Followers

lately , banyak hal yang terjadi

assalamualaikum




selepas beberapa perkara yang berlaku , hari ni baru berkesempatan nak taip blog . apa yang terjadi rasanya biarlah saya , family dan orang-orang terdekat sahaja yang tahu . ini dugaan dan Allah akan bersama-sama dengan orang yang sabar . insyaAllah and i always remember my self , please do not act like a child ! like ayah selalu cakap hidup manusia ni berbeza :')




tup tap tup tap semester satu dah pun nak habis , tinggal beberapa hari lagi je dah nak cuti sem .tup tap tup tap dah nak masuk sem dua . result maybe akan dibentangkan 1/12 ni . hopefully semua lulus and hopefully my batch akan dapat 100 peratus markah lulus . amin . saya dah sampai sejauh ini , i mean enam bulan dah , saya takkan berpatah balik . bukan senang nak lalui orientasi masa mula-mula masuk dulu , bukan senang nak sesuaikan diri dengan persekitaran wad dulu . but , sekarang alhamdulilah sangat better dari dulu . thanks to Allah :')




im not the perfect one . saya juga kadang-kadang melakukan kesilapan . siapalah kita kan kalau tak lakukan salah silap . tapi inilah pengajaran yang Allah nak berikan kepada kita . like always lah kan , dugaan kadang-kadang satu situasi yang Allah nak bagitahu sebenarnya Dia rindukan kita :') dugaan juga kadang-kadang sebab Allah nak buang dosa kita yang lepas-lepas .  andaikata kita demam , bukan saja-saja Allah nak bagi kita demam kan ? berfikiran positif okay . and apa yang berlaku ada hikmahnya , kadang-kadang ujian yang kita rasa tak tertanggungkan ? walhal Allah yakin kita mampu mengharungi dugaan yang diberikan olehNya . jelas kan yang Allah takkan beri dugaan kepada seseorang jika kita tidak mampu nak harungi nya . trust your self , Allah akan kirimkan bantuan kepada kita jika kita berada dalam kesusahan . kita tak sempurna ya , Allah yang memiliki kesempurnaan :')




based on the reason . jangan mengeluh jika diberi sesuatu yang kadang-kadang payah untuk kita jalani . menangis dan memintalah padaNya . Dia sentiasa dekat dengan hambaNya , Dia sentiasa mendengar luahan kita kan :') dugaan yang kita jalani sekarang bukan lah apa-apa jika nak dibandingkan perjuangan rasulullah dan para anbia ketika dahulu . proud to your self . you are the choosen one :')






kita perlu tahu Allah sayang kan kita . syurga itu ada . neraka juga ada . ujian didunia menentukan kemana arah kita . Allah bukan saja-saja nak bagi kesusahan dan kesenangan kepada kita . Allah takkan biarkan kita keseorangan . dibahu kiri dan kanan sentiasa ada yang ikuti . percayalah , Allah tak jauh dari kita , mati itu hampir :'(




with kak izzah , orang penting dalam transformasi saya sekarang :')




pernah suatu hari saya amat tersentuh bila mana , anak sedara yang umur 3 tahun nasihatkan acu dia yang dah nak masuk 19 tahun tahun depan , kalau ikut tahun lah kan . dia cakap dengan saya :


" acu kena kuat semangat , ingat sarah , ingan wan , ingat qi , belajar rajin-rajin "


ya Allah :'( , si kecil maisarah pun pandai dah nak cakap pasal life-life ni . ya , acu kena kuat semangat ! :'(



p/s ; jangan percaya dengan seseorang yang boleh membuatkan hati kita gundah gelana . like ayah selalu cakap " manusia ni berbeza " .  # tak lain tak bukan , nasihatkan diri sendiri , kita adalah penasihat terbaik untuk diri kita , jika kita letakkan Allah number satu di hadapan kita . amin amin amin :')






need to say

assalamualaikum




saya tak tahu kenapa , hari ni sangat tension . rasa malu dan tebal muka dengan salah orang lain yang dilemparkan kepada kita . rasa malu yang amat sangat bila dimalukan depan orang yang educated . rasa malu bila di cop tidak lakukan kerja dengan baik , walaupun itu bukan salah saya . i know my job , ya Allah malu sangat . saya takkan rasa marah bila saya kena macam ni jika benar saya yang buat salah . lagipun dah biasa kot dengan kena marah . cuma kadang-kadang lebih baik kena marah daripada dimalukan depan orang yang educated . dan yang paling malu , bila semua tu bukan salah saya . i know my job , i know my job and i know my job ! 




