Followers

aktiviti sebelum cuti semester (part 1)

assalamualaikum

alhamdulilah , semester dua kali ini dah nak melabuhkan tirai dalam masa beberapa hari je lagi . dan dalam seminggu ni serius saya agak busy jugak . facebook and blog pun baru tengok hari ni . haha . tipu . saya ada juga buka facebook , tapi sekejap je . nak tengok and reply mesej dekat facebook pun tak sempat . sory ya , saya akan reply as soon as posible , saya akan baca segala luahan-luahan kamu semua ya nanti . haha . tapi bukan sekarang , sebab minggu ni saya amatlah busy . sory ya :')

baiklah isnin yang baru-baru ni . ada majlis yang memerlukan biro kebudayaan semester dua dan semester satu handle dan mujurlah ada pertolongan daripada akak semester 5 . takdelah kekok sangat kan . sebenarnya saya bukanlah biro kebudayaan , sebab saya ni antara ajk biro displin , diorang just mintak tolong saya jadi mc . so , tolong je lah kan . :D




inilah event nya !


ini saya tengah double check panggilan nama dengan classmate saya , sebab yang masuk nikan bukan melayu . takut saya tersalah sebut nama orang kan .


the script

kemudian , keesokkannya pula . maksudnya hari ni . ada pertandingan sukan antara rumah pulak . actually setiap sem mewakili satu rumah . kalau semalam saya jadi mc , so hari ni saya jadi photograpeher . wah gitu . tapi tak pandai pun ambil gambar eh . saja-saja . alang-alang ada camera , so puan mintaklah saya ambil gambar untuk event ni . event ni sahaja okay


ini adalah gadis sorakan kumpulan julai 2011 yang mewakili rumah biru . classmate saya lah ni . haha

rumah pink awesome


rumah orange gorgeous


rumah purple love


dan rumah go more blue !

habis je event ni . saya terus ke board akademik untuk tengok keputusan final exam . baiklah gambar dibawah ini adalah rentetan-rentetan peristiwanya . hahaha .


cari nama dari atas sampai ke bawah


lihat nama number 19 . alhamdulilah !


buat-buat muka tak percaya . padahal semalam dah umum pun resultnya


sebenarnya saya sedih jugak sebab macam tak percaya . sebab masa hari exam ada paper yang saya rasa macam down and tak boleh jawab


dan mulalah berlagak rasa lega gitu . kehkehkeh


ini permulaan . i will do the best for the next semester . aja-aja fighting !

disebabkan camera habis bateri waktu saya check pointer dengan puan , tak dapatlah saya ambil gambar pointer saya . so , saya salin je lah saya punya result :
  • health science(anatomy and fisiology) - 3.00 (B)
  • behavioral science - 4.00 (A)
  • medical nursing 1 - 2.67 (B-)
  • medical nursing 2 - 3.33 ( B+)
  • surgical nursing 1 - 2.00 (C)
  • surgical nursing 2 - 2.33 ( C+)
  • osce - 3.67 (A-)
  • KESELURUHAN : 3.06 (B)
Alhamdulilah :') . mungkin saya bukan diantara best-best student . tapi 'lepas' dengan apa yang telah kita target rasanya lega sangat .sebab saya memang target 3.0 and above memandangkan result semester satu sangatlah bad saya rasa . saya ada taip entry-entry lepas kan ? alhamudlilah . apatah lagi melewati semester dua yang dikatakan killer semester ini . alhamdulilah :') dan walaupun group kami tiada yang 100% lulus berbanding dengan group-group lain , tapi bagi saya ini adalah permulaan . kami ada 4 semestert lagi untuk ditempuhi . tahniah buat semua group yang mencapai 100% lulus :)


event esok dan seterusnya pula ialah , pertandingan kumpulan inovatif dan kreatif , dan saya adalha diatara speakernya esok . kemudian , pertandingan tilawah alquran , then 1/6 , sambutan nurse day , ambil suntikan hep b yang kedua dan malamnya dinner ! esoknya ? balikkkkkk !

itu sahaja roger untuk hari ni . thanks for reading !




