Followers

AJSZ

assalamualaikum


mungkin friendlist aqmar jusof dah tahu demam apa yang melanda saya sekarang . okay demam shahir zawawi :P haha . okay demam demam demam . sampai terbawa-bawa dalam kelas .



maybe ada yang tanya "sejak bila minat shahir?" . okay saya minat shahir daripada zaman dia masuk af lagi . kawan-kawan terdekat zaman sekolah tahu lah pasal ni . then , bila shahir banyak kontroversi yang banyak juga mengubah dia daripada mula-mula saya kenal dia dulu *eceh , macam pernah kenal je:P* maksudnya , ala maksudnya dia lainlah . contoh terdekat dalam cerita karak tu . sejak daripada tu , saya jadi tak minat dia .




lepas tu , ada ura-ura mengatakan shahir nak berhenti menyanyi . dan saya pulak , apasal pulak mamat ni . lepas tu , gosip shahir sakit tumour kat otak lah . pasal dia dengan rozita che wan tak nak sebut lah *cemburu haha* . udah-udah ! eh , padahal saya kata jadi tak minat dah kan kat shahir , tapi still allert gosip-gosip dia . okay okay rileks . haha




lepastu , after saya dapat tahu shahir nak mulakan misi berdakwah bersama sham kamikaze . alhamdulilah . suka ! embun pun takkan mampu la la la..*tiba-tiba*  so , ini adalah pendekatan dia sebagai seorang artis , public figure . same like heliza helmi . moga ada lagi artis lain macam ni . :') shahir , i will support you .*sambil layan lagu pendam* macam shahir kenal je :P





gambar menceritakan segala-galanya . biar pun edit semata-mata :P


behave aqmar jusof . haha


p/s : untuk yang tak kenal saya , mungkin tak tahu kadang-kadang perangai saya ni pelik jugak . gila-gila jugak . tapi saya belajar dari itu . sebab tu , saya selalu bagitahu kawan-kawan saya , saya tetap aqmar yang dulu . boleh untuk bergurau , boleh untuk gelak ketawa sama-sama . :')


        AJSZ- aqmar jusof shahir zawawi :P









malam air mata . alhamdulilah :')

assalamualaikum




sebenarnya saya nak taip entry ni dari semalam lagi . tapi mata tak nak consider , ngantuk sangat . nak-nak pagi tadi ada kelas ganti . so , semalam after rollcall , kami student nurse julai 2011 ada buat perjumpaan untuk bincang masalah-masalah kami . maka wujudlah malam air mata semalam . alhamdulilah , saya lega , saya lega bilamana melepaskan apa yang terbuku dalam hati . terkadang saya takut dan saya segan untuk menegur kerana sedar dengan usia saya diantara yang paling muda , takut juga ada yang terasa . baiklah itu tak boleh larikan . as long kita tahu , nak jaga hati semua pihak itu susah




apabila sudah dilantik menjadi pengawas dan kemudian saya akur terima tanggungjawab tersebut walaupun ada sedikit rasa bersalah dan masih tertanya kenapa saya yang terpilih ? saya seorang yang hyperaktif dalam kelas , banyak cakap , selalu pegang microphone nyanyi lagu ombak rindu dan yang terkadang akan gelak besar bila ada sesuatu yang kelakar dan biasanya kena tegur dan sekarang saya pulak perlu tegur orang *nasib kelas semuanya perempuan , tak de lelaki :p* mungkin ada sesuatu yang Allah nak beri pada saya . ya Allah , saya terima ini dan saya akan jalankan tanggungjawab ini dengan kemampuan saya . insyaAllah




