Followers

serius , kerinduan kemelandaan

assalamualaikum


kerap pulak updated blog . takpe lah . serius rindu sedang melanda . bukan ombak rindu , taufan rindu mungkin . rindu dekat best friend forever . sekarang masing-masing dengan haluan sendiri , tapi masih contact antara satu sama lain . alhamdulilah , air di cincang takkan putus . dan tali yang diikat sama sekali takkan saya bagi orang putuskan .  , akan ada ke peribahasa macam tu . okay joking yang tak kelakar pun . mungkin semua student lepasan spm yang setahun , dua tahun or bertahun-tahun akan rasa perkara ini . kan ?


baiklah , saya punya kawan . alaa , siapa yang tak de kawan kan . tak , i means best friend forever . dan biasanya bff ni dicipta daripada zaman sekolah . semua kenangan for sure kita takkan lupa . memang takkan lupa :') . mereka lah tempat kita curahan segala masalah . expecially soal cinta . kan ? kan ? untuk perempuan lah .ada apa dengan cinta ? kalau lelaki , mereka tentu akan bercakap soal bola , bola and bola . ada apa dengan bola ? 


saya ada 4 bestfriend , so 5 lah termasuk saya . kita rapat bagai adik beradik . sampai mak ayah kita , mak ayah mereka juga . tiba-tiba saya touching nak taip entry kali ni . tak pe , saya gagahkan jua . dulu , kita selalu gelak sama-sama . kita selalu buat lawak pastu sama-sama gelak . walaupun benda tu tak kelakar , tapi bagi kita kelakar . kalau sorang nangis , yang sorang lagi pun akan nangis . yang ni kena marah , yang tu pun akan kena marah . yang ni touching , yang tu pun touching . :'(


kita harap dapat disatukan semula bagai dulu , kita harap kita belajar di tempat yang sama . pendek kata , kita semua tak nak berpisah . tapi , setiap orang perlu bawa haluan masing-masing . sorang disana , sorang di sinun dan bla bla bla . bila sorang dapat cuti , yang sorang pulak tak dapat balik . jadi semua nya tak lengkap . saya nak sangat , nak sangat berkumpul macam dulu . pergi bercuti pun bolehhhhh :) asal kita semua jumpa dan bercerita tentang masa lalu , juga masa kini . serius rindu :')




bakal buka restoran sendiri



bakal setiausaha



bakal engineering oil and gas



bakal kaunselor



bakal jururawat . ehem ehem . haha



with my mum , gambar lama *tengok tarikh 23/10/2010*


"sebaik-baik sahabat di sisi Allah swt , ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik jiran di sisi Allah swt  ialah orang yang terbaik terhadap jirannya"
-hadis riwayat al-hakim-



alhamdulilah ,bersyukur pada Allah swt . semuanya sudah merancang masa depan masing-masing . tak kira siapa pun kami . kami tetap kawan . kawan sampai syurga Allah . ameen :')


p/s : nanti mesti kena bising sebab letak gambar sekolah yang tak leh bla kan . padahal gambar-gambar yang elok ada je . aku saja fatin , nick , hawa , suhaili . sebab aku boleh gelak sorang-sorang tengok gambar ni . and bila aku buka album kita yang lama-lama , aku boleh nangis sorang-sorang :'(



do like my blog page : BLOG AQMAR JUSOF


-thank you-




wall status di facebook pun disalah ertikan

assalamualaikum


kadang-kadang manusia ini tak sempurna . oleh kerana dia tak sempurna lah dia perlu perbetulkan . as usual kita tahu , apa yang baik kita amalkan , apa yang buruk biar jadi teladan . saya tak tahu pula ini jadi isu , saya tak tahu pula ada yang berprasangka buruk . misalnya , contoh terdekat boleh kita lihat di facebook . ada yang selalu post soal cinta ,ada yang selalu post pasal study ,  ada yang selalu post soal life and ada yang selalu post soal keagamaan .

