Followers

persepsi setiap orang

assalamualaikum




untuk menaip entry ni , saya fikir banyak kali . serius banyak kali . takut nanti ada yang terasa . okay , baiklah semua thinks positif ya . apa sebab saya nak buat entry ni , sebab nya hari tu pengajar saya ada bangkitkan sedikit soal yang saya akan cerita ni 




ok start . ini berkaitan dengan negeri sebenarnya . budaya setiap negeri yang kadang-kadang berbeza . bila kita pergi belajar contohnya , of course lah kita akan bertemu , berkawan dari pelbagai negeri . dah kata satu malaysia . takkan kolej tu , untuk student yang dari negeri tu je kan . so , hari tu , untuk relate dengan apa yang kami belajar or untuk jadikan sebagai contoh , ianya akan berkaitan dengan negeri-negeri sedikit . okay , tak faham ? macam ni .orang bandar lebih sosial daripada orang kampung . tapi ada juga orang yang kampung yang culture shock and lebih sosial .  penagih dadah or mat gian biasanya ramai dari negeri terengganu and kelantan . kadang-kadang menyirap jugak darah , eh negeri aku eh ? so , think positif , tak salahkan pengajar sebab memang betul . ia nya adalah benar yang kebanyakan penagih dadah ini berasal dari belah pantai timur . tapi ingat , tak semua . i said again , tak semua . sebab ada jugak yang dari negeri lain . itu semua atas diri sendiri . 




so , bab negeri ni i think agak sensitif sikit kan . contohnya , saya memang dilahirkan di negeri johor tapi saya dibesarkan di negeri terengganu . dan semestinya saya sayangkan johor and terengganu . jujur saya cakap dulu , okay ini dulu okay . kena baca sampai habis okay . dulu , saya sangat anti dengan orang kelantan . jujur ya . kerana saya pernah mengalami beberapa situasi atau insiden dengan orang kelantan . kawan-kawan yang rapat tahu lah kot . jadi , saya bawa pemikiran saya itu selalu yang saya ni anti kelantan . sampai kan satu tahap kawan-kawan suka perli saya akan dapat suami orang kelantan nanti . haha . saya selalu marah bila diorang cakap macam tu , dah kalau orang tak suka , diberi orang yang tak suka . memang tok se lah . haha 




baiklah , itu dulu okay . sekarang , saya rasa pemikiran saya amat kolot . saya selalu cakap "dont judge book by its cover" , tapi oleh kerana pemikiran saya itu , saya menganggap semua orang kelantan ni sama . tapi , pemikiran itu sudah berubah . berubah seiring dengan tumbesaran diri dan otak saya . ada ke macam tu ? okay lupakan . sebenarnya , tak semua orang kelantan tak baik . sebab saya jumpa mereka yang terbaik . dengan cara ini mungkin Allah swt tunjuk dan buktikan pada saya . bukan seorang yang bermasalah dengan kita , maka semua nya bermasalah dengan kita . bukan ya . bukan ya aqmar jusof :)




samalah jugak , kalau kita fikir bila perangai seseorang tu macam bla bla bla , mesti mak ayah dia macam tu . mesti nak salahkan mak ayah kan . okay cuba fikir , bila seseorang itu sudah mencapai akhir baligh nya , dia sendiri yang menanggung dosanya . dan cuba fikir , apakah manusia tak boleh nak bezakan yang buruk atau yang salah . that why i said " itu semua bergantung kepada diri sendiri itu " . no need to salahkan orang lain . 




back to the topic , Allah swt sudah aturkan yang terbaik untuk saya dan kamu . jadi , terima lah ia dengan seadanya . bukan sebab dia orang kelantan , dia orang terengganu , dia orang johor or dia orang key ell , sikapnya begitu . itu adalah kerana sikap mereka itu sendiri . tak berkaitan dengan negeri tersebut pun . jadi Allah swt , beri mereka ini untuk ubah persepsi saya . and saya sangat hargai nya :')





my ex-roomate yang selalu share makanan , bercerita dan gelak sama-sama dang geng makan budu :')



fariha yang sangat saya sayang ! yang kadang-kadang bagi semangat dekat saya tanpa dia sendiri tahu and azreen yang selalu buat orang ketawa



shima yang selalu tolong belikan coolblog :)


and last but not list , my "girlfriend"


oleh kerana dia dan familynya yang sudah saya anggap bagai keluarga sendiri . ini mengubah persepsi saya . hanya Allah swt sahaja yang tahu betapa saya sayangkan nya . nick , rindu :'(
(nanti kahwin nak jadi pengapit eh ! tiba-tiba, haha)


semuanya mereka dari kelantan darul naim ini , Allah swt kirimkan mereka untuk sedarkan saya dari persepsi saya yang kolot sebelum ni . alhamdulilah :')



kesimpulannya , jangan judge seseorang itu dengan negeri kelahirannya , tempat tinggal nya or apa-apa lah . berprasangka baik dengan semua orang and ingat , sejahat-jahat seseorang itu pun , mustahil dia tak pernah lakukan kebaikan . kan ? . peringatan untuk diri sendiri juga . 


p/s : please jangan marah dengan post ni . ini bukan semangat kenegerian or apa ke . ini perubahan dalam persepsi saya . dan setiap orang mempunyai persepsi yang berbeza . alhamdulilah , Allah swt open my eyes . syukur :)



terima kasih :)









1 comment:

john labu said...

Sy org perak pernah blajar kt tganu.sy lbh suka kwn dgn geng kelantan brbanding trgganu.org tganu poyo blagak samseng tmpat sdri.geng2 ganu ni mmg (takut)surrender dgn budak2 kelantan.aku respect dgn kberanian bdak2 kelantan ni.