status di wall (part 1)

assalamualaikum


kita online , kita baca status , kita taip status . dan beribuan manusia akan baca apa yang kita tulis . baiklah ini adalah part 1 . means status-status yang saya rasa tertarik je kan , saya tulis lah dalam entry saya . hehe . kadang-kadang saya ketawa baca status , kadang-kadang saya jadi muhasabah diri bila baca status , kadang-kadang boleh jadi juga saya rasa nak marah bila baca status . haha emosi habis !



ini kelakar sebenarnya . serius saya rasa kelakar . DIPERMAINKAN? satu perkataan yang orang taknak dilabelkan dalam diri masing-masing . tapi misalnya seseorang itu tak pernah rasa , but dia nak rasa . boleh je , cari je playboy or playgirl yang dah tentu korang tahu dia banyak skandal , ofcourselah korang akan rasa dipermainkan , dan sudah semestinya korang dah tak nak dengar ayat " dipermainkan" but at the same time saya nasihatkan , jangan terjatuh cinta betul-betul pulak sudah . nanti gila bayang macam mana ? siapa nak tanggung tu ? tapi jika still jatuh cinta , apa kata ubah playboy/playgirl ke arah yang lebih baik . means , jadilah hero/heroin yang mampu bawa dia ke jalan yang diredhai Allah :') . awesome



ni satu lagi ni , ini pun kelakar . saya tak rasa si punya account ni betul-betul nak buat lah kan . maybe saja-saja . tapi bila saya baca , saya tergelak eh . but kalau realiti , dalam percintaan korang sedang mengalami masalah disebabkan orang ketiga , cuba tabahkan diri dulu , calm down , jangan terlalu cepat melenting . first , jangan terus rujuk that girl/boy dahulu tapi rujuk pasangan korang dulu . why ? dapatkan penjelasan daripada dia dahulu , biasalah kan kalau ada gula takkan semut tak datang ye dak ? second , barulah rujuk orang ketiga tu , dan still kena calm down , sama-sama kaum kita mana boleh gaduh . tapi bila suasana mula jadi tegang dan hubungan menjadi retak disebabkan orang ketiga , maka beri satu soalan kaw mati punya dekat pasangan korang

" awak , awak ada dua pilihan , saya atau dia ?"

then dia jawab

" janganlah macam ni awak , awak tahu saya sayang awak , but at the same time , saya jugak sayang dekat dia (orang ketiga)"

sah , guwa cakap lu , maka tinggalkan lah pasangan anda . mana mungkin dalam hati seseorang itu mencintai dua orang sekali gus . walhal itu hanya perasaan keliru . dan secara logik akalnya dimalaysia ini , mana mungkin seseorang mampu berbagi kasih kecuali ada juga dalam populasi yang sedikit barangkali . okay ? tinggalkan dan jangan menyesal . asal kamu tahu , Allah jika Dia sudah takdirkan seseorang itu buat kamu dan berpuluh-puluh dugaan datang menimpa (contoh seperti orang ketiga ini ) , seseorang itu tetap buat kamu :')




ni tergelak bahak saya baca . seriosly , termasuk comment yang dibawah sekali . ayat pada mulanya saya "suka gurl berkerjaya , kerja ofis..., slack..." but part last tu "skirt paras lutut , kaler rambut.. " ya , setiap orang ada citarasa tersendiri . memilih ? perlu ! tetapi memilih ke arah jalan yang mampu bawa kita ke jalan jannah Allah . :') tapi bila kita fikir dari segi aspek positif , mungkin this guy suka "gurl" macam ni , sebab niat dia lain , niat dia nak bawa balik "gurl" itu ke jalan yang punya cahaya syurga ? ya ! that true ! lelaki as a imam , as a khalifah dia tahu tanggungjawab dia . saya percaya this guy tahu , dan niat dia baik . "cool and stylo beb..metropolitan gurl"  . ya cool , stylo , metropolitan girl hanya untuk dimata dia , bukan untuk tatapan lelaki lain . mungkin ini maksud this guys :)

itu sahaja . status wall buat hari ini . terima kasih :)


p/s : saya pernah buat entry pasal wall status facebook yang salah ertikan




feedback daripada entry lepas

assalamualaikum

daripada banyak feedback yang saya dapat daripada entry lepas . feedback hamba Allah ini yang begitu menyentuh hati saya : 