fine , saya nak tanya , kenapa pencipta facebook ni meletakkan caption untuk update status "what 's on your mind" ? ya , kenapa ? okay baiklah . pernah tak korang terfikir . ada sebab Allah swt merahsiakan daripada orang lain apa yang sedang berada di fikiran kita . ya , sudah tentu ada sebab . tapi kalau paranormal tu lain lah . ada ke paranormal ? mungkin ada , mungkin tidak . asal kita tahu , itu semua kurnian Allah swt , lantas manusia cuma perlu bersyukur . 


okay berbalik pada topik , Allah swt merahsiakan apa yang ada dalam fikiran kita daripada orang lain adalah kerana mahu menjaga kehormanian kita sendiri . let's say , dalam facebook or twitter , kamu taip tentang seseorang , kamu buka aib seseorang , kamu marahkan seseorang or kamu luah perasaan kepada seseorang . boleh jadi ia memberi kemudharatan kepada kamu . kemudharatan bagaimana ? yang tak bermasam muka , boleh masam mencuka . yang tak bergaduh , boleh masuk perang , yang boleh sabar menjadi hilang kawalan .


walhal , dalam erti kata lain . kamu tak tulis apa yang ada dalam fikiran kamu itu , i means yang negatif , ia masih boleh menjaga sesuatu hubungan itu kelak . jadi fikirlah , ada sebab Allah swt rahsiakan apa yang ada di benak fikiran kita daripada orang lain . ya , facebook tempat curahan dan luahan . macam orang puteh cakap , sharing is caring tapi ingat not everything . 

ada juga apabila seseorang itu post soal keagamaan , post soal nasihat , dikatakan pancing like . then , bila orang pancing like ,dia gila glamour . mashaAllah . bagaimana seseorang itu ingin berbuat baik , jika status di facebook di salah ertikan ? walaupun sejahat atau seburuk mana seseorang itu , tapi apabila dia memberi nasihat , itu bererti  dia juga sedang menasihati diri sendiri . dia juga sedang meneguhkan imannya . dan kita ini yang lemah imannya , tak boleh  nak berprasangka buruk kepadanya . apabila soal remeh ini disalah ertikan , boleh jadi ia akan menimbulkan fitnah .


berkawan lah sampai 5k dalam facebook . tapi jika niat kamu salah , atau kamu tidak memberi imbalan yang sebaik-baiknya kepada kawan-kawan laman sosial kamu . ia cuma sia-sia . i said again "ia cuma sia-sia" .sebagai contoh , bila kita taip sesuatu untuk laga-laga kan orang . apa yang kita dapat ? musuh kita dapat , dosa juga datang . silap-silap hari bulan , tak siapa lagi akan percaya kan kita . right ? just ingat , wall status seseorang itu , melambangkan siapa kita . jika ada yang selalu post dengan carutan , so kita boleh detect dia ni memang suka mencarut . facebook adalah tempat public . jadi semua orang boleh tahu perangai kita . mungkin kita boleh menjawab "takpe lah , sekurang-kurangnya jadi diri sendiri" . jadi diri sendiri itu bagus , tapi jangan jadi sesuatu yang boleh makan diri kita . 


wallahualam . terasa ? ya , same with me . kerana suatu masa dahulu saya pernah melewati fasa-fasa ini . dan , insyaAllah tidak akan mengulanginya . kerana kita semua tahu , ini semua adalah kemudharatan . jadi kan facebook sebagai medan dakwah , bukan untuk mencari peminat , bukan untuk berkongsi segala hal dan  semuanya dengan warga facebook . kita ada batas .nak menjatuhkan seseorang dalam facebook itu mudah . mungkin kata-kata lebih tajam daripada mata pedang , tapi apa yang orang baca tentang penghinaan atau pengaiban orang lain adalah lebih masin daripada air laut . peringatan untuk diri sendiri juga .baginda Rasulullah pernah bersabda . 