so , berbalik kepada perjumpaan malam tu , semuanya bagai emosi dan moga-moga terbit kesedaran antara kita . air mata mencurah bila hati terdetik . dan saya selalu ingat , bilamana seseorang itu bercakap menggunakan mata hatinya maka yang mendengar itu akan tersentuh jua hatinya . hati penting . penting . hati mainkan peranan untuk memaafkan orang lain . hati yang membantu bicara meluahkan rasa maaf . dan alhamdulilah , saya lega . lega sangat . sekurang-kurangnya soal dimaaf atau tidak diterima maaf itu urusan seterusnya . terpulang kepada mereka sendiri . Allah , terima kasih detikkan hati saya walaupun kadang-kadang saya ego dan memberontak tidak mahu ucap ucapan maaf . terima kasih Allah :')





saya sayang mereka kerana Allah swt :')



khilaf

assalamualaikum


sebagai manusia biasa . saya tak pernah lari daripada berbuat salah . sebagai seorang perempuan , saya akan sentiasa berfikir soal ini . ya Allah lalainya :'( . saya busy , serius busy . student macam saya masa rehat cuma waktu solat dan waktu tidur campur dengan sabtu ahad . tapi kenapa , hati dan fikiran terkadang ingat tentang semua itu dulu . tentang itu sudah lama saya tinggalkan . tentang itu sudah lama saya mahu lupakan . Allah safe my heart :'( . merahsiakan sebuah cinta itu sakit , tapi insyaAllah akan datang bahagia bila Allah temukan kita dengan janjiNya nanti . saya percaya janji Allah . saya percaya Allah jaga hati saya dan Allah jaga hati dia :'( ujian cinta adalah untuk hamba-hamba yang dipilih oleh Nya . terpulang kepada kita ingin membawa nilai sebuah cinta itu ke arah yang mana . syurga Allah . ameen :'(


.

who love you aqmar jusof ? and i said Allah swt . sebab saya tahu , Allah akan balas cinta saya :')


"sesungguhnya Allah itu pemilik cinta dan barangsiapa memiliki cinta Allah , maka seluruh cinta menjadi miliknya"


p/s : short updated , saya kena jaga pagar and dah nak start rollcall . okay pengawas . doakan saya .


tanpa mereka , saya bukanlah siapa-siapa

assalamualaikum




biar saya punya kekuatan untuk menaip entry kali ini . biar saya sekat air mata ini  . Allah give me strength . sungguh saya tak kuat di ketika ini . sungguh , saya perlukan mak ayah saya sekarang . saya cuba untuk berdikari sendiri . saya cuba untuk sesuaikan diri saya di usia 19 tahun ini . saya cuba untuk lebih menahan emosi . saya cuba untuk menyelesaikan masalah sendiri . tapi , tanpa mak ayah , saya rasa saya tak kuat . 




saya baru dapat call dari along petang tadi . mak saya agak tak sihat . ianya adalah satu kebimbangan bila pukul 2 pagi mak pergi emergency . dah dua kali dah . saya risau bila symptom tu tiba-tiba datang . along and adik beradik lain pun sama . and bila tak tengok sendiri keadaan mak serius saya tak tenang . saya dah call mak tadi and saya tahu dari suaranya . lain :'( . saya tahan dulu dan saya tak nak mak tahu saya sedih . everything mesti okay . saya kena kuat , sebab mak saya pun akan kuat . minta-minta sakit tu bukanlah sesuatu yang teruk . amin :'( 




saya ingat sem lepas saya demam . saya tak biasa jauh dari family dan bila dah demam and kena jaga diri sendiri , cari ubat sendiri kemudian mak tak de dekat sisi , ianya lain . saya call mak , saya nangis semahu-mahunya sebab masa tu ada gotong royong apa ntah , saya pulak dengan keadaan tak sihat , baru balik kerja dari wad yang sangat lah aktif hari tu , hanya Allah yang tahu betapa saya perlukan mak sangat . apatah lagi bila mak pujuk and tak henti-henti call saya , pastu tanya keadaan saya , mahunya tak nangis esak-esak ? dan masa cuti maulidur rasul baru-baru ni , saya demam jugak . masa tu nak otw balik mersing , dalam kereta saya pening sangat . mak rela cari kedai runcit , turun dari kereta dan lintas jalan untuk belikan saya panadol . padahal saya boleh je tahan sampai mersing , tapi dia usahakan jugak :'(




