak kecik yang sombong . kau ?
~ewah~

 kesian dia baru bgn tidur , aku suruh amik gambar . haha .pedulikan ketuat aku yg semakin membesar . xoxo

dia batuk tapi minum air batu lagi .
 

kak long dgn abang ipar aku .


abaikan mata aku yg gelap mcm burung hantu tu . tak cukup tidur ! haha

 korang ada anak sedara yg suka berdiri atas meja ? aku ada . haha


ok..assalamualaikum

hari keluarga 5ss1

yang datang semuanya 12 orang je . mungkin yang lain ada komitmen trsendiri . ada yang kerja , jaga anak , jaga suami . haha ! tak ahh . barangkali sibuk mungkin . siapa tahu ?


walaupun 12 orang , meriah tetap cun . alaa..ada saya knp tak meriah..sy kan mulut kepoh . haha ! ok , sudah . makanan boleh tahan sedap . yang paling beruntung alif siap bawak makaroni lagi . buat sndiri gwa cakap luu . hamboii , mentang-mentang ahh kerja kat secret recipy . auwwww..untung suliana . oppss ! . sy ingatkan nak bawak ahh jugak fettucini alaa itali . tp tak de masa nk buat . ok , tipu .saya tak pndai pun . over je lebih . haha .

korang boleh tengok gambar-gambar ni :
             










yang ni just nak ngada-ngada . haha :







itu je ahh .

p/s:balik tuh sy pergi bandar jap . nak cri heels . bila dh jumpa , duit tak cukup rm 5 . pokai kan sy . haha..pastu mai bg pimjam duit dia dulu . thx mai !

budak poyo nama aqli

ok , macam mana saya nak start erk ? auwww , malu..ok , pedulikan kegedikskan saya..saya cuma nak citer pasal budak nih , budak yg selalu cari balah dgn saya dari form 4 sampai form 5. budak ni ! budak ni ! 

maaf , gambar agak gelap.klik untuk tumbesaran yg maksimum


haha ! gila ke apa saya nak berblogger pasal dia post kali ni ! hihi , tp memang nak cakap pasal dia pun .

kisah bermula 

ewahh , cam cerita cinta .
korang jgn salah faham , kami tak bercinta pun .


ok ,sudah lah nak mgarut .

macam ni ,budak ni nama aqli . dia suka cari balah dgn aku . time dia baik dgn aku bila dia nak kertas A4 . aku pernah bergaduh gile-gile dgn dia . tahun lepas lah . memang kiteorg selalu gaduh tapi ni gila-gila punye gaduh . masa tu , aku langsung tak bercakap dgn semua budak lelaki kelas aku , diatas sebab-sebab tertentu .pendek kata , aku bergaduh dgn mereka semua lah .ni hahh budak lelaki kelas aku :

sory , gambar bergegar sikit.hihi . budak laki-laki kelas aku tak ramai.cuma 8 org je .



situasi ni berlaku awal bulan 5 tahun 2010 .masa tu , aku memang marah gila kat aqli . hati aku macam setan marah kat dia . hari-hari kalau dalam kelas aku jeling dia . ye lah , kita satu kelas kan . mesti lah jumpe .dekat dua minggu jugak lah kejadian yg terpaksa dirahsiakan sebab pergaduhan ni berlaku . sampai lah , aku xcident . aku xcident gila teruk kat kepala doh . korang tgk kan dah gmbr kat enrty lepas-lepas . so , aku amnesia . bukan lah , amanesia yg tak ingat sapa aku sebenarnya , just tak ingat apa yg berlaku hari-hari sebelum aku xcident . kemudian , ewahh ..macam karangan..ngee~~~..budak-budak kelas pun datang lah melawat aku kat rumah . gila terharu dohh ..penuh ruang tamu umah aku . masing-masing bawak buah tangan . tapi aku tak dapat makan pun . so , kakak-kakak dan abang aku lah yg kebas . nak dijadikan cerita ,aqli pun datang masa tu .seingat aku dia datang dgn hilmie . so , aku sembang-sembang lah cam biasa dgn budak-budak kelas aku . yang aku cakap semua pertanyaan yg ulang-ulang , jangan tanya ahh kenapa , kan aku dh cakap aku tak ingat . pastu , aku pun tanya lah aqli , aku tak ingat dah apa aku tanya dia . masa tuh aku tak ingat lagsung yg aku dalam situasi perang dgn dia  . cakap macam orang baik-baik je lah . then , dalam cakap-cakap tuh , kat fikiran dia boleh kata apa taw , (gila dah qema ni , gila-gila)..tgk lah..fikiran dia pun jahat macam hati dia .yang adoo . haha..tp kalau aku jadi dia , aku pun berfikiran sama . alaa , memang tak leh blahh kalau orang tnye hal-hal yg sama berulang kali . anda rasa pelik kan sebab sy tahu apa yg dia cakap dalam hati ? ok lah , sy mengaku ..saya ni paranormal . ok ! tipu . 