alhamdulilah :)

bila bercakap pasal take care take care ni . saya jadi teringat dengan sorang patient dekat wad 4c . baiklah , patient tu perempuan . dia excident dalam masa sebulan dah masa saya kerja dalam wad tu . excident dengan lori , dan malangnya beliau mengalami trauma . but but but ! husband beliau ya Allah baik sangat . teramat lah baik ! kena tampar , cubit dan bla bla bla still je sabar . still layan kerenah isteri , still jaga isteri . actually isteri dia tu unconsious , so apa-apa yang dia buat adalh diluar kawalan . semua staff and student suka and bangga tengok husband dia . termasuk saya kot . hehe . husband beliau tak henti baca alquran dekat telingga beliau , gosak kepala beliau sambil berzikir , dan mulut dia tak lepas panggil "sayang" dekat isteri beliau . nak suami macam ni satu ? haha . susah kan nak cari lelaki macam ni :')



"terkadang aku jadi muak ,aku jadi bosan dengan janji lelaki yang hanya tahu menanam tebu dipinggir bibir , sungguh aku susah percaya orang , sungguh!"


tentang hack , tentang hati dan tentang perempuan

assalamualaikum

entry kali ini adalah untuk pengajaran kita bersama . untuk saya kongsi sebagai teladan dan peringatan buat kita semua termasuk saya . okay kita mula okay . semalam after balik kerja (shift petang , balik pukul 9) dan saya kena bertugas jaga rollcall . semua itu berakhir dalam pukul 10.30 jugak lah . dan saya memang penat sangat malam tu . usai mandi and solat , saya pergi jenguk kawan yang berlatih untuk persembahan dinner . lepas tu , dalam pukul 11 saya mengantuk sangat dan saya balik ke bilik untuk tidur . tapi bila buka aje almari terus laptop melambai-lambai , facebook pulak asyik membisik . so , apa lagi . on je lah laptop kan :)

then , saya ada tengok status kawan di home macam pelik semacam . saya agak macam kena hack . so , saya commentlah lah dekat status yang pelik tu . sah dia kena hack . komen dalam dua tiga keping dan dibalas juga oleh si hack tu . saya tak boleh nak print sebab dah delete semua tu .

dalam masa 5 minit mungkin . saya dapat chat daripada si hack ini melalui account facebook saya . baiklah cerita akan bermula disini :)



ini adalah chat pertama yang dihantar . dia tanya saya siapa . dan sedikit ugutan untuk hack account facebook saya juga . baiklah semua berprasangka baik ya . baca sampai habis entry ni


kemudian , dia ingat saya ni awek mangsa hack ni . maybe sebab saya yang start perasan dulu acc ni kena hack . dan satu lagi , awek ? no . tiada istilah awek dalam hidup saya  . isteri ? ya sure ! untuk seseorang yang telah ditakdirkan untuk saya . okay , nak terangkan balik , saya bukan "awek" mangsa hack ni okay . cuma kami memang berkawan baik dari sekolah menengah lagi . 


alhamdulilah , dia mula jadi lembut hati untuk bagi balik acc ni kepada tuan dia . dan saya percaya , bukan saya yang lembutkan hati dia , tapi Allah . and dia adalah perempuan :) saya dah agak dari mula , yang dia ni perempuan . sebab mula-mula dia terlalu care pasal mendalah awek ni . kan ? dan bermula lah daripada percakapan aku dan kau menjadi adik dan kakak :') dan bermulalah cerita-cerita dia yang benar menyentuh hati saya sebagai seorang perempuan :')



begitu pentingnya maruah kita sebagai seorang perempuan . Allah begitu menjaga maruah kita dan terpulang kepada kita untuk menyerahnya kepada yang halal atau yang haram . halal yang mestikan ? alhamdulilah , Allah masih menjaga maruah kita . itu pentingnya menutup aurat ,  itu pentingnya hijab , itu pentingnya menjaga maruah diri :') bukan beerti untuk menutupi atau membalut . saya tegaskan untuk "melindungi"