dan bila mak sakit , saya tak de kat rumah . saya rasa tak tenang dan wajarlah kalau saya agak emosi .walaupun kemaman ke kuantan bukanlah jauh sangat , masalahnya bukan senang-senang saya boleh balik , bukan senang-senang saya nak mintak cuti . so , saya kena tunggu dua minggu lagi untuk cuti mid sem . alhamdulilah , dapat jugak cuti . ya Allah , sembuhkanlah ibu ku , kuatkanlah dia , hilangkan lah segala kesulitan buatnya , permudahkanlah urusannya , 




saya jadi agak touching , agak emosi . apatah lagi bila saya dilantik jadi pengawas . walhal , saya sendiri rasa saya ini tak layak :'( . masa perjumpaan tadi , puan ada cakap pasal result . untuk jadi pengawas , result mestilah umph ! and masalahnya dalam sepuluh orang yang terpilih , semuanya diantara best-best student and why me yang diantara markah tercorot dipilih juga ? saya tak layak , saya tak layak . sungguh , saya nak tarik diri . tapi andai kata saya tarik diri , markah saya setiap subjek akan dipotong sebanyak 15% *saya tak tahu mungkin ini joke or apa* . ya Allah ,dah lah markah saya pun cukup-cukup makan untuk saya naik sem , apatah lagi kalau dipotong markah :'( . saya sangat rasa rendah diri bila diatara 10 orang tu , saya bukanlah diatara best student , tapi mereka selalu bagi semangat and say "takpe qema" . :'(




saya perlukan mak saya sekarang , saya nak beritahu semua ketidaktenangan saya ini . tapi saya tak nak mak risau . and please aqmar jusof sila berdikari sendiri dan selesaikan masalah sendiri ! dont be sad . Allah is always by your side :'( . mak...ayah....adik rindu....:'(





setiap manusia meningkat umurnya . ini mereka ketika saya berusia 19 tahun dan saya bezakan gambar mereka kesayangan ini pada gambar yang ditampal diboard meja study , sewaktu saya berusia 9 tahun . lain :'( . dah 10 tahun masa berlalu . saya sayang mereka kerana Allah :'(



biar orang kata saya anak bongsu saya manja . biar . sebab manja saya ni hanya untuk mak dan ayah saya bukan untuk orang yang tidak halal dengan saya . dan manja saya ini boleh bertukar mafia bila ada yang sesiapa yang berani apa-apa kan mereka . biar !


maaf , saya agak emosi di waktu dan detik ini :'(



assalamualaikum



soalan-soalan untuk dijawab oleh hati bukan akal semata-mata

assalamualaikum




"yang membezakan manusia dengan haiwan itu adalah akal semata-mata"


kadang-kadang saya tanya diri . kadang-kadang saya bicara dengan diri saya sendiri . kadang-kadang beribu soalan dan persoalan dilontarkan . namun , akal tak mampu nak jawab . akal jadi buntu . akal jadi sepi . maka , berbaliklah saya pada hati . ada soalan yang mampu dijawab oleh akal dan ada juga soalan yang boleh dijawab oleh hati . pokok pangkalnya bagi saya , setinggi mana pun ilmu seseorang itu , tapi hatinya kosong , ia bukan lah apa-apa yang diraihnya selama ini . 


pernah tak kita tanya diri kita dengan soalan-soalan ini ?


kenapa aku tak serik melakukan dosa ?
kenapa aku tak malu pada Allah ketika aku membelakangiNya ?
kenapa aku datang pada Allah ketika aku didalam kepayahan ?
kenapa aku sanggup menderhakai ibubapa aku ?
apa layakkah aku akan syurga Allah?
apa nabi muhammad akan limpahkan syafaatnya buatku diakhirat kelak ?
bagaimana mahu IKHLAS dalam melakukan sesuatu ?