saya dapat tahu sebab masa dalam kelas , dia pergi kat tmpt duduk saya . pastu sembang-sembang macam biasa . pastu dia cakap kat saya "weh , mu tak ingat ke yg kita gaduh sekarang ni ?" . then , barulah aku ingat yg aku memang tgh gaduh dgn dia . patut lah bila aku ada cakap-cakap dgn budak-budak lelaki lain diaorang macam tak nak cakap je . choii ! malu jugak saya masa tuh . haha , pastu aqli citer lah yg dia kata aku "gila" tu ,aku pun gelak-gelak . tak marah dah masa tu , baik  dah lah . kawan balik. ngee ~ .dia pun ada cakap macam nih "weh , kepala mu besor op sbelah , takut aku tgk" ..tak guna ! sempat lagi dia ejek saya . ok , memang masa tuh , kepala saya besar sebelah. pakai tudung pun senget lah ..sebab kepala tak balance . macam ni arh :


ok , sila gelak sekarang . ni bukan masa tu lah , ni masa saya gila-gila tgh study sejarah.abaikan.

pastu , kiteorng pun baik macam biasa lah . sekejap-sekejap gaduh , pastu baik semula..haha ..budak-budak  kelas memang dh tahu lah kita org selalu perang . kalau dia tak cari balah dgn saya , saya cari balah dgn dia .ok ! saja cari publisiti mahalan.haha.tapi budak-budak perempuan selalu bela saya lah .sebab dia org tahu yg aqli ni memang menjengkelkan . haha .



kadang-kadang kalau mulut dia jahat sangat dia prnah ahh kene simbah air dgn saya .saya ulang , simbah air.. haha . dia tak mencarut lah .tp dalam dia cakap-cakap tu , dia ada kata 'bodoh' ..saya tak tahu lah dia tujukan kat sapa . yg saya rasa dia tujukan kat saya . haiii .. hot sih ! saya dah tak leh orang kata saya bodoh . memang pucuk dicita , ulam mendatang lah bila ada air kat depan saya . mahunya kene simbah . basah lah baju dia . pastu saya blahh ahh . macam spy perempuan yg baru lepas selesaikan misi dia sambil pgang senapang . gila cun lah muka saya masa tu . macam ni :


style gila lah saya . sayang awak aqmar !


tu first time saya simbah air dekat lelaki . dia tak balas doh . ok , boleh saya katakan yg dia ni tak dayus lah . haha . apa ? sy puji dia ke tu ? haha .baru sy rasalah macam mana perasaan awek-awek yg kene tipu dgn playboy , pastu simbah air kat meja makan . hot jugak !



tapi kalau nak tahu . ni tabiat dia lah .dia suka kembangkan lubang hidung dia . kotor ! pastu , dia suka hembus nafas kat saya . busuk ! angkat ketiak bila saya lalu . dia suke ejek panggil tiqah , COLEK ( yg boleh cicah dgn pelam tu) ..tp saya pun join dia arr..haha..gila saya bergabung kenekan tiqah..sebab , tiqah suka gila makan colek . haha .pastu kalau saya mintak tolong dia ke , dia mesti cakap macam ni " cium ketiak aku dulu " . tp saya dah biasa lah . jgn salah faham , bukan dah biasa cium ketiak dia . gila ? geli aku ! .sy dah biasa lah dgr dia cakap macam tu . sebab kalau perempuan lain.. tak ke diorang akan panggil abg diorang suruh belasah aqli ? haha



tapi dia tolonglah jugak saya . dia budak baik sebenarnya .haha . sy  puji dia lagi . tiba-tiba bila tak sekolah ni , ye lah maksud saya tak bergaduh dgn dia..saya jadi rindu pulak . ngee ~ . maybe ni kenangan lah . budak yg nama aqli ni memang saya ingat lah sampai bila-bila. haha.sebab dia banyak menimbulkan kekacauan dalam hidup saya masa tahun 2009-2010 . kalau nak cerita pasal dia memang tak habis lah . so , saya stop kat sini .awak tgk lah bebrapa gambar sy ngan dia ni . aishhh ! tak nak kalah . gaduh-gaduh amek gambar jugak :



dia marah gila saya ltk gambar ni dalam fb doh . jadi saya dah padam.hamik kaww , aku letak dalam blog .haha !