lebih baik diam , tanpa keluarkan suara , cukup lah hari ni saya dimalukan , lepas ni saya takkan biarkan lagi sesiapa sahaja yang nak jatuhkan and nak tindas saya . ya , kesabaran orang ada had nya . just for advice ,




 " jangan apabila di puji sahaja kita berada di depan , dan bila melakukan kesalahan , kita di belakang dan lepas kan kesalahan yang kita buat itu pada orang lain . itu bukan ADIL nama nya . itu PENGECUT ! "



saya juga ada perasaan untuk marah . dan saya amat terasa apabila dimalukan . jika saya salah , saya tampil ke hadapan , saya mengaku dan minta maaf jika saya yang lakukan . tapi jika orang lain yang salah dan kemudian dia past kesalahan dia pada saya . saya akan pertahan kan hak saya . dan saya tak nak berdiam lagi lepas ni okay . sabar saya ada had nya . saya boleh kena marah dengan kesalahan orang lain , saya masih boleh sabar . tapi bila saya dimalukan dengan kesalahan orang lain dan selamba dek je dia kata saya yang buat . oh no , itu saya tak dapat terima . ini mencabar krebiliti kerjaya saya sebagai student nurse .  macam perumpamaan lah kan , you tunding satu jari dekat i , yang selebihnya tunding dekat you . waallahualam . assalamualaikum 




" ya Rabb kuatkan kesabaran yang lemah ini "



p/s : bukan saya sorang je lah kan dah kena macam ni , orang lain pun dah pernah kena . jangan sampai yang kena ni bersuara and you pulak yang akan tanggung malu after you malukan kami . dan jangan over sangat nak kena puji atas apa yang orang lain lakukan . itu ambil kesempatan nama nya . wallahualam #peringatan buat diri sendiri juga , nauzubillahiminzalik





blog yang masih tak sampai setahun ini

assalamualaikum




first of all , thank you for reading my blog . ok baiklah blog saya masih belum sampai setahun , maybe tak lama dah sebab saya buat masa bulan 12 tahun lepas , 3 hari lagi nak masuk new year . then , saya tengok stats blog for overview all time , dari mula saya ada blog ni . so , inilah hasilnya :)



jadi inilah visitor-visitor saya , malaysia diungguli tempat pertama , dan yang paling terharu ada dari egypt juga south korea , agak-agak lee min ho baca blog saya ? HAHA , oktipu . dan semua yang di atas ini . syukran :)



ini post-post yang paling ramai orang buka , okay yang jumpa artis tak nak kalah kan . terima kasih juga ya :)



ini adalah setakat saya taip blog ini :)

dan ini adalah pencarian dari blog saya . nama saya duduk teratas dulu . thank you for reading my blog :)



alhamdulilah , terima kasih :')

kronologi after final

assalamualaikum 




alhamdulilah ,  done with final exam and final osce . sekarang baru lah rasa agak bebas dan tak terikat sangat dengan nota . hee :) sekarang barulah rasa tak bersalah nak menaip blog , tak rasa bersalah nak online facebook , walaupun tiap hari jugak saya online tengah-tengah final ni . apakah ? hee :)




baiklah , biasanya after final boleh lah cuti sem kan ? kan ? kan ? tapi saya....okay saya tak cuti lagi . maksudnya saya kena habiskan masa praktikal saya lagi seminggu dekat hospital tapinya kena tambah lagi dua minggu . means tiga minggu lah untuk praktikal habis final examni . T , T . tapi takpe , berakit ke hulu berenang ke tepian . nak yang mudah-mudah kena hadapi yang susah-susah dulu . lepas tu after praktikal 3 minggu , saya ada dinner pulak dengan student nurse-student nurse kolej saya dekat gambang . so , dah kata dinner mesti ada tema kan ?






ehem ehem , tema dia , glitter of the night . yang ngelip-ngelip tu lah . jadi , sekarang maybe pelatih dah sibuk cari baju , kasut and pelbagai lah kan . and saya ? saya rasa lebih elok saya recycle-recyle baju lama . then , tambah apa yang patut . yang penting masih menutup aurat kan . tak adalah nak glitter sangat kot , yang penting hati kita glitter di mata Allah , taknak gelap-gelap kan ? amin amin amin :) cuma sekarang rasa macam nak cari kasut . adalah jugak ushar-ushar tapi bila dah minat , saiz pulak dah habis , yang tinggal pun display je . tak pakai kasut lah jawabnya nanti . okay tipu . sory :) takpe takpe takpe , misi pencarian kasut masih bermula , banyak lagi tak tengok . dan bila difikir-fikir balik , lama sangat kot saya tak shopping . okay sudah pasal kasut .