"sampaikan lah sesuatu ilmu itu , walaupun hanya sepotong ayat"




jaga hati , jaga iman , jaga akal , jaga "status wall"


saya tertarik sangat dengan entry dr cinta ni :


nak tunggu sempurna dulu baru boleh bagi nasihat ? kalau tak tunjuk baik


p/s : terima kasih untuk follower yang sudi follow blog saya . terima kasih yang study like fan page blog aqmar jusof 


terima kasih , assalamualaikum



menunggu itu tidak akan lama jika kita ikhlas

assalamualaikum

alhamdulilah , berkesempatan juga menulis blog . assigment dah siap , homework pun dah siap . giliran cuci tandas dah cuci dan hari ni hati tenang sangat . alhamdulilah 


baiklah . saya nak tanya sesuatu . kamu pernah tunggu seseorang ? bukan seperti kamu menunggu bas . bukan jugak kamu tunggu kawan nak pergi sekolah . maksud saya di sini , menunggu seseorang yang belum tentu jodoh kita . kiranya ini berkisar tentang soal hati , perasaan atau lebih lagi  saya nak sentuh soal cinta ? okay tepat ! :)


apa sebenarnya erti cinta menurut kamu ? sila balas pada comment ya . saya perlukan pengertian cinta daripada kamu . menurut saya , cinta sebenarnya adalah sesuatu anugerah Allah swt yang boleh membawa kita ke syurga Allah , dan boleh jadi ia akan membawa kita ke neraka Allah . terpulang kpada kita sendiri mahu ke haluan yang mana . pernah seseorang tanya saya 

"qem , awak tak nak luahkan ya perasaan awak?"

lalu saya senyum , saya tidak menjawab soalan nya , kemudian dia tanya lagi . 

"sampai bila awak nak tunggu lagi?'

saya tak tahu kenapa , bila bercakap soal "tunggu" or something like penantian , ianya seperti er ? macam tak tahu nak cakap apa . mungkin orang yang menunggu seseorang ini , mereka sudah terbiasa . sudah terbiasa dengan keadaan ini dan kemudian ianya menjadi satu norma yang normal bagi mereka . bagi saya mungkin


orang kata , bila kita luahkan perasaan kita . kita boleh rasa lega . ya , lega bila dia juga mempunyai perasaan yang sama dengan kamu . tapi jika sebaliknya ? ia tak lagi lega . ia gundah gelana . bagaimana nak mengungkapkan cinta kepada seseorang ? caranya adalah , beritahu Allah swt . Dia yang menjaga hati kita , Dia yang menyatukan hati kita , dan yang paling penting Dia pemilik hati kita . alhamdulilah . jadi bagaimana kita nak pastikan yang cinta kita akan berbalas ? think positif . andai kata dia bukan jodoh kita , kemudian dengan tidak semena-mena dia mengungkapkan rasa cinta kepada kita , walhal takdir kita bukan untuk hidup bersama nya . maka kita sudah mencintai orang yang salah . ini yang saya selalu kata pada hati "jangan mencintai orang yang salah"


bagaimana , nak tahu dia lah orang yang salah (bukan jodoh) ? mungkin cara kita berlainan , mungkin setiap orang punya cara berbeza . tapi bagi saya , jika kita berasa was-was untuk menerima seseorang itu , jadi jangan terima . boleh jadi ia akan menyakitkan hati kita , juga menyakitkan hati si dia . kerana cinta itu bukan menyakitkan , ia memberi kebahagian . andai kata disaat ini , kamu adalah diantara insan yang terpilih untuk jatuh cinta . maka bersyukurlah , kerana cinta itu pemberian Allah swt . terpulang kepada kita ingin menikmati "rasa" itu dari sudut yang mana .  cinta adalah abstrak , perasaan ini dapat kita lihat melalui tingkahlaku kita sendiri . 


andai di saat ini , kamu sedang putus cinta . jangan terlalu sedih , jangan salahkan hati , jangan marahkan cinta . tapi bersyukurlah . kamu sedang lepaskan orang yang salah . dulu masa zaman sekolah , saya selalu cakap . andai nanti kita berjumpa seseorang , kemudian kita jatuh cinta , bla..bla..bercinta..then ada masalah..clash..tapi kalau hati saya tak nak orang lain nak dia jugak , macam mana ?lebih senang cakap ala-ala lagu berdua bersatu by fourteen "bila dengan mu salah , ku tak mahu yang benar" *masa ni agak tak matang kot* macam mana ? okay , bila usia semakin meningkat , saya jadi berfikir . bila kita ambil seseorang itu walhal kita bukan di jodohkan untuknya , bagaimana pula dengan si dia yang sudah dijodohkan untuk saya ? lagi sekali kita kena think positif . 