orang komen gambar ni , dia macam cina masuk islam.haha!




 macam kakak pergi tengok adik konvo.





apa motif gambar ni ? tak..cuba tgk
hantu belakang saya tuh ..dialah tu mengacau say amik gambar !


gambar ni di snap secara tak sengaja . cube perhatikan pengawas baju biru yg pndg saya tu . haha ! perasan.
-klik untuk besarkan-
satu lagi , abaikan muka saya yg ntah apa-apa tu.


 
p/s:sapa-sapa yg baca post ni , tolong lah jgn bgtaw dia k . nanti dia perasan , sbb sy byk puji dia jgk dalam nih . haha ! dan jgn sekali-kali share kat fb . mati saya sbb malu takut dia baca . choii..



*sy mintak maaf jugaklah kat korang sebab sekejap sy bahasakan diri saya aku..sekejap saya..haha..kenyit mata sikit . ewahhh..haha

ketika cinta bertasbih

hari ni aku dah habis tgk cerita cinta islamik ni . aku pernah baca novel ni dulu . sangat-sangat tersentuh hati kecil ku . bukan dalam novel sahaja , malah dalam filem juga . sumpah , demi ALLAH , aku respect watak dalam cerita ni :

khairul azzam
anna althafulnisa
ayatul husna
malah , lebih tepat , cerita ini megutarakan sebuah cinta islamik .tak perlu bercinta sebelum kahwin . lepas kahwin baru bercinta . mereka lebih mencintai Tuhannya , ALLAH s.w.t & mencintai rasulnya , Muhammad s.a.w . untuk memilih jodoh , mereka serahkan soal jodoh kepada ALLAH . dan kenapa tidak aku ? kenapa tidak kamu ? kenapa tidak kita ?



satu hal yg mnjadi prinsip aku dari dulu sampai sekarang "kalau ALLAH dan janjikan kita dgn dia , kita mesti dgn dia . dan jangan risau kalau tak ada org yg mencintai kita , kerana setiap manusia dicipta berpasangan" .



aku bersyukur sebab aku tak bercinta bt masa skrg .yg lepas ?ok  , pedulikan . tak lain tak bukan hanyalah cinta monyet . lagipun tak ramai pun org yg pernah bercinta dgn aku . cuma dua org . (korang nmpak je aku macam ni , tp aku susah nak bercinta ) setiap kali bercinta aku selalu rasa was-was . mula lah aku lukakan hati org . dan kalau aku bercinta tu tak lebih dari 2 minggu . aku ulang , selama hidup aku , aku baru pernah couple 2 kali dan tak lebih dari 2 minggu . mungkin aku lebih selesa single . aku tak biasa jadi kekasih org . aku tak biasa ada kekasih . kalau dulu..ok , 2 tahun yg lalu.. mungkin ada teman tapi mesra , sekitar 2 bulan (paling lama) .tp tak couple lah . serius..serius..iktlah tak nak percaya pun . 



dulu , masa kawan-kawan ada pakwe , tergediks-gediks jugaklah aku nak .tp tak dapat pun .sekarang . mungkin dah besar , faktor usia yg semakin matang , aku dah tak hingin semua tu . kawan-kawan semua dah jumpa cinta masing-masing tp still bukan jodoh . bg aku setakat bercinta tu bukan jodoh , tp kalau dah kahwin. ye ! jodoh . mungkin ada jgk yg berkahwin bercerai .tu aku tak nak komen lah .apa yg penting sekarang , aku nak cari ilmu. nak jadi org yg hebat .  nak bahagiakan parents aku dulu . 
 bagi aku , jodoh tu tak perlu dicari , dia akan datang sendiri . sekalipun aku tak jumpa jodoh aku kat dunia , aku akan jumpa jugak dekat akhirat . dan harap-harap lah kat syurga . .dan aku hanya mampu berdoa agar diberikan jodoh yg terbaik , yg mampu memimpin aku dan anak-anak ke syurga .terharunya :'( 