dan dan dan , yang paling bestnya , after dinner , saya ada...........cuba teka cuba teka ?? yes , cuti sem ! akhirnya lah kan dapat cuti sem sebulan pulak tu . dapat balik rumah . and then kena lah fikir dalam masa sebulan nak buat apa kan . mesti banyak nak buat nanti . hee :) dan mungkin lebih banyak duduk dalam rumah je kot . masa ni je kot pom pang pom pang nak buat tu nak buat ni . then , bila balik rumah , hurm duduk dalam rumah je kot . ye lah kan , sebab saya cuti sem tak sama dengan kawan-kawan punya cuti sem , diorang habis cuti sem , saya baru nak cuti . tapi takpe , nick and fatin pun ada . hawa pun duduk dekat je . and suhaili ? ya , dah lama tengok suhaili , lama sangat rasa , raya aidilfitri pun tak sempat jumpa , rindu lah nak sembang-sembang dengan dia and rindu nak gelak bila dia buat kelakar . 






dan godek-godek lappy , pergi dekat gambar-gambar lama , eh terjumpa pulak gambar ni





teringat pulak masa nak ambil spm , so semua lah kena bawak ic kan . then , ambil lah gambar pastu boleh pulak tergelak-gelak tengok ic kawan-kawan . elok sangat lah kan , orang gelak yang kita , kita gelak yang orang . HAHA  rindu :') nak balik zaman sekolah balik boleh ? 


sampai dekat sini je lah kot . petang ni saya kena pergi orientasi wad pulak . dan praktikal kali ni saya akan masuk wad medical lelaki , agak busy jugak lah kan wad ni . antara wad-wad terkenal lah kot ke"buzy"an nya . sebelum ni , saya pernah masuk wad surgical and orthophedic (patah) . ya , yang paling best wad surgical and yang paling agak tension wad ortho . semua kaki tergantung je . hee :) tapi best lah jugak , ofcourse lah sebab saya lah yang selalu kena marah kan dengan patient . T , T , saya nak tolong je , bukan nak sakitkan , dah habis lembut dah tu angkatkan kaki T,T .tapi saya nak ucap terima kasih jugak sebab dapat sedarkan saya , contohnya , kalau saya merungut kaki saya lenguh ke ataupun apa-apa yang susah ke , saya kena ingat patient wad ortho , mereka lagilah susah , tercucuk besi lagi dekat kaki , jadi kita kena lihat orang yang lebih susah dari kita , dan bersyukurlah kaki kita masih baik . and , lepas ni jangan nak merempit sangat lah kot , ya adik-adik abang-abang . hargai kaki kamu :) dan lepas ni macam mana lah gayanya wad medical ?


okay lah assalamualaikum




berkorban

assalamualaikum




alhamdulilah , tahun ni masih berpeluang sambut raya haji . moga dipanjangkan umur tahun seterusnya buat kita semua , insyaAllah . amin . baiklah , aspek pengorbanan itu penting menurut saya , bagaimana saat utus hati seorang ibu menangisi pengorbanan anaknya nabi Ismail , bagaimana luluh hati seorang ayah , nabi Ibrahim untuk dijadikan korban anaknya sendiri . di situ lah kita lihat sebuah pengorbanan besar sebuah keluarga , dan baginda melakukan itu adalah kerana Allah swt . jadi bertanya lah dengan diri sendiri , apa pengorbanan yang dapat kita lakukan untuk Allah swt ?




kita cuma hamba biasa , yang kadang-kadang memang tak lepas dari dosa . pengorbanan para anbia , membuka mata kita . tapi bagi saya antara pengorbanan yang kita boleh lakukan untuk kebaikan diri sendiri juga adalah kerana Allah , diantara nya memutuskan hubungan yang tidak halal yang sedang kita jalani di detik dan diketika ini . i means couple lah kan . ya , itu juga adalah pengorbanan . pengorbanan dari sudut apa ? pengorbanan kita meninggalkan orang yang kita sayang demi mencari redha Allah , demi mencari sebuah cinta yang halal . itu juga pengorbanan bukan ? 




refer kepada mengapa manusia boleh bercinta di usia yang muda , contohnya student-student sekolah menengah , tak kurang hebat lagi student sekolah rendah dah ada boyfriend atau girlfriend , ini hebatkah ? tak dinafikan setiap orang punya perasaan cinta , setiap orang wajar jatuh cinta , walhal diri saya sendiri juga barangkali . tapi , bila difikirkan balik , cinta Allah kita perolehi atau tidak , ini pula nak lebihkan cinta manusia , sesetengahnya lah kan , tapi tak semua . betul tak ? jadi adalah lebih hebat apabila meninggalkan seseorang itu adalah kerana mahu mencari cinta Allah .




mencari kemanisan selepas yang halal adalah lebih baik daripada mencari kemanisan dengan cara tidak halal ini . kita mungkin suka apabila boyfriend kita nyanyikan lagu untuk kita dicorong handphone , tapi saya lebih suka maher zain nyanyi kan lagu for the rest of my life untuk isterinya , kerana itu halal baginya , kita mungkin suka kekasih bagi hadiah dekat kita , tapi saya lebih suka si suami yang bagi hadiah dekat isteri dia , kita mungkin suka lepak , tengok wayang , makan-makan , jalan-jalan dengan boyfriend , tapi saya lebih suka seorang suami yang bawa isterinya ke jalan syurga yang diredhai Allah , kita mungkin rasa sweet bila seseorang lelaki yang ajnabi pegang tangan kita , tapi adalah lebih manis jika suami kita yang pegang tangan kita , lebih manis jika suami itu pimpin kita diakhirat untuk dibawa ke syurga bersamanya . itulah cinta sampai syuga . dan itu adalah kerana halal baginya . 




jodoh manusia , Allah sudah tentukan . kamu lepaskan seseorang itu sekarang , dengan harapan kamu mahu cari redha Allah , dan niat kamu adalah kerana Allah , Allah akan gantikan kamu dengan yang lebih baik . rahmat Allah itu luas jika manusia benar-benar mencari Nya . kamu sedih tinggalkan dia sekarang , kamu sayang sangat dekat dia , kamu rasa derita tinggalkan dia . tapi adakah kita rasa sedih dan derita apabila jauh dari Allah , sebenarnya Allah cemburu , Dia cemburu bila kamu asyik dengan kekasih yang belum tentu jodoh kamu . saya selalu baca yang kadang-kadang Allah beri kamu bertemu orang yang salah untuk bertemu dengan orang yang benar-benar dicipta kan untuk kamu . tapi bagi saya , Allah tak BERI , cuma Allah TUNJUK kepada kamu . 




kamu perlu tahu , seseorang lelaki itu masih punya kedua ibubapanya untuk ditanggung , kamu perlu tahu seseorang lelaki itu masih punya tanggungjawab untuk menggalas segunung ilmu , kamu perlu tahu kadang-kadang kamu lah yang boleh lalaikan dia . kamu perlu tahu mereka akan jadi imam kepada kamu nanti , dan sekarang biar kan dia menambahkan bekalan imanNya ,kamu perlu tahu , kita boleh jadi fitnah buatnya ,  dan kamu amat perlu tahu , hatinya milik Allah , sekuat mana pun tangisan kamu tinggalkan dia , kalau Allah dah pegang hati nya untuk kamu , ya , its yours . datang lah mana-mana perempuan cantik kepadanya , datang lah perempuan-perempuan kaya kepada nya , tapi dia milik kamu . so dont be sad , Allah is alway be your side 





kita boleh nilai


kamu juga perlu tahu sebab sayang lah mereka meninggalkan kamu , sebab sayang juga mereka simpan rasa itu agar tidak mencemarkan kesolehan kamu dengan mendalah couple ini , sebab sayang lah dia tinggalkan kamu kerana Allah , sebab sayang lah mereka sedang mencari ilmu untuk jadi imam yang baik untuk kamu dan mungkin untuk anak-anak kamu nanti , siapa tahu mungkin . sebab sayang lah mereka takut kamu lalai daripada mengigatiNya , sebab sayang lah mereka jaga batasan hati mereka , mereka pendam rasa cinta mereka kepada kamu kerana mereka tahu hati kamu juga milik Allah , dan sebab CINTA lah suatu hari nanti mereka akan berjumpa orang tua kamu untuk mengambil kamu sebagai yang halal buat mereka . Allah lebih tahu :')




segala yang kurang adalah dari saya , juga adalah nasihat buat diri saya sendiri . assalamualaikum :')






 ianya sangat hebat apabila kita mencintai orang yang mencintai Allah lebih daripada mencintai kita , kerana kita sama-sama tahu , hati masing-masing milik Allah :")


bertabahlah ! pengorbanan untuk Allah , redha Allah yang kita cari . salam idul adha , tak lambat lagi kan ?



