Followers

siapa-siapa nak jadi nurse , meh sini nak bagitahu sikit :)



assalamualaikum


entry ni khusus untuk lepasan spm barangkali . pagi-pagi saya dah menaip . okay bila bercakap pasal nurse ni , dulu saya tak nak pun jadi misi . since , adik beradik perempuan saya semuanya nurse , saya ingat saya nak jadi cikgu . okay tak nak cakap pasal cikgu , sebab saya hampa sangat after spm saya tak dapat T , T tapi kena fikir positif , ada sebab Allah takdirkan saya jadi misi . ehem ehem ehem !


sebelum saya masuk uitm , saya ada hadiri temuduga yang berlangsung dekat htaa kuantan , (ceh ayat macam skema) . masa tu saya lah orang paling lewat sekali datang . actually saya tak nak pergi pun , sebab saya tak minat dalam bidang pra medic ni . mula-mulalah terkejar-kejar cari tempat temuduganya . rupanya , ada sorang lagi yang lewat datang , so takde nak malu sangat kan ? hehe . after jawab 100 soalan ya atau tidak dengan menggunakan logik akal semata-mata , startlah pulak untuk di "temudugakan" masa tu saya umur 18 , yang umur 18 tak ramai sangat , beberapa orang je pun . and dengan rendah dirinya ,  saya pandang diorang-diorang tu semua student universiti , ambil course yang "umph" pulak tu dan semuanya macam pandai-pandai gitu . apalah sangat saya masa tu baru lepasan spm kan


so , tunggu punya tunggu , sampailah turn saya . yang hampehnya , pagi tu saya prepare bagai nak gila dalam perjalanan nak kesana dok hafal tugas-tugas jururawat , nama menteri kesihatan dan bla bla bla , ada ke yang temuduga tu tanya saya macam ni "kalau awak ni pengerusi majlis , macam mana awak nak aturkan sesebuah majlis tu?" sudah sudah , saya sampai tercengang . guwa hafal lain , lu tanya lain der , macam mana ni ? so , saya main bantai je lah jawabnya . dan saya adalah orang paling sekejap di "temuduga" . orang-orang kat luar sampai cakap "hahh , dah siap dah" dan saya pun cakap-cakap lah dengan mak saya , maybe tak dapat ni . ohh ya , saya datang dengan mak saya , actually dia yang banyak urus mendalah semua ni . tapi , mak saya stay cool je bila saya cakap macam tu , sebab dia pun tahu pesaing hebat-hebat belaka nak dibandingkan dengan saya yang baru lepasan spm kan . padahal dalam hati masa tu saya suka sangat-sangat sebab gerenti tak dapat . kan saya cakap saya tak minat :D


bila hari berganti hari , bila minggu mds dah berakhir dan saya sibuk menikmati kehidupan yang awesome dekat uitm  , sampailah surat daripada SPA yang dengan sukacita dimaklumkan saya lulus temuduga dan diterima masuk bla bla bla . ya Allah , saya jadi speechless masa tu , tak tahu nak cakap apa . dipendekkan cerita , saya call mak saya then saya istikarah . hati saya kuat mengatakan untuk saya pergi . walaupun parent saya tak kisah saya pilih mana , tapi saya tahu , parents saya mesti nak saya pergi spa ni . ya lah benefit dia banyakkan , keluar terus dapat kerja , kos-kos belajar ditanggung , elaun pun masuk tiap-tiap bulan and bukan semua orang akan dapat peluang ni . so , fine saya pergi


bila dah pergi tu , ya Allah . saya rasa nak balik semula uitm , menyesal marah kecewa hampa semua ada . saya tak nak jadi misi . asyik-asyik kena marah , asyik-asyik kena ini dan itu . penat sangat . penat berdiri tanpa duduk , penat bekerja tanpa henti (ceh ceh) , penat belajar aliran yang kita tak ambil masa sekolah dulu . kan saya budak account , bukan budak science . tapi ada satu yang saya bersyukur sangat , bila kita bantu orang , Allah akan bantu kita , bila ikhlas dalam melakukan sesuatu , Allah permudahkan kerja kita , bila patient kata terima kasih , Allah beri rasa ketenangan dan membuatkan saya , eh best apa jadi misi ni ! hehe . so , bila ada adik-adik ada keinginan nak jadi nurse , better fikir banyak-banyak kali . jika rasa tak mampu nak tahan busuk main dengan benda kotor , takut darah , geli dengan nanah , geli dengan muntah , dan so what ever maybe ni bukan kerjaya pilihan anda . dulu nursing bukan kerjaya pilihan saya jugak sebab apa ? sebab saya nak jadi cikgu (dah banyak kali saya mention ni start saya ada blog) tapi bila saya kaji dan kaji (ceh,bajet) , sebenarnya ada aliran dan jalan untuk saya jadi cikgu , walaupun bukan disekolah , diwad pun jadi lah , contoh , ajar patient guna MDI , ajar senaman pernafasan batuk and etc , ajar waris cara merawat dengan betul dan bla bla bla . dan yang paling best , tiap-tiap bulan elaun masuk :P


p/s : hari ni last masuk wad sebelum study week seminggu . kan dah nak exam . doakan :)




"amanah adalah satu hak yang dipertanggungjawab kepada seseorang sama ada tanggungjawab itu milik Allah (hak Allah) ataupun hak manusia  (hak insan) baik merupakan pekerjaan perkataan atau pekerjaa hati"

2 comments:

Ninaaa said...

Betul-betul! Kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita tak pernah bayangkan tu la yang akan menjadi realiti yang membahagiakan.

Nina :D said...

Hmmm nak jadi nurse jugak . Tapi takut laaaa . Hmmmm takut trlebih exited pastu tak dpt . Hmmm