Followers

pilihan

assalamualaikum :)


salam ramadhan :) counting hari nak balik raya , rasa macam tak sabar pulak nak balik kampung . orang kampung tunggu saya ya ? phewitt ! haha . baiklah , balik kepada title "pilihan" . dalam hidup kita sentiasa akan buat pilihan . tak kiralah macam mana pun , kita akan dibentangkan tentang persoalan untuk kita buat pilihan . sama lah jugak saya . kitakan manusia :) . 


pilihan pertama , form 4 , untuk membuat keputusan tentang kelas . after dapat result pmr . alhamdulilah saya ditawarkan untuk masuk kelas sains tulen .but infact , saya dapat kelas ke-2 je pun , kawan-kawan yang lain banyak yang dapat kelas pertama . dalam masa dua minggu , saya macam tak boleh nak join subjek bio & addmath . jadi , saya tukar fikiran untuk masuk aliran sains sosial (ss) , itupan dalam kelas ss yang ke-2 tapi cuma bertahan dalam masa sehari , sebab bila saya fikir balik , saya bukan budak seni . nak lukis-lukis ni memang buang dalam tong sampah je hasil kerja saya . nak pulak saya memang tak suka bab-bab seni ni . bila saya istikarah , alhamdulilah saya dapat jawapan yang terbaik . iaitu still juga dalam aliran sains sosial tapi dalam kelas yang pertama . up sikit . hehe . means , saya ni budak aliran ss yang mengambil mata pelajaran tambahan prinsip akaun , ekonomi asas dan tasawur


pilihan kedua , tamat je spm , berbekalkan dengan keputusan yang biasa-biasa je , saya isi borang tu , isi borang ni . alhmadulilah setiap borang yang saya isi saya layak diterima masuk . kecuali ! kecuali ! satu je . saya tak dapat tawaran institut pengajian guru . masa tu , boleh kata saya frust menonggeng . tawarab pertama of course lah dapat tahu matrik dulu kan . so , saya dapat matrik dekat Arau ,perlis dalam aliran akaun . mula-mula saya decide untuk pergi . takpelah merantau kata orang . bapak jauh kot perlis ! haha . but , bila keputusan upu keluar je , alhamdulilah saya dapat UITM kampus dungun, terengganu juga dalam kos perakaunan . decide punya decide , istikarah juga , hati lebih pada uitm . masuklah uitm . *duduk uitm best , rindu sangat


after tak sampai sebulan duduk uitm , saya pun try check online untuk SPA8 . sekali lagi Allah beri apa yang saya mohon . actually , saya ada pergi temuduga sebelum pergi uitm tu . tu pun dapat tahu bila surat sampai rumah . padahal , saya memang tak nak pun mula-mulanya . mak sayalah orang kuat dalam apply-apply SPA8 . dalam 5 pilihan , 4 daripadanya saya sengaja pilih yang salah dan tidak berkaitan dengan kelayakan spm saya , kecualilah pilihan terakhir , saya pilih jururawat gred u29 . tu pun mak saya suruh masukkan pilihan jururawat . ingatkan yang last tak dapat . tapi maybe orang kata ni rezeki . apa-apa pun dah setahun saya belajar dalam diploma kejururawatan , dan saya sudah menjumpai kerjaya saya yang sebenarnya . ada sebab Allah bagi saya jadi nurse ni . erm 


so , ramai jugak yang tanya macam mana nak apply jadi nurse ni . ushar-ushar blog fyka , dia ada tulis dari A sampai Z . sama je masa kitorang apply dulu . tekan link dibawah





alhamdulilah , semester 3 already :)

p/s : satu lagi pilihan yang akan saya buat . erm , rahsia ! assalamualaikum :)


No comments: