Followers

bila hati kosong

assalamualaikum





jiwa aku kosong . hati aku memberontak . saban hari aku rasa aku hilang seseorang yang selalu aku cari bila tidak sengaja aku teringat tentang dirinya . aku emosi . aku takut jatuh cinta pada bukan waktunya . aqmar jusof , jaga hati untuk future husband . bukan untuk orang yang salah . Oh Allah jaga hati aku :'(


"saya orang kampung dan saya bangga dengan title itu"


assalamualaikum

weehee , saya kembali dengan tajuk yang hangat . haha . sebenarnya tak de kena mengena dengan apa-apa pun , just saja nak taip tajuk macam tu sebab sekarangkan saya tengah bercuti dikampung sebab cuti sem . tapi cuma tinggal dua minggu je lagi untuk habiskan cuti . ya , duduk rumah cuma membina badan dan meningkatkan lemak sahaja . syoknya jadi gemuk . haha . kenapa semua orang kata saya gemuk ? saya bukan gemuk cuma happy sahaja . okay dah melalut .  sebenarnya saya just nak update aktiviti yang saya buat dalam tempoh dua minggu ni . 

first mula-mula balik saya dah terlibat dengan kenduri belah ayah . maksudnya anak mak saudara saya kahwin lah . tapi tak sempat pun tengok pengatin dah balik dulu sebab tok tinggal sorang-sorang kat rumah . biasalah kan kalau cuti mesti banyak kenduri kerja kahwin ni




yang pakai baju kurung tu , tak asing lagi dalam kehidupan saya .dialah khalisa maisarah yang bakal punya adik tahun ini . yayy , dapat anak buah sorang lagi !


yang ni anak sepupu 

lepastu , kalau tak keluar dengan bff tak sah lahkan kalau balik ni . so , kitorang decide untuk jumpa nak kumpul 5 orang actually tapi adalah sorang tu buat hal takboleh join .tak cukup lah fairytale . sampai hati suhaili :'( haha . tapi takpelah dia ada kerja lagipun keesokkannya dia akan balik melaka untuk teruskan perjuangan dia sebagai kaunselor . er ? haha . mula-mula jumpa dah menjerit bagai sebab dah lama tak tengok rupa masing-masing . semua ada perbezaan , kecuali nick still je kurus macam dulu . tak dengki pun , saya tahu saya makan banyak . haha . mula-mula kitorang pergi kemaman station untuk makan , then memandangkan hari tersebut hari khamis , lepas makan terus kitorang pergi pasar malam dekat padang astaka . tapi sekarang dah tukar nama kan ? dah jadi taman bandar kan . nampak tak ? arah yang dituju semua bab makan . almaklumlah saya dengan kawan-kawan ni memang suka bebenor bab makanan ni . suka sangat lah .



disini , cuma sorang je yang sudah kepunyaan seseorang . yang lain nak belajar dulu katanya . hahaha :D


my favourite kalau pergi kemaman station . mee tom yam !

okay next , saya keluar lagi dengan bff saya . tapi kali ni sorang lagi takde sebab dia pun nak prepare keesokkannya masuk kolej . so ,kitorang pun berfoya-foyalah dekat mesramall . dan ya , setiap keluar yang drive kereta mesti fatin amani (FA) . dia baru dapat lesen beberapa bulan yang lepas , lama dah lah jugak . sangat-sangat pemandu yang berhemah dan pandai potong lori ! yayhhh ! haha




lihatlah dunia pipi aqmar jusof naik bagai diletak mauripan(penaik roti)

dan seterusnya teman maisarah main buai dan menjaga keselamatan anak saudara sewaktu bermai di taman . ya itulah kerja dan aktiviti saya . untung tau sarah ada acu macam ni . ehem!