itu pentingnya bila kita muhasabah diri . itu pentingnya bila hati dan diri saling mengigati . jika soalan-soalan ini dijawab oleh akal , maka nafsulah yang mengatasi segalanya . selagi fikiran kita bertunjangkan dunia semata-mata . that why , saya capslock kan perkataan ikhlas . ikhlas bukan sejenis barang , ikhlas itu kita tidak melihatnya dengan mata kasar . tapi kita boleh rasainya dengan hati . 


masa kecil-kecil dulu , saya selalu ingat hati dalam tubuh kita ni bentuk "love" . padahal organ kita ni bentuknya lain . and saya ingat fungsi hati ni untuk sayang dan cintakan orang . okay masa kecil-kecil dulu okay , bukan tahu apa-apa sangat . padahal fungsi hati/liver/hepar dalam tubuh kita ni mengawal aras glukosa darah , menyimpan vitamin dan garam mineral , menyingkirkan hormon-hormon berlebihan dan etc (cari google lah , tak ingat dah ) . so , mananya  orang kata tempat jatuh cinta , tentang perasaan or apa-apalah yang kita sangkutkan dengan hati ni dalam tubuh kita ? so , hakikatnya kita tak nampak hati ni . sama juga kita tak nampak ikhlas . tapi masing-masing kita boleh rasainya . 


boleh juga bila saya simpulkan hati ni ada dalam tubuh kita . sebab dah fitrah setiap manusia punya perasaan . dah fitrah Tuhan jadikan , maka bersyukurlah . alhamdulilah . berbalik pada soalan , ya akal dapat tangkap dan dapat jawab soalan exam dengan mudah , bila kita belajar , membaca , menghafal dan etc . tapi pernah tak korang jawab guna hati ? okay situasi satu , bila kita nak ambil sesuatu exam , kita bukan sekadar nak dapat a , bukan sekadar nak gondol anugerah pelajar cemerlang , tapi tanamkan dalam hati kita belajar sebab nak banggakan mak ayah . lihat tak peranan hati kat situ ? mak ayah :') situasi kedua . kita jumpa soalan mak aih , punyalah susah , soalan yang tak de dalam buku teks pun , soalan yang mengelirukan logik akal . kemudian kita guna hati untuk jawab , main tembak je . kan ? HAHA . okay ini jangan ikut ya !


"mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu , tetapi tidak memahami sesuatu "
-dalam maksud ayat ni-



ohh ya , untuk sem saya , ada 10 orang terpilih untuk jadi pengawas kolej . and , okay maybe korang tak percayakan saya er er er..diantara 10 orang tu yang number 8 tu saya . haha . okay , saya sendiri pun tak percaya okay . zaman sekolah tak pernah pun terpilih jadi pengawas . eh , jap pernah temuduga je tapi tu pun tak lepas . then , sekarang saya dapat tanggungjawab untuk jadi pengawas . ya Allah moga hambaMu ini dapat menjalankan tanggungjawab ini sebaiknya . amin :') . *tapi berat hati sebenarnya , macam nak tarik diri* okay fikir guna hati jugak aqmar jusof bukan akal semata-mata .







-langsung letak gambar skema-


okay sampai sini je . assalamualaikum



hijrah seorang gadis

assalamualaikum




dipermulaan hijrah gadis itu , ramai yang terkejut , ramai yang tergamam . agak drastik dan kemudian tiba-tiba . namun siapa tahu tentang perihal hijrah gadis itu . banyak perkara yang dilalui nya . dan bermula lah apabila . . . .






ramadhan 2011 amat sukar dilaluinya , jauh daripada ibubapa . terkenang disaat bersahur dan berbuka bersama . ramadhan 2011 memberi erti padanya . ramadhan bulan paling barakah dan Allah swt beri sesuatu petanda ke dalam mimpinya . soal kematian , soal alam barzah membuka matanya . mimpi yang dilaluinya berturut-turut selama tiga hari .




mimpi pertama , salah seorang kawan baiknya dipanggil ilahi . sayu hatinya , dan melalui mimpinya mayat kawan itu penuh disaluti tahi .busuk ! entah , gadis itu masih tak mengerti . gadis itu lihat dan tatap mayat kawannya . lalu gadis itu menangis sepenuh hati . dia terjaga dari mimpinya . tapi ia seolah-olah tiada apa-apa . berkeadaan seperti biasa sahaja . kerana dia sangat tidak mempercayai pada mimpi .




malam keduanya , dia bermimpi lagi . seorang lagi kawan baiknya meninggal dunia . cuma bezanya mayat yang kedua ini panas , merah dan melecur kerana terbakar . lalu dilihat mayat kawan baiknya , menangis mengalirkan airmata , terkenangkan kawannya . kawan yang sentiasa bersamanya . lalu dia bangun dari tidurnya , kali ini dia berasa agak lain . lalu keesokkannya , gadis itu mendial number kedua-dua kawannya . alhamdulilah , kawan-kawan masih sihat dan masih bernafas dimuka bumi ini . lalu lega lah perasaan gadis itu . 




malam ketiga , usai balik dari terawih gadis itu tidur awal . mungkin penat barangkali . dan mimpi ketiga inilah yang mengubah hijrahnya , gadis itu bermimpi yang pada kali ini dia yang akan mati . lalu datanglah suara yang kuat berkata " esok , kau akan mati . oleh itu apa amalan yang kau akan lakukan pada hari ni untuk dibawa bersama mu ? " gadis itu menjawab dengan angkuh sekali " aku tiada apa-apa bekalan , aku tahu nanti ada orang yang akan doakan aku " maka suara tadi ketawa dengan kuat sekali . tiba masa bila nyawa si gadis di ambil , malangnya tiada siapa yang mendoakanya . lalu gadis itu cepat-cepat terjaga . berpeluh seluruh mukanya dan kembali beristighfar . dia berfikir sejenak , lalu cepat-cepat dia ingin melelapkan kembali matanya . hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa takutnya dia ketika itu , disaat kawan-kawan lain sedang enak tidur dan dia tak mampu untuk memejamkan matanya kembali . dan tanpa disedari , dia tertidur kembali . 




keesokkannya , dia tidak banyak cakap tapi dia banyak berfikir . apa maksud mimpinya tadi . masih teringat tentang 3 hari berturut-turut tentang mimpi kematian . malam terawih itu tidak seperti biasa . hatinya meruntun hiba mendengar bacaan solat ustaz yang datangnya dari syria . dia menangis semahu-mahunya . hiba dalam sujudnya . terasa diri benar-benar dekat dengan Allah SWT . maka dia semakin mengerti dengan mimpi itu . Allah swt memberi sesuatu yang tidak pernah dia rasakan sebelum ini . ketenangan . 




lalu , hatinya terdetiklah . hijrah yang selama ini dia cari akhirnya muncul pada hari raya ke empat . hijrah yang benar-benar mengubah hidupnya . hijrah yang membawa erti untuk hidupnya .  hijrah seorang gadis untuk Allah swt dan yang paling penting untuk jannah Allah swt . dia melewati hari-hari dengan perlahan-lahan :')




terkadang bila hati kecil dan nafsu ingin kembali pada yang dulu . dia kuatkan hatinya . dia kata pada hatinya "yang dahulu itu bukan aku , tapi yang sekarang ini adalah sebenar-benarnya aku , maka kuatkan lah hati ini ya Rabb ,seperti mana kau kuatkan hati ini dulu , biar aku thabat di jalan mu" :'(