 -amin-

perempuan yg suci
adalah perempuan yang dijaga ALLAH
tidak sedikit pun ALLAH membenarkan
mana-mana lelaki ajnabi fasik menyentuh dirinya
walaupun hatinya.
kerana ALLAH sangat mencintainya

tetapi andai kita bergelumang
dengan cinta yg palsu imannya

dimana ALLAH itu menjaga kita
ALLAH seakan melepaskan kita
kepada seorang manusia
yang lebih banyak mengecewakan kita

jika ALLAH datangkan kesedaran dalam diri
supaya meninggalkan cinta seorang lelaki munafik
itu bermakna ALLAH ingin mengambil kita kembali
untuk dijaga-NYA , dilindungi-NYA

kenapa masih ragu-ragu ?

kekuatan usah ditunggu
tapi harus dicari
hargailah di atas kesempatan yg ALLAH berikan.



aku still ingat pesan ustazah kamariah "no couple before akad" dan insyaALLAH , aku akan pegang kata-kata beliau . aku masih mahu kekalkan status single aku . juga tidak mahu melukakan hati sesiapa sebab hati aku sekarang masih tidak ikhlas menerima "kekasih" . dan ingin aku tegaskan aku lebih mencintai ALLAH dan rasulku . seterusnya , aku mencintai kdua-dua ibu bapa dan keluarga ku .



perancangan hidup aku sekarang , aku nak belajar , kerja , ada aset-aset , melawat rumah ALLAH dan mengotakan segala impian aku , barulah aku akan bersedia menerima sesiapa pun untuk menjadi teman hidup . bukan istilah kekasih , tetapi suami .dan hal ni , lambat lambat lambat lagi . =)




 moga-moga ALLAH lindungi kita daripada cinta yg membawa kepada kemaksiatan .khususnya kaum hawa .aku tak nak jd seperti segelintir gadis yg usia nya sebaya aku , menyerahkan mahkota mereka kepada lelaki yg belum tentunya jodoh mereka . nauzubillah , jauhkan aku drpd menjadi perempuan sebegitu .amin



p/s : bagi pasangan-pasangan yg bercinta , jagalah batasan pergaulan korang . bagi saya , kalau lelaki itu betul menghormati kita , dia takkan pernah sentuh kita selagi kita belum halah baginya .dan lelaki inilah yg saya cari .


evtra p/s: jangan sambut valentine day !

reunion 3pd1 ( 2008 )

diatas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan oleh sesetangah rakan-rakan , jadi ada sedikit perubahan . maaf yang tidak terhingga









Time
Sunday, February 20 · 2:30pm - 5:30pm

LocationA&W
Kemaman, Malaysia

Created By

More Infokos tanggung sendiri , tak kira lah nak makan apa pun sebab bayar sndiri.hihi

pakaian bebas( bagi perempuan tak boleh seksi-seksi )

harap-harap korang klik attend

jum kita kumpul ramai-ramai yaww.

ni semua atas korang ,kalau boleh datang,datang lah,tiada paksaan =)


yang dah tekan attend :


 

yang maybe :



 

keterujaan nak buat reunion

arghh ! teruja gila . sy nak kumpul dengan kawan-kawan sy mase form 3 . alahai ! tak sabarnya .haha .dah lama sy nak buat ni.harap-harap diorang dapat dtg. ye lah , mungkin diorang byk komitmen. keje . ye ! keje .ambil lah cuti , sehari je , (muka mrayu) .mesti banyak cerita kalau jumpa.mungkin jugak ada yg malu-malu sebab lama tak sembang-sembang. ahh ! pedulikan . yg penting sy msti byk cakap nanti ! haha.

tgk ni ada event taw :
                                           








Time
Saturday, February 19 · 2:30pm - 5:30pm

Locationkentucky fried chicken (kfc)
Kemaman, Malaysia

Created By

More Infokos tanggung sendiri =)

pakaian bebas



banyak gila kenangan saya dgn budak-budak nih. sy penolong kelas mase form 3 & seingat sy ketua kelas ...asyraf muda . haha .tahap baban sy jadi penolong kan . tu lah ! knp budak-budak pilih sy .tak lain tak bukan cuma nak perli-perli . hello ! sy dapat jalankan tugas dgn baik . haha . perasan .tp bagus jgk .sy rase , sy lebih bertanggungjawab .hari-hari sy amek kedatangan kelas then bg kat cikgu norma wahab . buku kedatngan sy jaga rapi gila.of courselah , sy tak suka kotor-kotor.



