Followers

back again :)


Assalamualaikum . hehe .
 yayy saya kembali bagai chipsmore . sekejap ada sekejap takde . serius ,kekok nak menaip . lambat pulak tu haa . ce ce ce , kekonon lama tak update lah ni . pastu macam tertanya-tanya , blog ni ada lagi ke orang baca . takpelah . ya Allah , kadang-kadang dah tak tahu nak update apa lagi .

since saya tersangatlah busy dalam praktikal sekarang ni , kira-kira seminggu lagi saya akan hadapi final exam  . alhamdulilah dapat jugak seminggu study week before final . takdelah penat sangat nak kerja , nak study lagi kan ? tapi habis je final , saya still akan sambung praktikal lagi . kira-kira dah dua bulan saya praktikal dalam semester 3 ni . bila saya dah terminated broadband , memang jarang saya online facebook , blog etc . Cuma twitter je lah sebab senang pakai phone je kan haa. Hasil dari terminated bb saya dapat saving duit , tidak terlalu menghadap lapptop , tidak selalu stalk crush , tidak juga ramai yang tahu tentang saya sekarang . eh ? haha  *sorokkan identiti* disebabkan saya busy , dalam seminggu Cuma dapat sehari cuti , kan dah kata busy . haaa busy , siapa nak kahwin dengan aku nanti T___T eh eh ? haha . selain pergi kerja , study , duduk asrama . yes , untuk hari yang takde diet pi lah keluar cari makan dengan kawan-kawan area hospital ni . kuantan parade , benteng , pasarmalm , nora aman , hospimart etc





dalam masa 2 bulan saya dah habis praktikal dalam wad medikal , surgical , obstetrik & gynaecology , antenal & postnatal , paedetric . paedetric adalah paling tak best dan paling bosan . okay paedetric ni wad budak-budak . bukannya nak kata ni tak suka budak-budak ke apa . tapi bila masuk wad tu kadang-kadang rasa tak belajar apa-apa pun . selain daripada buat observation , bagi neb ,  bed making dan a few of work . ya , itu sahaja yang student boleh buat . haa , satu lagi bagi ubat . nak main-main dengan bebudak ? memang tak lah sebab diorang sakit , lagi satu diorang just nak dengan mak diorang je . diorang takut tau tengok misi . baru masuk nak check bp bagai , semua dah nangis , “kakak buat apa ? kakak tak buat apa-apa pun T___T kesian kakak tau L” . sampaikan doktor pun tak pakai kot putih diorang sebab nak elak bebudak ni rasa takut , misi-misi siap pakai apron lagi . nasib baik seminggu je .

 ohh haa , btw haritu dalam entry-entry lepas saya pernah cakap yang saya nak sangat masuk labour room and tengok orang bersalin live depan mata sendiri . yes , I did it ! subhanaAllah  hebat sangat Allah cipta perempuan ni . hebat sangat . bangga jadi perempuan . untuk delivery yang pertama , saya speechless yes speechless ! tak tahu nak gambarkan macam mana . actually , kitorang Cuma boleh masuk dalam labour sehari sahaja berbanding dalam wad yang kadang-kadang ambil masa satu hingga dua minggu . nak jadikan cerita , time saya masuk ada 6 kelahiran yang saya tengok . kira banyaklah tu sebab shift saya dari pukul  7 hingga pukul 2 je . dan semuanya itu adalah kelahiran secara normal . haa , lepas je ibu bersalin , terus cuci baby , pakaikan baju , balut dan terus panggil ayah untuk azan atau iqamatkan baby . sedih masa ni tau T ___ T . and yes , saya tak kekok pun pegang baby , tak kekok tau ulang lagi . kalau dapat duduk dekat labour seminggukan best

so, actually saya baru je balik dari cuti raya aidiladha . tapi seminggu je pun . dengar seminggu macam lama  tapi hakikatnya duduk dekat rumah sekejap je . rehat pun tak cukup mana . raya kedua dah balik kuantan balik T ___ T pity me pity me . tapi takpe lah , dah setahun lebih dekat kuantan dah biasa dah dengan kehidupan dekat sini dan lagipun setahun lebih jugak lagi nak habis . sabar sabar tarik nafas hembus . 


balik keluar dengan depa ni jelah


nak story pasal praktikal takut korang bosan kan . sebenarnya banyak je cerita dua bulan kerja ni .  nak cerita soal hati , perasaan dan cinta lagilah korang bosan kan . nak story apa ni ? takde idea dah nak taip  lately , banyak sangat benda yang terjadi . tapi bukan semua perlu dikongsi . kadang-kadang cukup untuk kita sendiri yang simpan dalam hati . saya belajar untuk simpan semuanya dalam hati . tapi ya Allah sakit sangat tahan apa yang perlu kita lepas . saya belajar untuk tahan emosi  memandangkan saya adalah seorang yang beremosi . saya belajar untuk salahkan diri dan tidak menyalahkan orang lain sebab saya juga punya perangai yang tidak dapat diterima orang lain , saya belajar untuk lebih berdiam diri dalam segala hal , saya muhasabah diri balik , saya ada banyak kelemahan dan saya perlu tangani semua itu dengan perlahan-perlahan , sabar dan tawakal . dan saya juga belajar untuk tidak mudah jatuh cinta kelak nanti saya dah tak boleh percaya hati sendiri  . haa , bahaya bahaya . saya belajar untuk lebih nasihatkan diri sendiri sebab kita adalah penasihat yang terbaik untuk diri kita . trust me :’)



“jangan sebab kawan kita bertunang dan berkahwin awal , kita pun nak bertunang dan berkahwin awal . akibatnya kita akan tergesa-gesa dalam memilih pasangan . jodoh itu janji Allah . janji Allah yang mengatakan setiap makhluk dicipta berpasangan . kalau tak jumpa didunia , Allah temukan diakhirat ataupun disyurga insyaAllah. Biar Allah tentukan kita bertemu dengan cara yang bagaimana . itu kerja Allah“ remind to my self

Balik semula kepada impian . kan saya ada baaaaanyaaaak impian . capai tiap satu yang penting . niat kerana Allah . sekurang-kurangnya ia adalah masa depan kita dengan usaha kita sendiri . buat pilihan untuk kukuhkan kerjaya , jangan tergesa-gesa . sabar aqmar jusof . what you give, you get back . Allah sangat adilkan ? alhamdulilah . so , kalau macam tu doakan lah saya lulus cemerlang untuk final kali ni . doakan saya . ingat kukuhkan kerjaya ! tolong ingatkan saya sekali lagi , kukuhkan kerjaya ! tingkatkan pointer ! demi cintaaaa dalam hati kuuuu bla bla bla . ce ce ce


Haa , konan tak tahu nak taip apa . tak ke berjela entry kali ni ? takpelah , mana tahu ada yang rindu . ni kira ubat kerinduan lah kot . puihehehe . okay sampai sini sahajalah . jangan lupakan doakan saya ya . kita akan terasa kita sangat dekat , ianya dengan doa :’) assalamualaikum