lepas tu saya ada terlibat dengan pengambilan lesen kereta . ya actually saya baru je habis teory and amali . tak lama lagi dapatlah lesen L . dan saya dah try drive dah tadi . syok jugakan bawak kereta . selama ni duk bawak motor je kehulu hilir . tapi, actually saya takut sebenarnya walaupun tadi tak mahir lagi , okaylah duk main pusing-pusing dalam kawasan tu je kan .padahal tadi masa saya nak belok kiri , cikgu cakap pulas kuat-kuat , then saya pulas lah kuat-kuat ala-ala aksi stunt gitu. sikit punya gabra sampai hon saya pergi tekan . orang depan yang baru belajar kereta terkejut terus brek mengejut . hahaha . tengoklah siapa bawak , ehem ehem ehem ! hahaha . so , saya dah nak dapat lesen L ni , saya nak saya drive dia bawak pergi jalan-jalan ? hahaha . comfirm tak de orang berani .

baiklah itu sahaja buat masa ni . jadi marilah kita berbangga dengan ayat ini 
"saya orang kampung dan saya bangga dengan title ini" . best apa jadi orang kampung . nak-nak kampung-kampung dekat kemaman ni . kan ? :D


soal masa depan

assalamualaikum

sekarang saya sedang menanam anggur selama sebulan . nak kerja ? takkan kerja sebulan je kot , tak sampai hati pulak buat majikan cari pekerja lain nanti . haha . okay , back to normal , berbalik pada title " soal masa depan" haha . bab-bab masa depan ni kita serius sikit okay . ehem ehem baiki suara .

okay , saya dah nak masuk umur 19 tahun dah 21/7 ni . saya dah besar dah pun . tak lama tahun depan saya dah nak masuk umur 20 han dan . jadi wajar dah kot kalau nak cakap bab masa depan . cuma dua tahun je lagi , untuk saya tamatkan waktu belajar saya , so dalam masa dua tahun ni , saya cuma perlu fokus pada pelajaran . noktah ya aqmar jusof , pelajaran ! 



perbezaan dua tahun yang lalu . nampak tak dah lain ?harharhar


julai 2014 (21 tahun)

insyaAllah waktu ni saya dah tamat belajar sebagai student nurse dan akan menunggu posting kerajaan nak campakkan saya dekat hospital besar atau daerah mana . dan kalau ada yang follow blog saya ni maybe mereka akan tahu , kalau boleh saya nak mintak HKL . kalau boleh lah , sebab umum yang tahu HKL ni adalah salah satu hospital tersibuk dekat malaysia , so boleh la kumpul pengalaman dan mana tahu mudah pulak saya nak tukar tempat kerja ke kuantan atau kemaman . hehe . pandai tak permainan saya ?

bila dah mula kerja , dah ada duit gaji sendiri , saya akan berjinak-jinak untuk ushar kereta . kalau bab kereta ni saya ingat , saya nak kereta kecil-kecil je , yang comel-comel dan sesuai untuk perempuan , viva ke , myvi ke , takpun mini cooper pun okay ! haha , berangan (gaji guwa tak sampai pun nak bayar bulan-bulan nih) ataupun kereta idaman saya yang sebenarnya ialah suzuki swift colour merah . cukuplah saya bawa untuk berfoya-foya makan angin bersama keluarga atau kawan-kawan . oh lupa bagitahu , saya dah start ambil lesen dah , nampak tak macam orang dah besar ada lesen nanti ? sebab kakak saya sendiri pun tak de lesen . ofcourse , adik lebih advance dari kakak . haha . padahal ramai dah pun orang yang bawah umur pada saya dah ada lesen ==' excited kemain

okay cukup pasal kereta . rumah ? ya , satu lagi impian saya , nak gabung duit dengan adik beradik buat rumah untuk mak ayah . dan kalau rumah saya sendiri , saya tak nak rumah yang besar-besar . kecil cukup lah , tapi mesti comel dan warna putih . ya colour putih sebab saya akan hias barang-barang dalam rumah saya dengan pelbagai warna . actually nak buat ala-ala korea semua perabot colour putih . dapur pulak , cukuplah untuk saya sorang , sebab sebagai seorang perempuan comfirm kita yang akan conquer dapur . ada cukup lengkap barang ala-ala nigella . 