time masa sejarah , semua orang tak berani nak cakap . penangan cikgu TZ.bez der blaja dgn dia ! sy tak tipu . sy takkan kata dia garang , tp dia tegas .wajib kaum hawa dalam kelas ni tgk apa-apa yg dia pakai , termasuk sy .apatah lagi gelang dia.ye lah , sy memang xcited bab gelang-gelang ni,minyak wangi dia ,panjang kata semua lah ! haha .ok , mase tu masih budak-budak.maafkan sikap keanak-anakkan sy !



tahun ni jugak sy terlibat dgn sukan outdoor.kalau tak dulu , sy cuma main ping pong je..tak kene panas , kulit tak hangus ,mase tu gila-gila sy jaga kulit.memang ! sebab kawan-kawan mase tu suka bandingkan siapa lebih putih.tp sy kalah jugak , erah lagi putih ,pipi blusher original lagi..haha !pasal sport tu.. ok , nak kumpul markah koko.mungkin kalau result bagus boleh pergi asrama penuh. tp tak dapat pun.tak de rezeki.haha ! (result cukup-cukup makan je )


 aduhai ! rindu gila dgn ustazah . kan bez kan bez (cakap ulang-ulang) .ustazah ni lah yg ubah sy . kalau tak maybe sy masih free hair menunjukkan rambut sy yang tak berapa nak cantik tu . haha !diam tak diam dah 3 tahun sy bertudung .dan sekarang sy lebih selesa berselandang.=). mase tu rasenya baik gila saya.sy pakai baju muslimah je ,selempang tudung bawal. haha ! tp sy tetap cute lah kan . ok ! sy tipu .sejak sy pakai tudung ,lelaki dah kurang lah ushar sy.baguslah , ustazah kata ,kalau org lelaki tu tak berani nak tegur kita , maknanya dia hormati kita .lelaki macamtu lah yg kita patut cari.ni sekarang, tgk ! bunyi "swift" tak habis-habis bt kaum pompuan ni macam tikus . heeiii ! sy alahan gila bunyi nih.kalau dia bagi sebijik kereta suzuki swift bez jgk ! haha




masa form 3 ni sy lebih matang lah.sy lebih banyak baca buku islamik.sampai budak-budak kelas panggil sy ustazah.tp sy suka r diorang panggil sy ustazah.nmpak cam baik je.muka suci je. ok ! sy over .



tahun 2008,sy tak de bt hal dgn sape-sape pun.ye lah , sy berubah gila-gila mase tuh .sampai orng tak percaya tu sy.btw , mase sy free hair dulu , sy tak seksi k .sy cuma tak pakai tudung jelah .konon nak tunjuk rambut yg tak berapa nak lawa tuh . haha !suka sangat bila orang puji ,"wawh .lawanya rambut" .dululah .zaman-zaman stylekan rambut.sekarang orang-orang kata cam ni pulak "wawh , cantiknya shawl " .sy kan dah bertudung.
kalau nak ikutkan memang banyak kenangan 3pd1.sy boleh nangis sbb rindu 3pd1 ni dulu.masa sy form 4 , sebab semua pecah kelas kan.kalau nak cerita memang tak habis lah.



p/s:nanti sy upload gmbr2 reunion tuh.19/2.

kematian

manusia sering alpa dgn keduniaan.malah , kadang-kadang ada manusia yg langsung tak ingat soal mati . nauzubillah .
 
 
 
sy pos enrty title ni sebab sy ada cerita.hari ni sy melawat ibu kepada abg ipar sy dekat HTAA sebab dia sakit.jatuh bilik air & ada darah beku di otak kirinya.doktor kata 50-50.tp alhamdulilah , keadaan beliau semakin pulih . Maha Suci Allah .
 
 
sekitar wad , ada 2 org yg meninggal . seorang tua dan seorang muda .sy tgk macam mane doktor bagi cpr kat arwah muda . ye la , sebab katil berhadapan dgn katil ibu abg ipar sy . mata sy tak berkelip . cemas ! entah knp sy yg cemas .sy tertanya-tanya sebegitukah kita apabila diambang kematian ? Ya Allah .tergamam sy .doktor tekan-tekan dada arwah . tak sampai beberapa minit , sy dengar bunyi tiiiiittttttttttttttttttt.ye , seperti dalam  tv yg menandakan seseorang itu telah menghadap ilahi. inalilahiwainnailahirojiun .
 
