Followers

soalan-soalan untuk dijawab oleh hati bukan akal semata-mata

assalamualaikum




"yang membezakan manusia dengan haiwan itu adalah akal semata-mata"


kadang-kadang saya tanya diri . kadang-kadang saya bicara dengan diri saya sendiri . kadang-kadang beribu soalan dan persoalan dilontarkan . namun , akal tak mampu nak jawab . akal jadi buntu . akal jadi sepi . maka , berbaliklah saya pada hati . ada soalan yang mampu dijawab oleh akal dan ada juga soalan yang boleh dijawab oleh hati . pokok pangkalnya bagi saya , setinggi mana pun ilmu seseorang itu , tapi hatinya kosong , ia bukan lah apa-apa yang diraihnya selama ini . 


pernah tak kita tanya diri kita dengan soalan-soalan ini ?


kenapa aku tak serik melakukan dosa ?
kenapa aku tak malu pada Allah ketika aku membelakangiNya ?
kenapa aku datang pada Allah ketika aku didalam kepayahan ?
kenapa aku sanggup menderhakai ibubapa aku ?
apa layakkah aku akan syurga Allah?
apa nabi muhammad akan limpahkan syafaatnya buatku diakhirat kelak ?
bagaimana mahu IKHLAS dalam melakukan sesuatu ?


itu pentingnya bila kita muhasabah diri . itu pentingnya bila hati dan diri saling mengigati . jika soalan-soalan ini dijawab oleh akal , maka nafsulah yang mengatasi segalanya . selagi fikiran kita bertunjangkan dunia semata-mata . that why , saya capslock kan perkataan ikhlas . ikhlas bukan sejenis barang , ikhlas itu kita tidak melihatnya dengan mata kasar . tapi kita boleh rasainya dengan hati . 


masa kecil-kecil dulu , saya selalu ingat hati dalam tubuh kita ni bentuk "love" . padahal organ kita ni bentuknya lain . and saya ingat fungsi hati ni untuk sayang dan cintakan orang . okay masa kecil-kecil dulu okay , bukan tahu apa-apa sangat . padahal fungsi hati/liver/hepar dalam tubuh kita ni mengawal aras glukosa darah , menyimpan vitamin dan garam mineral , menyingkirkan hormon-hormon berlebihan dan etc (cari google lah , tak ingat dah ) . so , mananya  orang kata tempat jatuh cinta , tentang perasaan or apa-apalah yang kita sangkutkan dengan hati ni dalam tubuh kita ? so , hakikatnya kita tak nampak hati ni . sama juga kita tak nampak ikhlas . tapi masing-masing kita boleh rasainya . 


boleh juga bila saya simpulkan hati ni ada dalam tubuh kita . sebab dah fitrah setiap manusia punya perasaan . dah fitrah Tuhan jadikan , maka bersyukurlah . alhamdulilah . berbalik pada soalan , ya akal dapat tangkap dan dapat jawab soalan exam dengan mudah , bila kita belajar , membaca , menghafal dan etc . tapi pernah tak korang jawab guna hati ? okay situasi satu , bila kita nak ambil sesuatu exam , kita bukan sekadar nak dapat a , bukan sekadar nak gondol anugerah pelajar cemerlang , tapi tanamkan dalam hati kita belajar sebab nak banggakan mak ayah . lihat tak peranan hati kat situ ? mak ayah :') situasi kedua . kita jumpa soalan mak aih , punyalah susah , soalan yang tak de dalam buku teks pun , soalan yang mengelirukan logik akal . kemudian kita guna hati untuk jawab , main tembak je . kan ? HAHA . okay ini jangan ikut ya !


"mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu , tetapi tidak memahami sesuatu "
-dalam maksud ayat ni-



ohh ya , untuk sem saya , ada 10 orang terpilih untuk jadi pengawas kolej . and , okay maybe korang tak percayakan saya er er er..diantara 10 orang tu yang number 8 tu saya . haha . okay , saya sendiri pun tak percaya okay . zaman sekolah tak pernah pun terpilih jadi pengawas . eh , jap pernah temuduga je tapi tu pun tak lepas . then , sekarang saya dapat tanggungjawab untuk jadi pengawas . ya Allah moga hambaMu ini dapat menjalankan tanggungjawab ini sebaiknya . amin :') . *tapi berat hati sebenarnya , macam nak tarik diri* okay fikir guna hati jugak aqmar jusof bukan akal semata-mata .







-langsung letak gambar skema-


okay sampai sini je . assalamualaikum



1 comment:

hasyikin ismail said...

hati ibarat raja kepada manusia.. andai hati bijak mengatur langkah, maka indahlah perjalanannya..
wahai manusia.. carilah akhirat andai dikau tidak dapat mengimbangkan antara dunia dan akhirat krn sesungguhnya akhirat pakej bersama dunia :)
smile kema..