Followers

kita takkan lupakan

assalamualaikum




lama tak taip blog , serius busy sangat seminggu dua ni . mungkin akan busy juga selepas ini , sampai lah habis exam final . juga tak beberapa sihat . cuaca mungkin tak menentu .  ya Allah , moga dipermudahkan semua ini . pernah saya terfikir nak berhenti untuk menaip blog , nak delete blog ni . tapi , tapi , ya ada tapi nya . tak tahu kenapa berat sangat hati nak tekan button delete . jadi , mungkin dikuatkan juga untuk meneruskan perjuangan blog ni . 




ok baiklah , sebulan ni memang saya tak de kuliah langsung sebab terlibat dengan praktikal di wad . alhamdulilah . dah seminggu balik dari hospital pekan , tapi saya masih teringat kan seorang mak cik samsiah yakni patient yang saya rawat ketika di sana . sungguh dia banyak memberi inspirasi kepada saya , kadang-kadang bila berbicara dengan dia , datang lah sebak segala bagai , jadi ditahan , dikuatkan , dan di angkat kan juga mata ini menahan air mata . satu ayat yang saya takkan pernah lupa , 




"mak cik terima semua ni , mak cik bersyukur pada Allah"


buat pengetahuan semua , sebelah daripada buah pinggang nya telah rosak .jadi dia dah tak boleh jalan . ya Allah , sangat kuat pendirian beliau , dan yang paling saya terharu , suami nya tegar menjaga beliau , memasakkan makanan kegemaran , dan beliau banyak juga bercerita kepada kami semua . di saat jarum suntikan ubat masuk menusuk lengan nya , saya lihat air matanya melalui lembut ditepi redup matanya , ya Allah , Kau tunjukkan aku insan yang tabah :') 


then , bila kami nak balik , beliau sempat doakan kami ,



"semoga berjaya ya semua , terima kasih jaga mak cik"


ya Allah , selamat kan lah mak cik samsiah di dunia dan akhirat . amin .


dengan dugaan yang mendatang ini , saya redha , moga dikuatkan hati ini , moga dipermudahkan semua urusan , sebab saya tahu , Rasululllah pernah bersabda , ' barang siapa yang mendalami ilmu maka Allah akan permudah kan baginya satu jalan ke syurga . moga dikuatkan hati demi ilmu , juga untuk orang yang memerlukan bantuan . amin 






dan sekarang , rindunya dekat family . terutama dekat mak :'( .  sangat-sangat rindu :'( . sebab ini mungkin first time jauh daripada family . ya , seperti biasa kemaman kuantan tak de lah jauh sangat kan . cuma tak dapat cuti , jadi macam mana nak balik ? ya Allah , rindu dekat mak sangat-sangat :'( 



assalamualaikum









mak ayah insan terpenting

assalamualaikum 




baru usai balik dari rumah kakak , sebab hari ni cuti , esok pun cuti lagi , so berkesempatan lah nak updated blog kan . by the way , terima kasih kepada sesiapa sahaja yang sudi baca blog saya . saya bukan lah blogger terkenal , saya bukan lah diantara blogger-blogger cun , saya cuma lah aqmar jusof yang still menuntut ilmu dalam dunia pra medic . alhamdulilah 




as usual , kehidupan sebagai seorang student tak lepas dari rindu . i mean rindu dekat mak ayah . walaupun kemaman ke kuantan tak jauh mana , tapi kita sebagai seorang anak takkan tak rindu dekat parents kita kan ? ya Allah sangat rindu :'( . bila saya call parents atau mereka yang call saya , kadang-kadang nak cakap pun tak boleh sebab sebak sangat . nak-nak bila parents kita nasihatkan kita , jaga diri baik-baik , jaga solat , sabar dan semualah . ya , mak saya adalah orang yang paling dekat dengan saya . semua yang berlaku dalam hidup saya , tak kira problem kecil atau besar , mak lah yang akan selalu dengar dan akan nasihatkan , dan ayah akan buat kelakar . saya tahu mereka nak saya happy . ya lah kan , siapa tak nak tengok anak mereka happy . let say , kalau ada orang tanya , parents siapa yang terbaik ? of course kita akan cakap parents kita bukan  ? ya , mak ayah saya adalah parents terbaik :')




saya bersyukur masih punya kedua-dua orang tua , saya bersyukur punya adik beradik yang selalu prihatin dekat adik dia walau kadang-kadang gaduh jugak kan , tapi biasa lah , air yang dicincang takkan putus kan ? saya bersyukur di lahirkan dalam keluarga encik jusof bin omar dan fatimah binti ngah :')




dan saya lebih pentingkan keluarga saya . saya nak jadi seorang anak yang berbakti kepada kedua ibu bapa nya . jadi seorang anak , yang tidak membeban kan mak ayah di dunia juga di akhirat , jadi seorang anak yang membalas jasa ibu bapa nya , jadi seorang anak yang boleh buat ibu bapa nya bahagia di dunia akhirat . amin :')




kenapa Allah pertemukan kita dengan mak ayah dan keluarga kita ? kerana kita sudah ditakdirkan bersama mereka di syurga nanti. insyaAllah . Allah dah pertemukan saya dengan mak ayah dekat dunia ni , dan moga-moga kami sekeluarga akan berjumpa kembali dia akhirat sana kelak . amin :')





ya Allah sembuhkan kedua-dua ibu bapa ku , dan jauhkan lah mereka dari sebarang penyakit , panjangkan umur mereka dan limpahi rahmat Mu kepada mereka . kasihani lah mereka sepertimana mereka mengasihani aku di waktu aku kecil hingga kini . mereka insan terpenting untuk aku :'(


assalamualaikum