 
 
suasana menjadi sebak dalam kalangan keluarga.entah kenapa , sy juga menjadi sebak . mugkin ini pertama kali sy melihat orang yg diambang kematian . hati sy meruntun hiba.membayangkan , andai sy di tempat arwah . apa cukup kah amal kebaikan sy ? pelbagai andaian mula tercetus di fikiran . dalam perjalanan pulang sy diam sahaja .takut ? ye ! lantas berfikir , kita semakin dekat dgn ajal.subhanaALLAH.






bumi cinta




                                                                                



Pernahkah anda menguji keimanan anda?! dengan apakah anda mengujinya? Pernahkah iman anda teruji di negeri yang mengedepankan sex bebas?! pernahkah terbayang hidup di Rusia? Negeri komunis, atheis, pengakses situs porno terbesar di dunia, kehidupan bebas, dan juga sex bebas.

Novel ini berkisah tetang santri yang harus melakukan riset sejarah di kota Moskwa. Demi penelitian tesisnya itu, Ayas (sang tokoh utama) harus terbang dan menetap beberapa bulan di negeri pengakses situs porno terbesar itu. Dia harus hidup dan tinggal di sebuah apartemen bersama dua orang pelacur dan juga seorang atheis yaitu Yelena dan Linor. Tak mudah baginya untuk bisa menghindar dari godaan nafsu yang selalu datang dari kedua gadis pelacur tersebut. Suatu hari Ayas bahkan harus menyaksikan dengan mata kepala sendiri disaat Linor beradegan sex di ruang tamu dengan teman lelakinya.
Itulah ujian iman terbesar bagi Ayas. Ujian keimanan yang sangat amat berat bagi siapapun yang menjalani hidup di negeri komunis dengan kehidupan yang serba bebas. Sex bebas. Apalagi bagi seorang pemuda seperti Ayas yang belum mempunyai istri. Ke mana pun kaki melangkah, dia akan terus tergoda oleh nonik-nonik cantik dari kota Moskwa. Ayas merasa bahwa dia tidak mampu lagi hidup ditengah-tengah nafsu birahi yang akan meruntuhkan imannya, maka untuk menyelamatkan imannya itu, dia harus pindah ke tempat lain yang dirasa lebih aman dan bisa menyelamatkan keimanannya.
Yang tak kalah menarik adalah cerita tentang ketuhanan. Membaca novel ini kita diyakinkan kembali bahwa Tuhan itu memang benar-benar ada. Tuhan berkuasa atas segala-galanya. Wujudnya alam semesta dengan berbagai aksesorisnya adalah pengejawantahan Tuhan. Kita hidup dengan berlimpah rejeki dan kasih sayang adalah manifestasi dari Tuhan. Kerangka tubuh manusia yang paling rumit adalah bukti adanya Tuhan. Semua yang ada di seantero mayapada ini adalah bukti bahwa Tuhan itu wujud. Semua manusia yang paling anti kepada Tuhan pun ketika dia dalam keadaan sangat kritis, ia tetap ingat kepada Tuhan. Bahkan Fir'aun yang mengaku Tuhan pun ketika ia mau mati tenggelam di laut merah, ia tetap menyebut-nyebut Tuhan. Manusia boleh mengingkari dan menafikan Tuhan, namun hati nurani tidak akan bisa mengingkari adanya Tuhan.
Ya, itu semua yang akan Anda temui ketika membaca novel Bumi Cinta buah tangan dari novelis terkemuka Indonesia. Membaca novel ini kita diajak sang penulis untuk menelusuri jalan-jalan kota Moskwa yang di selimuti tebalnya salju. Sebagai novelis nomor satu di negeri ini, kang Abik dengan lihai mendedahkan kata demi kata, kalimat demi kalimat, paragrap demi paragrap tentang musim dingin di Rusia yang begitu eksotik.Merasakan hawa dingin yang siap meremukkan tulang-belulang. Pohon-pohon bereozka yang berdaun salju. Nonik-nonik cantik di kota Moskwa yang siap mengajak kencan. Tentang perjuangan seorang pemuda yang selalu menjaga teguh keimanannya di tengah hingar-bingar gadis-gadis pelacur.
 

p/s:sy baru je habis baca buku ni.sumpah ! betul-betul menyentuh.sy slut dgn watak utama,ayyas.seorang jejaka idaman muslimah-muslimah islam.begitu menjaga kehormatan diri.bila sy baca novel ni,sy teringat pulak kisah nabi yusuf.ye,lebih kurang sama.