ya Rabb , ku mohon kekalkan cinta ini , cinta kepada Mu dan cinta kepada kekasih Mu:')
innaallahumana


cinta kepada rasulullah bererti cinta kepada Allah

assalamualaikum




okay lama dah tak taip entry . and seperti biasa , saya busy . maaf , maaf , maaf . hari ni ada ceramah maulidur rasul dekat kolej , dan ini adalah ceramah-ceramah terhebat yang saya pernah attend . alhamdulilah , ilmu yang diperoleh hari ni cukup bermanfaat . diawalkan dengan gelak ketawa sebab takut pelatih pengantuk kemudian diakhiri dengan air mata . semuanya adalah kerana junjungan besar baginda rasulullah saw . ustaz nur hamizi best :) so , hari ni , untuk entry ni saya akan selit-selitkan sikit ilmu yang saya dapat bila ada kaitan dengan beberapa-beberapa pendekatan okay ? jom start :)














berdasarkan tajuk yang saya taip , jadi perlu saya simpulkan sejauh mana kamu yakin , teguh dan percaya apa yang dijanjikan oleh Allah swt ? nak-nak , apabila terkadang kita putus asa dengan ujian dan dugaan yang Allah swt . tak kata orang lain , saya juga pernah rasa putus asa bila pointer sem1 saya adalah dalam kalangan student yang tercorot . tapi bila saya fikir balik , ada sesuatu yang Allah nak bagitahu saya , ada sesuatu yang Allah nak tunjukkan kepada saya . dan ianya perlulah melalui keputusan exam saya . alhamdulilah :')




saya percaya janji Allah , saya percaya Allah akan berikan yang terbaik untuk hamba-hambaNya . namun , kadang-kadang kita tergelincir daripada landas yang sepatutnya . dugaan dan ujian adalah untuk menguatkan kita , bukan melemahkan kita . dan ianya juga adalah untuk mendekatkan diri kita dengan Allah , bukan menjauhkan . ia juga untuk melahirkan rasa cinta kita kepada Allah dan rasulullah bukan melupakan mereka . dan kenapa payah untuk kita menzahirkan "alhamdulilah" apabila kita punya kesenangan , kemudian barulah kita ingat akan Dia apabila kita ditimpa kesusahan ? dan Dia masih bersama kita , walaupun selama ini kita sering alpa dan lupa akan Dia , tapi Allah tak pernah melupakan kita . tak pernah . maha suci Allah :')




telah berkata jibrail "wahai Tuhanku , kau sampaikan lah hajat hambaMu " maka Allah swt menjawab " biarkanlah hambaKu itu , kerana aku merindui suaranya (doa) "
-riwayat anas bin malik-




dan pernah tak kita ingat , pernah tak kita bayangkan . pabila disaat kematian rasulullah , baginda menyebut umatku , umatku , umatku sebanyak 3 kali . betapa disaat kematian baginda , baginda masih ingat akan kita :'( . andai , andai rasulullah saw masih ada dan dia lihat keadaan umat-umatnya sekarang , baginda sudah pasti menangis . dan andai kita yang berhadapan dengan baginda , bagaimana kah perasaan kita ? bagaimana kita menzahirkan perasaan cinta kita pada Allah dan baginda ? 




*input yang saya dapat masa ceramah siang tadi* , kita akan selalu menyebut nama orang yang kita suka , orang kita cinta , hari-hari akan sebut bukan ? walhal dengan benda yang remeh sekalipun akan terpancul juga nama orang kita cinta setiap hari . itu kita apabila mencintai seseorang . dan begitu juga lah cara kita untuk menzahirkan dan menanamkan rasa cinta kepada Allah dan rasulullah , dengan selalu  berzikir menyebut nama Allah dan berselawat ke atas rasulullah :') *peringatan untuk diri sendiri juga*