seterusnya kalau boleh atau kalau ada rezeki , saya nak kerjakan haji dengan family saya , nak pergi sama-sama :') insyaAllah , ada rezeki untuk jadi tetamuNya nanti :')

*untuk yang diatas , saya tak boleh nak budget umur , sebab itu adalah berdasarkan kewangan juga



as a staffnurse :)

2016 (23 tahun)

mungkin saya dah boleh transfer ke hospital yang saya mahu , atau saya still lagi berada dihospital yang telah diberi oleh kerajaan . ingat senang ke hah nak dapat tukar ? atau pada waktu ini , saya akan ushar-ushar universiti untuk sambung degree . ye lah takkan nak jadi jururawat je kan sampai ke tua ? hehe . kalau kerajaan luluskan or nak tanggung, okaylah kot tak payah keluarkan duit sendiri . tapi kalau difikirkan dua tahun je kerja , pengalaman pun tak sehebat mana , mungkin pakai duit sendiri untuk sambung degree . 

2018/ 2019 (25 tahun)

mungkin kalau saya sambung belajar saya dah habis dah kot masa ni . barulah diiktiraf sebagai jururawat yang punya ijazah . yayy ! kenapa saya nak sambung ijazah ? ya kenapa ? sebab walaubagaimanapun , saya tetap mahu realisasikan cita-cita saya yang terkandas untuk menjad i seorang guru , iya dalam bidang nursing . sebagai pengajar jururawat . boleh pakai kot putih ala-ala doktor gitu . haha . dan gred gaji sama dengan doktor house officer . nampak tak gila kuasa tu ? haha . taklah , saya nak sangat jadi cikgu , walaupun dalam bidang yang berbeza . tak nampak ke muka ada inspired sebagai seorang pendidik ? haha ? doakan , ini impian saya :') aamiin


kalau dah jadi tutor , mesti student akan panggil puan aqmar . hah , nampak tak panggil "puan" . 


2019/2020 (26 tahun)

mungkin , saya boleh lebih serius untuk berfikir soal kahwin . sekarang kan orang kahwin muda , kenapa tak nak kahwin muda ? *jika soalan ini dituju kepada saya* jawapan saya mudah , selagi saya tak dapat apa yang saya nak , saya tak nak kahwin lagi . but ! kalau jodoh sampai awal , apa salahnya kahwin dulu . hehe . tapi ,  berpegang dengan prinsip dulu , saya nak jadi seorang yang bekerjaya , yang punya kerja tetap , yang mampu menyara hidup sendiri tanpa bergantung penuh kepada bakal suami , dan juga sebagai seorang yang boleh membantu suami dalam kewangan rumah tangga . yes ! so , siapa nak kahwin dengan saya ? harharhar . lupakan . 7 tahun lagi .




*kakteh : pelik aku kau buat status gini , buat tabiat ? aku tahulah nak habis belajar dah =='*



kang , kalau cakap ni jodoh kang , shahir zawawi pulak merajuk ==' dia dah start dengan shahir dia dah

selepas rentetan usia seterusnya , saya sendiri belum boleh lihat masa depan dan kehidupan saya . tapi apa yang pasti Allah berikan kehidupan yang terbaik buat saya dan kita semua . dan dalam setiap kehidupan itu , ada dugaan dan cubaan yang akan menguji kita . sehebat mana pun kita merancang , tapi nescaya perancangan Allah itu adalah lebih baik buat kita ;') . yang diatas cuma rentetan dan bukannya kronologi lagi . cuma sedikit apa kata orang "semangat" untuk saya capai impian saya dulu .kemain semangat . walhal impian saya ni banyak dan bertimbun-timbun , so macam mana nak kahwin tu ? fikir .

berikutan semua ni , semakin meningkat usia kita , semakin kita dekat dengan mati , semakin kita mahu masa dicepatkan , semakin hampir kita dengan ajal . moga , kehidupan yang telah diberi Tuhan ini adalah titik lulus kita diakhirat nanti . aamiin

thanks :D


iras?

assalamualaikum


nampak gedik tak title . takut-takut saya nak cetuskan entry kali ini . takut jadi kontoversi gitu . haha . baiklah , kita dicipta daripada tujuh lapisan dan no wonderlah ada diantara kita yang berwajah seakan sama . haha . nampak tak permainan entry yang akan saya wujudkan selepas ini . okaylah , pendek cerita lah kan . muka saya memang familiar agaknya . even dalam wad sendiri patient akan cakap muka saya macam muka anak saudara diorang lah , macam jiran diorang dan etc dan yang paling tak tahan macam muka EX-GIRLFRIEND diorang . oh no no , saya bukan ex-girlfriend awak , siap bercerita panjang lebar lagi macam mana boleh bercinta dan clash . haha . kelakar


jadi kadang-kadang saya tak kisah dah orang nak cakap muka saya iras siapa-siapa . pernah jugak saya pergi cafe nak beli nasi then , ada orang tegur saya muka macam adik dia . sama ! sebiji ! dengan kening tebalnya sama , ( ni nak ngajing guwa ke apa bro ) dan boleh detect lagi yang saya ni anak bongsu . dan bila saya tanya "macam mana tahu?" dan dia jawab " tengok muka tahu dah manja" . hello ! muka saya rasa macam ganas seribu kali garang dia kata saya manja . silap besar . haha


okay , kalau iras artis macam mana ? haha . sudah dia buat dengan artis dia dah . haha






ayu raudhah ? ini macam tak kena . tapi pernah jugak orang cakap . tapi ini berangan je . haha


scha alyahya ? ini juga tidak kena . tapi masih ada yang cakap . ini mimpi belaka . agak-agak jodoh pun ada iras awal ashari ke ? eh , tak nak lah . nak shahir  zawawi je. kehkehkeh dia dah buat dah dengan shahir dia :D



rafidah ibrahim ? ini yang paling ramai cakap iras saya . pernah saudara-mara pesakit tanya saya "muka awak ni macam alya lah " then saya  jawab "alya , anak saudara makcik ke?" taklah alya yang pelakon tu . saya pun tanya lah kawan saya , ada ke pelakon nama alya ? then dia jawab yang berlakon cerita apa ntah tu , kasih alya ? so , ya again rafidah ibrahim . but , saya memang tak suka orang cakap iras muka dia , bukan tak suka dia , dulu suka jugak , tapi bila dia ni banyak sangat kontroversi . rasa macam daH kurang tengok dia berlakon . tapi apa-apa pun lakonan dia pun boleh kira okay jugak :)



okay ini sorang lagi . masa zaman sekolah dulu , disuatu petang saya dah balik sekolah . menunggu dibus stop dengan kawan-kawan seperjuangan . tiba-tiba ada satu suara kawan sekelas saya bagitahu " eh qema , tengok mak cik tu , macam muka mu lah " dan saya berpaling kearah yang ditunjuk sambil menjawab "mak aku lah !" iras wajah yang terbaik pernah orang cakap ialah aqmar jusof merupakan fatimah ngah junior . hehe

tetapi walau iras siapa pun kita . jadilah diri sendiri . ya , itu lebih bagus , dan bersyukurlah dengaan nikmat yang Allah swt berikan . alhamdulilah :')

p/s : dalam inbox message (facebook) saya , ada beberapa orang yang tanya saya tentang apa yang mereka hadapi atau masalah peribadi mahu tidak peribadi . tapi ada yang saya belum reply lagi , dan ada juga yang tak baca lagi . sorry , insyaAllah , saya akan balas as soon as posible . tapi kalau ada yang dah lama tanya , still saya tak jawab , cuba fikir balik dengan soalan-soalan yang diberikan . adalah sebab saya tak jawab tu . chill