 iya , setiap orang mahukan yang terbaik dalam mencari pasangan mereka . cammonlah kan , nak cari imam , nak cari pemimpin keluarga , nak cari penjaga anak-anak , nak cari bidadari syurga . iya , kita berhak untuk memilih yang terbaik . untuk Allah dan untuk jannah Allah :')


actually banyak perbualannya , cuma saya ringkaskan . dan alhamdulilah , dia bagi balik account facebook kawan saya itu tadi . ya mungkin dia salah . jiwa muda , biasa memberontak . tak kata orang lain , kita juga bukan ? mungkin itu kesalahan dia , tapi kita juga tidak berhak menghukum seseorang itu berdasarkan apa yang pernah dia lakukan . saya percaya sekalipun orang itu jahat , mana mungkin dia tidak pernah melakukan kebaikan . dan yang mampu menghitung dan menilai jahatnya seseorang itu adalah Allah swt . 

ini bukan sahaja pengajaran buat gadis ini tapi untuk kita juga kaum hawa dan kaum adam !  gadis ini yang saya tidak tahu siapa , dapat saya rasakan penyesalan dalam bait-bait chat itu tadi . saya tidak salahkan gadis itu , kita juga tidak boleh salahkan gadis itu , tidak salahkan juga kawan saya , tapi kita salahkan syaitan yakni musuh nyata bagi manusia yang terus-terusan menghasut kita , cuma silapnya gadis ini , dia terpedaya . Allah lindungi gadis ini , lindungi kami kaum hawa , lindungi kaum adam terpedaya dengan hasutan syaitan . aamiin :')

cinta itu tidak kejam bukan ? cinta itu indah bukan ? cuma nafsu yang merosakkan sebuah cinta itu . jadikan cinta itu suci dalam redha Allah . insyaAllah , kita bahagia dunia akhirat . jadikan cinta itu halal , bila masa kita dipertemukan dengan sidia , itu kerja Allah . biar Allah pertemukan kita dengan sidia dengan cara Allah yang tersendiri . percaya janji Allah . Dia merangcang dan takdirkan yang paling terbaik untuk hambaNya . carilah cintanya dahulu , kemudian Dia akan memberi cinta-cinta orang yang mencintaiNYA . subhanaAllah .

saya juga jadi terpana dengan kisah ini , jika kita rasa kisah cinta kita adalah kecewa dan derita , tapi masih ada lagi yang merana dengan kisah cinta mereka yang lain . Allah lebih tahu . say alhamdulilah :')


perancangan

assalamualaikum



" ya , kita hanya boleh merancang . dan sebaik-baik perancang itu adalah Allah sendiri . dan biar Allah sendiri yang merancang sebuah cinta untuk aku . yang halal , yang suci dan diredhainya " aamin love after akad :') 



kalau dulu

assalamualaikum 

sedar tak sedar ni dah bulan 5 dah , sedar tak sedar semester dua dah nak labuhkan tirai . jangan cakap pasal labuh tirai , jangan cakap ! result tak keluar lagi , tirai dah labuh . sedar tak sedar jugak dah nak masuk setahun saya berdiri teguh dekat bumi kuantan . wawh , bangganya dah boleh berdikari . kikiki .

 kalau dulu ,saya disekolah , menelaah buku account , ekonomi dan tassawur . disini saya dikolej menelaah buku anatomy & fisiologi , mdical nursing dan surgical nursing . nampak perbezaan dia ? nampak permainan untuk entry kali ini ? hehe . kalau dulu saya exercise dekat padang sekolah main bola baling dengan kawan-kawan , disini saya exercise dalam hospital main baling-baling patient dengan kawan-kawan . eh eh , kita gurau je . disini , saya exercise naik turun lif tolong hantar patient pergi xray , ultrasound dan sebagainya .