kita ambil iktibar dari kisah bilal bin rabbah . apabila rasulullah meninggal dunia , beliau membawa diri jauh daripada madinah kerana beliau tak sanggup memandang setiap penjuru madinah , beliau lihat setiap kenangan beliau bersama rasulullah . betapa rindu dan sayangnya beliau kepada rasullulah . sehinggakan pada suatu saat , pabila beliau kembali ke madinah , ada seorang sahabat , maaf saya lupa dan tak pasti namanya , menyuruh bilal bin rabbah melaungkan azan bila sudah masuk waktunya , beliau berat hati untuk laungkan azan . walhal beliau lah yang selalu melaungkan azan ketika rasulullah saw masih ada . kerana beliau tidak sanggup untuk menyebut nama muhammad yang ada pada kalimah azan . beliau rindu pada rasulullah , beliau sayang pada rasullulah sehingga tak mampu untuk menyebut nama rasulullah . namun , bilal bin rabbah tetap juga melaungkan azan , dan apabila sampai dikalimah muhhamadan rasulullah terketar-ketar suara beliau , sayu dan sedih teringatkan rasulullah yang pada waktu itu sudah pergi meninggalkan dunia . maka , semua sahabat-sahabat yang ada disitu turut menangis kerana rindu akan rasulullah :'(






begitu rindunya mereka pada rasulullah , bagaimana pula dengan kita ? layakkah kita perolehi syafaat nabi muhammad ? kita marah apabila rasulullah dihina , islam dipermainkan tapi kita masih tidak sedar keadaan diri kita yang kadang-kadang cinta hanya dibicara , bukan dari praktiknya . nauzubilahimzalik . kita beruntung , sangat beruntung , kerana walaupun kita tak pernah melihat wajah rasulullah saw , tapi kita masih sayangkan baginda , masih mengikuti ajaran dan sunnah baginda . letakkan didalam hati bahawa , kekasih kita adalah rasulullah iaitu kekasih Allah swt . cinta kepada rasulullah bererti cinta kepada Allah swt




masa mula-mula hijrah saya dahulu , ada sorang kawan pernah bagi video ni untuk saya tengok . barangkali ada yang dah tengok . klik link dibawah 







dan ada yang sangat saya tersentuh tentang kisah Dr harun din mimpi jumpa rasulullah :'(





"aku bersyukur dengan hijrah yang mengubah hidup ku ini ya Rabb , aku lepaskan segala-galanya dan aku dapat segala-galanya yang tak pernah aku dapat dulu , alhamdulilah  :') "












persepsi setiap orang

assalamualaikum




untuk menaip entry ni , saya fikir banyak kali . serius banyak kali . takut nanti ada yang terasa . okay , baiklah semua thinks positif ya . apa sebab saya nak buat entry ni , sebab nya hari tu pengajar saya ada bangkitkan sedikit soal yang saya akan cerita ni 




ok start . ini berkaitan dengan negeri sebenarnya . budaya setiap negeri yang kadang-kadang berbeza . bila kita pergi belajar contohnya , of course lah kita akan bertemu , berkawan dari pelbagai negeri . dah kata satu malaysia . takkan kolej tu , untuk student yang dari negeri tu je kan . so , hari tu , untuk relate dengan apa yang kami belajar or untuk jadikan sebagai contoh , ianya akan berkaitan dengan negeri-negeri sedikit . okay , tak faham ? macam ni .orang bandar lebih sosial daripada orang kampung . tapi ada juga orang yang kampung yang culture shock and lebih sosial .  penagih dadah or mat gian biasanya ramai dari negeri terengganu and kelantan . kadang-kadang menyirap jugak darah , eh negeri aku eh ? so , think positif , tak salahkan pengajar sebab memang betul . ia nya adalah benar yang kebanyakan penagih dadah ini berasal dari belah pantai timur . tapi ingat , tak semua . i said again , tak semua . sebab ada jugak yang dari negeri lain . itu semua atas diri sendiri . 