saya masih saya yang dulu


assalamualaikum 

sory dah lama tak updated blog , serius busy sangat-sangat , sementelah pulak exam dah dekat , tapi kadang-kadang takpe lah kot sebab tak ramai sangat pun yang baca blog saya . tapi alhamdulilah still ada yang baca , terima kasih ya :')


saya bukan lah saja-saja nak hilangkan diri . baiklah , minggu lepas baru balik kemaman sebab dapat cuti , insyaAllah jumaat ni balik lagi sebab cuti raya haji pulak , sekejap je kan tahun ni dah masuk bulan haji . dan bila lama dah tak balik , saya ambil peluang untuk jumpa bestfriend-bestfriend , walaupun ada juga yang tak dapat datang . no wonder lah , sebab semua sekarang ada komitmen masing-masing kan ?


 kalau nak hang sekarang dengan kawan-kawan rasanya tak macam dulu lagi kot . sebenarnya , kawan saya ajak pergi tengok movie , seperti biasalah macam dulu-dulu , tetapi....ya ada tapi nya ...bukan tak nak . terlintas juga nak hang macam dulu dengan kawan-kawan , nak tengok movie sama-sama , shopping sama-sama , cari shawl sama-sama . cuma , saya dah janji dengan diri sendiri , saya dah tak nak tengok wayang lagi , shopping takpe..hee :)  jadi , ya Allah susah nak terangkan . cuma saya masih aqmar yang dulu , mungkin ada lain sedikit , mungkin ada yang tak sama , munkin saya jarang hang dengan kawan-kawan , tapi percaya lah saya masih aqmar yang dulu :') . sory nick , nanti kita keluar sama-sama , tapi bukan tengok movie , kita shopping-shopping okay ? hee :)



kadang-kadang saya rindu kehidupan yang dulu , dan disaat itu lah saya berfikir , saya bersyukur sebab Allah jadi kan saya yang sekarang ini , betul , rahmat Allah itu luas :') . 

masa saya mula-mula pakai tudung labuh , kakak saya sendiri macam tak percaya . dan bila saya gosok untuk pakai , dia siap cakap lagi 'aku tahu kenapa kau nak pakai tudung labuh adik , mesti style sekarang kan ?' dan saya berfikir , betapa saya  sebelum ini mementingkan style semata-mata dengan tidak menutupi aurat saya dengan sempurna  . sampai kakak saya cakap macam tu  , tak percaya nya dia


juga apabila berdepan dengan bakal-bakal nurse kolej saya , mesti ada yang pandang atas bawah atas bawah , sampai saya rasa tak selesa ,  tapi sekarang tak lagi . no wonder jugak sekarang dah ada kak senior yang tanya saya , sejak bila pakai macam ni ? dulu bukan awak pakai macam-macam kitorang ke ? awak "gewe" dengan ustaz ke ? dia ubah awak ? atau dulu awak memang pakai tudung labuh pastu datang kolej ni pakai shawl dengan skirt-skirt ?(maybe nak cakap culture shock ) , saya pun macam gelak je lah kan , mungkin kalau saya tak datang kolej ni , saya tak pakai macam sekarang , wallahualam , Allah saja lah yang tahu . dan bukan "gewe-gewe" ustaz yang ubah saya , saya tak jumpa mana-mana lelaki pun yang buat saya macam ni , it just datang dari diri sendiri .  betul lah dulu , itu semua dugaan di mana Allah nak uji saya . alhamdulilah , 


dari raya aidilfitri sehinggalah nak masuk raya haji ini , saya kekalkan penampilan saya yang sekarang , cuma kadang-kadang saya tak mahu kawan-kawan saya fikir , saya dah lain , hey , aku still qema yang dulu lah . kita still boleh gurau-gurau macam dulu , okay ? hee :)


assalamualaikum :) doakan saya dapat jawab final exam okay ?:)