"kalau Allah swt sudah takdirkan sesuatu itu untuk kita , walau seluruh isi alam ini menghalang kita untuk mendapatkan nya . kita tetap akan dapat .  namun kalau Allah swt sudah takdirkan sesuatu itu bukan untuk kita , walau seluruh isi alam ini membantu untuk mendapatkan nya , kita tetap tidak akan dapat"


andai kata , kita menunggu seseorang itu dalam tempoh yang agak lama . kemudian kita dapat tahu dia sudah punya kekasih hati . maka bersyukurlah . pertama , Allah swt tunjukkan bukti kebenaran sebuah cinta . kedua . bukan sia-sia tempoh kamu menunggu seseorang itu , bukan kah dalam tempoh itu membibitkan rasa sabar dalam hati kamu ? kan . nak menunggu seseorang itu bukan mudah menurut saya , apatah lagi dalam satu tempoh yang lama .  sedar tak sedar , kamu ialah orang yang sabar . dan pabila kamu mengetahui tentang kebenarannya . kamu adalah orang yang redha dengan ketentuan Allah swt .macam ayat dalam ombak rindu "redha itu ikhlas , pasrah itu menyerah"  tak apa nak menangis pun , bukan menangis di atas kesal dengan tempoh tersebut , tetapi bersyukur dengan tempoh tersebut . 


"menunggu itu tidak akan lama jika kita ikhlas"
-sinetron kupinang kau dengan bismillah-


lantas , berdasarkan semua di atas , apakah kita tidak boleh mencintai atau dicintai ? jawapannya boleh . apakah cinta itu adalah kurnia sehingga boleh dinikmati dan disyukuri ? jawapannya ya . atau ia berupa godaan sehingga harus dibelenggu ? jawapannya kita sendiri yang membawa haluan ke mana nilai sebuah cinta itu harus pergi . 



ya Allah , ketika aku menyukai seseorang . tolong ingatkan lah aku bahawa di sunia ini tidak akan pernah ada sesuatu yang abadi . sehingga ketika seseorang meninggalkan aku , aku tetap kan kuat dan tabah kerana aku bersama Yang Tak Pernah Berakhir , iaitu cintaMu ya Allah swt :')


jawapan untuk seseorang yang bertanya kepada saya itu :


ikhlas , buka hati baru :)


p/s : saya baru create fanpage untuk this blog . kalau sudi , boleh lah buka link di bawah ini dan like. terima kasih :)






semester kali ini

ini meja perjuangan , tapi ini pada mulanya . sekarang dah penuh dan tak tahu dah nak cakap apa


Assalamualaikum

Sejak naik sem 2 , busy lebih melampau dari sem 1 dulu . serius penat , sangat penat . kadang-kadang macam tak cukup rest , seriously saya nak rehat . assigment melambak , nasib baik buat dengan group , kalau buat sorang-sorang boleh tak tidur kot satu hari . stress ? jangan cakap lah . sangat stress . mana nak kejar ni , mana nak kejar tu . mana nak baca ni , mana nak baca tu . semua nya kena rushing .  dari pada pagi pukul 8 sampai pukul 5 , rehat pertama pukul 10-10.30 , rehat kedua dari pukul 1-2 . makan , solat then balik kelas balik . mesti lah kena get ready pukul 1.45 bila kelas start kelas pukul 2 kan ? pastu malam pulak kadang-kadang ada kelas BI tak pun ada kelas prep . lepas tu rollcall , lepas tu sambung dengan meeting assigment .  ya Allah , penat nya . tapi kena ingat jugak lah bukan saya sorang je penat , kawan-kawan lain pun penat .