so , bab negeri ni i think agak sensitif sikit kan . contohnya , saya memang dilahirkan di negeri johor tapi saya dibesarkan di negeri terengganu . dan semestinya saya sayangkan johor and terengganu . jujur saya cakap dulu , okay ini dulu okay . kena baca sampai habis okay . dulu , saya sangat anti dengan orang kelantan . jujur ya . kerana saya pernah mengalami beberapa situasi atau insiden dengan orang kelantan . kawan-kawan yang rapat tahu lah kot . jadi , saya bawa pemikiran saya itu selalu yang saya ni anti kelantan . sampai kan satu tahap kawan-kawan suka perli saya akan dapat suami orang kelantan nanti . haha . saya selalu marah bila diorang cakap macam tu , dah kalau orang tak suka , diberi orang yang tak suka . memang tok se lah . haha 




baiklah , itu dulu okay . sekarang , saya rasa pemikiran saya amat kolot . saya selalu cakap "dont judge book by its cover" , tapi oleh kerana pemikiran saya itu , saya menganggap semua orang kelantan ni sama . tapi , pemikiran itu sudah berubah . berubah seiring dengan tumbesaran diri dan otak saya . ada ke macam tu ? okay lupakan . sebenarnya , tak semua orang kelantan tak baik . sebab saya jumpa mereka yang terbaik . dengan cara ini mungkin Allah swt tunjuk dan buktikan pada saya . bukan seorang yang bermasalah dengan kita , maka semua nya bermasalah dengan kita . bukan ya . bukan ya aqmar jusof :)




samalah jugak , kalau kita fikir bila perangai seseorang tu macam bla bla bla , mesti mak ayah dia macam tu . mesti nak salahkan mak ayah kan . okay cuba fikir , bila seseorang itu sudah mencapai akhir baligh nya , dia sendiri yang menanggung dosanya . dan cuba fikir , apakah manusia tak boleh nak bezakan yang buruk atau yang salah . that why i said " itu semua bergantung kepada diri sendiri itu " . no need to salahkan orang lain . 




back to the topic , Allah swt sudah aturkan yang terbaik untuk saya dan kamu . jadi , terima lah ia dengan seadanya . bukan sebab dia orang kelantan , dia orang terengganu , dia orang johor or dia orang key ell , sikapnya begitu . itu adalah kerana sikap mereka itu sendiri . tak berkaitan dengan negeri tersebut pun . jadi Allah swt , beri mereka ini untuk ubah persepsi saya . and saya sangat hargai nya :')





my ex-roomate yang selalu share makanan , bercerita dan gelak sama-sama dang geng makan budu :')



fariha yang sangat saya sayang ! yang kadang-kadang bagi semangat dekat saya tanpa dia sendiri tahu and azreen yang selalu buat orang ketawa



shima yang selalu tolong belikan coolblog :)


and last but not list , my "girlfriend"


oleh kerana dia dan familynya yang sudah saya anggap bagai keluarga sendiri . ini mengubah persepsi saya . hanya Allah swt sahaja yang tahu betapa saya sayangkan nya . nick , rindu :'(
(nanti kahwin nak jadi pengapit eh ! tiba-tiba, haha)


semuanya mereka dari kelantan darul naim ini , Allah swt kirimkan mereka untuk sedarkan saya dari persepsi saya yang kolot sebelum ni . alhamdulilah :')



kesimpulannya , jangan judge seseorang itu dengan negeri kelahirannya , tempat tinggal nya or apa-apa lah . berprasangka baik dengan semua orang and ingat , sejahat-jahat seseorang itu pun , mustahil dia tak pernah lakukan kebaikan . kan ? . peringatan untuk diri sendiri juga . 


p/s : please jangan marah dengan post ni . ini bukan semangat kenegerian or apa ke . ini perubahan dalam persepsi saya . dan setiap orang mempunyai persepsi yang berbeza . alhamdulilah , Allah swt open my eyes . syukur :)



terima kasih :)