kalau dulu , saya merempit naik TAL402 pergi sekolah , disini saya merempiat guna dua batang tiang ada 10 jari . kalau dulu , saya asyik cari balah dan marah-marah budak kelas (biasalah kak long , kahkahkah) , disini saya asyik kena marah . kalau dulu , tak siapkan kerja sekolah boleh copy waktu pagi , disini buku log tak penuh , kau kerja lah lebih masa dan tergesa-gesa cari kes untuk lakukan prosedur . cari kes ? macam polis lah . hehe . kalau dulu , waktu rehat pergi dekat canteen , disini saya pergi makan dekat cafe , hujung bulan baru bayar .  kalau dulu saya pernah excident and kena masukkan air , disini saya asyik masukkan air dekat patient ,

tapi , itu semua kalau dulu . waktu sentiasa berganti hari . sedar tak sedar dah hampir setahun saya dibandar kuantan ni . excitedlah jugak , kan saya orang kampung . haha . cuma apa , kadang-kadang berlalulah zaman berzaman , hari berhari , saya takkan pernah lupakan zaman sekolah . yang pasti zaman sekolah dan zaman kolej berbeza . seperti yang saya nyatakan diatas . hehe

apa yang tak bezanya ? apa yang still sama pada saya disini . saya still beruniform colour putih , saya still ada baju sukan colour oren (samakan gnses pun baju sukan colour oren) , saya masih wakilkan diri dalam permainan ping pong , insyaAllah akan pergi johor bulan 9 ni untuk wakil kkj kuantan . hehe . saya masih seorang yang kuat makan . ini yang penting .:P



dan simsimi asyik kata saya pergi sekolah bawak rumput . asal ah simsimi ? dekat celah mana saya nak letak rumput tu ? ! hish


disini , saya masih perlu berjuang , berjuang dengan memakai uniform putih dan baju sukan dengan colour yang paling saya tak suka ni . ya oren !

disini , saya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang telah mengajar saya . terima kasih cikgu . cikgu , dulu cita-cita saya pun nak jadi cikgu . kikiki


suprise birthday party to our "mama" part 1


assalamualaikum

alhamdulilah final exam dah melabuhkan tirainya . haha . labuh betul tirai . mana taknya selepas seminggu bertungkus lumus sentiasa berhadapan dengan buku , nota , latihan . tidur pun terganggu tau . hehe . so , mata panda ? alah , biasalah student kan ? sempena habis exam , kitorang (jp julai 11) plan untuk buat suprise birthday untuk "mak" kitorang kat sini iaitu puan rafidah yang jatuh pada 10/5 beberapa hari yang lepas . memandangkan kitorang exam hari tu , so terpaksalah tunda sampai kita habis exam hihi . termasuk sempena hari ibu , hari jururawat dan hari guru . hehe . actually kita bukan maksudkan celebrate hari ibu , jangan salah faham .tahulah dah hebohkan pasal sambutan hari ibu ni . bagi saya no komen kot. sayangkan mesti hari-hari . cuma kita decide untuk beri sedikit penghargaan untuk mak kitorang disini .

baiklah , kalau tak tunjuk gambar macam tak sahkan ? nak bercerita mestilah melalui gambar . ye dak ? okay jom kita mulakan




kalau buat apa-apa majlis , takde kek tak sahkan ? baiklah ni cake yang kak nad and the geng yang tempah and pilih . chocolate cake , 3 kg , untuk 60 orang jp dan puan rafidah


lepastu kalau takde mc pun mesti tak sahkan . so acu teka siapa mc dia . ha ah . yang pegang microphone tu lah . haha . percaya tak ? percaya lah . asal ada pengumuman , muka ni lah yang akan umumkan . and saya memang obses kot dengan microphone . nampat tak permainannya macammana ? kehkehkeh



representing *sambil bunyi drum* . yang diraikan pn rafidah binti abdul aziz , tegas , garang , suka buat lawak dan penyayang :)



baiklah untuk memberkati majlis , kita mulakan dengan bacaan doa darupada kak izzah :)




comel sangat bila puan teruja tengok kek tu . sampai dia sayang nak potong .



ini adalah penyanyi yang kita import khas daripada seberang tanpa dikenakan caj . hehe . siti goslow , fatin septriasa dan dora pelangi

  
okay ini AJ . dia makin gemuk sekarang . katanya , hati senang so makan banyaklah . betul tak AJ?