Dan secara umumnya bila dah tahu markah pointer yang amat tak memberangsangkan , mula jadi semangat nak study . biasanya disini , sem 2 kena lah work hard sikit sebab sem 2 lebih payah daripada sem-sem lain . and masa sem 1 lah kita sepatutnya kumpul pointer bagus-bagus , then nanti cgpa boleh membantu , tapiiiiiiiiii , pointer sem 1 saya pun macam erm je . huhh . buat masa sekarang , masalah-masalah lain saya ketepikan dulu , saya perlu fokus yang penting ini dulu . ingat , belajar bukan sekadar nak dapat A , tapi nak banggakan mak ayah . oleh kerana ini  berkaitan dengan mak ayah , I will work hard , insyaAllah :’)


Kadang-kadang , lentok je kepala atas meja ke , atas katil ke , atas bantal ke , terus je tidur . tak de lah nak berangan-rangan dulu . tak de okay , tak de . phone bagai kan tiada , dalam sehari boleh kira je kot berapa kali text , call-call pun kadang-kadang tak de . miss call je yang naik , sebab mana boleh nak angkat kan . pergi kelas mana boleh bawa phone . habis tu kelas dari pagi sampai malam . ditambah pulak kolej dah jadi ala-ala the biggest loser . semuanya nak diet , semuanya tak nak makan sangat . lain pulak saya , yang dah memang stress , makan banyak yang teramat . lepas ni akhir bulan bila timbang , student lain semua turun buat , saya sorang je lah yang naik . tapi memang naik pun saya rasa . memamg naik . nama je nurse . haha 


majlis penutup orientasi


p/s : doakan saya di sini ya , insyaAllah saya akan kembali terbiasa dengan "kesibukan" ini





happy birthday suraiyaliyana dan shima :)

assalamualaikum


hari ni pergi sambut suprise birthday party untuk kawan saya , suraiyaliya and hashima . tak yah taip-taip banyak-banyak lah . tengok gambar pun bolehhh :)



the cake



syera , eha , suraiyaliyana and shima :)




birthday girl



planner :)



ini namanya kasih sayang antara rakan-rakan :') . nick , atyn , hawa , suhaili rindu :'(



kami



lipat kertas kfc sambil berleter 


itu sahaja . actually mereka ni sangat-sangat baik dengan saya . mereka lah yang bagi saya tumpang bilik diorang time saya ada masalah dulu , mereka lah yang turun kan katil sebab tak bagi saya tidur atas lantai pakai toto . mereka lah ! mereka lah yang tolong saya dan banyak lagi :'( thanks korang :')


hampa

assalamualaikum

minggu ni saya agak stress . sangat-sangat mungkin . saya kecewa , saya hampa bila tandatangan keputusan final exam semester satu . saya tak tahu nak cakap apa . saya malu dengan keputusan saya . saya tak sangka macam ni . saya dah usaha tapi.....


pointer keseluruhan saya cuma 2.87 :'( . saya bersyukur saya masih lulus cuma agak terkilan . sangat terkilan . cuma beberapa sahaja yang dapat pointer bawah pada 3.00 . dan ia nya termasuk saya . "beberapa daripada 60 orang dan ianya termasuk saya" . bila tengok result macam tu , mata dah berair tapi  tahan dulu , takkan nak nangis depan puan . dapat result cam gini dah malu , nak nangis depan puan lagi malu . tapi , masa tu puan ada bagi semangat dekat saya , dia cerita kisah dia masa belajar dulu . then , saya cool down dulu


habis kelas , balik asrama saya terus telefon mak and bagitahu result saya . masa tu lah air mata berjejeh-jejeh keluar . serius , sedih yang amat tengok pointer . and mak selalu pesan "takpe , dah lulus tu okay dah , sem depan adik tingkat kan lagi" . saya tak tahu nak kata apa . sebak . saya dah usaha and cuba yang terbaik dah sem lepas tapi cuma ni yang dapat . lepas tandatangan report card , puan suruh salin result sebab buku report tak dibenarkan buat balik . so ini lah keputusan saya .


sila lah nak boo pun :'(

sebab saya masih ada "semangat" ini :



:'( 
 

dan semangat dari mak ayah and family :'(



apa-apa pun saya masih bersyukur saya lulus dan tak perlu repeat , walaupun lulus dengan pointer rendah ini :'( , akan cuba yang terbaik untuk sem 2 and seterusnya . doakan :'(