sebahagian daripada kami jp julai 11


ini adalah diatara makanan-makanannya . so , kita lihat siapa yang paling rakus . ya , agai AJ lagi yang merampas gula-gula kenyal kaler merah daripada tangan kawannya . nampak tak permainan dia? hehe


yang lain semuanya kena bawak cawan sendiri . cuma puan kami beri cawan special . nampak tak specialnya puan dalam hati kami ? :')


dengan kak shazi yang banyak tolong ambil gambar . kan saya jadi mc . lupa ? hehe


er , saya tak tahu nak letak caption apa . bantai ahh sendiri


last but not least , puan rafidah terharu . so , plan ini berjalan dengan lancar dan proper. terima kasih kepada sesiapa yang terlibat . insyaAllah saya akan sambung part 2 kalau masa mengizinkan okay . wawh , gitu

p/s : esok dah start kerja . adui , penatnya =,=


laporan final exam setakat ini

assalamualaikum


tak tahu nak start dari mana actually . ahh , masuk klimaks terus boleh ? saya taknak cakap pasal 3 paper yang dah lepas , dan 3 paper yang masih menunggu . cuma nak cakap pasal OSCE untuk hari ni . ya , final osce . 


bismillahirahmanirahim , dengan ini aqmar jusof fail stesen injection . uwarghhhh uwarghhh *ketuk kepala kat dinding* . baiklah ia bermula dengan baik pada mulanya bila saya masuk bilik osce . saya start dengan stesen nosooropharyngeal suction (sedut kahak melalui hidung dan mulut) , alhamdulilah agak yakin walaupun agak cuak first station dapat procedure yang agak susah dah kan . takpe takpe takpe alhamdulilah dapat buat . then , second saya masuk pulak stesen pemberian ubat melalui oral iaitu ubat gtn (untuk hilangkan rasa sakit dada) . ianya juga alhamdulilah berjalan dengan lancar dan proper seperti yang telah dilatih tubikan . alhamdulilah :)


masuk pulak third station saya kena lakukan prosedur dressing iaitu prosedur yang kena cuci luka dan bla bla lah kan . sekali lagi alhamdulilah ianya smooth dan proper je . dapat habiskan cuci luka dalam masa yang ditetapkan iaitu lima minit . seterusnya , stesen ke empat iaitu memberitahu patient cara menggunakan matered dose inhaller . alaa , yang macam orang sakit asthma sedut tu , tahu kan ? ya , again ianya alhamdulilah baik sahaja menerangkan itu dan ini .


seterusnya , jeng jeng jeng . bagi tisu dulu boleh ? guwa masuk station yang terakhir . iaitu station untuk injection insulin melalui subcutaneos . wa macam dah yakin je , bunyi loceng terus masuk . then mulakan dengan memberi salam dan menerangkan prosedure . sampai je dekat troli untuk mulakan prosedure , tiba-tiba wa jadi blur , wa panic . asal ni ? asal ni ? ce cerita ? wa dah berlatih banyak injection , wa excited bagi injection dalam wad dekat patient , tapi kenapa untuk FINAL wa jadi blur ? wa tak tahu nak start dari mana . wa , tarik nafas dalam-dalam , masa 5 minit tengah berjalan tu , wa apa lagi ? teruskan wa masuk ubat dalam syringe then wa cocok terus patung ! apa yang wa buat tu ? wa dah langgar prinsip . sepatutnya wa , check ubat dulu , bla bla dan check ubat lagi baru lah mulakan misi seterusnya , tapi wa pakai hentam pergi cocok je patung tu . padahal wa dah berlatih banyak kali , wa berlatih tak tengok buku dah tapi akhirnya , di masa dan waktu yang perlukan sangat-sangat skill guwa , guwa jadi blur :'(


tapi actually saya takdelah cengeng mana pun. hihi . insyaAllah the other station akan cover untuk station injection tu . insyaAllah aamiin :') cuma apa yang saya risaukan , pointer saya mungkin turun . ya mungkin ya ataupun tidak . padahal saya dah set mind , jangan fikir macam tu . huhh , sudah sudah . tinggal 3 paper je lagi untuk saya habiskan . then , i will be freedom ! kehkehkeh *kau rileks je eh , injection fail!*



saya student nurse aqmar jusof melaporkan dari tv 9 :P