Followers

aturan Allah.mencari atau menunggu?

assalamualaikum

haa , tak tahu mukadimah nak buat macam mana ni . asyik taip then padam balik . okay terus direct senang cerita . ianya tentang "hati" . sebenarnya nak mengelak daripada cakap bab-bab ni lagi tapi tulah . bila orang cakap bab jodoh , mesti akan dikaitkan dengan mencari atau menunggu . tapi kadang-kadang apa yang kita tahu tentang mencari ? dan apa yang kita tahu tentang menunggu ? 


Sebenarnya kan , bila orang asyik duduk cakap pasal jodoh , kahwin , cinta , sedar  tak yang sememangnya Allah dah create satu “kisah cinta” untuk semua kita ni . sedar tak ?Cuma bezanya , waktu dan tempoh kisah cinta kita sendiri . ada orang memilih untuk mencari , ada orang pilih untuk menunggu . tapi ramai mana sangat yang tahu erti mencari dan menunggu . mencari macam mana ? mencari macam cari handphone yang hilang ? menunggu macam mana ? macam tunggu bas rapid ? so , ianya depend pada kita sendiri .

"mencari" phone yang hilang soalnya . kita dengar bunyi deringan , lantas kita selak-selak buku , kusyen sofa dan etc untuk jawab panggilan phone , kita jumpa then kita angkat tapi rupanya yang dail tu salah nombor je walhal dalam hati kita mengharapkan seseorang yang lain . maksudnya kat sini ,

1) kita mencari seseorang , kita jumpa tapi bukan dia yang terbaik untuk kita . 

2) kita mencari , kita dah ada pilihan sendiri tapi yang mengetuk hati kita bukan dia , ianya orang lain .

"mencari" phone yang hilang tapi hanya bunyi getaran tiada bunyi deringan . mungkin kalau bunyi getar kita cepat jadi gelabah sebab susah nak detect kat mana . saya lah tu ==' kemudian kita jumpa , tapi tak sempat nak jawab . nak-nak kalau yang call tu yang memang kita harapkan . maksudnya macam mana?

1) kadang-kadang ada seseorang yang mencintai kita dalam diam , dan dia cuma menghantar isharat "getar" dalam hati kita melalui Allah . macam mana ? yes , doa

2)dan kadang-kadang juga , isi doa mereka adalah sama . tapi mereka saling tak kenal sesama sendiri . yang menghubungkan mereka ialah Allah .

"menunggu" bas rapid kekononnya . kenapa bas rapid ? sebab sekarang sampai bulan april bas rapid free kat kuantan ni . haha . tak , maksudnya kat sini menunggu bas rapid . biasanya bas datang 1/2 sekali . tapi hari jumaat bas tak tiba ikut masa sebab traffic jam . masa tu kita macam mana ? comfirm resah gelisah sebab lagi sejam nak naik bas ekspress balik kampung (saya apply dengan life saya kat sini sebenarnya) . macam tu ke erti menunggu cinta ? maksudnya ,

1)kita dah biasa tunggu orang , kita ni banyak crush , suka orang tu , suka orang ni . kita juga selalu stalk dia. one day , kita stalk dia then kita nampak sesuatu yang boleh rentapkan hati dan jiwa kita . sebegitu sahajakah pengorbanan kita sebab tunggu dia ? bukankah itu menunggu sesuatu yang tidak pasti ? walhal kita tahu kalau bas rapid lambat tiba , kita boleh ambil teksi dan jalan kaki !

"menunggu" angka giliran dekat bank . masa tu ramai sangat orang kat bank . almaklumlah baru masuk gaji . kita datang bank sebab kad bank kita kena telan dekat ATM , so kita datang sebab nak buat kad baru . pastu kita rasa bosan bosan bosan sebab tunggu lama sangat . kan ramai orang . 

1)kita tunggu seseorang.tapi terlalu banyak dugaan ketika menunggu sidia . kita tak putus-putus doa dengan Allah . bila sampai waktunya , Allah kabulkan doa kita . Allah sampaikan cinta kita padanya melalui doa . sebab tiba-tiba masa dekat bank tu , kita nampak ada angka giliran yang orang dah konyok-konyok tetapi ianya lebih awal dari number kita tu ! nampak tak pertolongan Allah ? even hati kita sakit tunggu seseorang tu macam angka giliran yang dikonyok-konyok tu tapi kita tak sedar yang tersirat hati itu , Allah kabulkan doa kita . buktinya kita dapat perkhidmatan awal di bank tadi even kertas tu dikonyok-konyok.


so , diantara mencari dan menunggu terselit satu perkataan iaitu "doa" . mana mungkin Allah swt mengsia-siakan hidup dan kisah cinta hamba-hambaNya .kalaulah cinta itu dapat dilihat , jika ada mana-mana yang nak mainkan perasaan kita , ofcourse kita rasa nak cincang-cincang hati dia . memang hakikat cinta tidak dapat dilihat tapi dapat dirasai . tapi dari segi bagaimana nak "rasa" cinta tu ? kita balas cinta manusia , tapi cuba fikir kita balas tak cinta Allah ? Dia yang selama ini tak pernah berhenti walau sesaat untuk melihat , menjaga , melindungi dan menyintai kita . tak pernah sesaat Allah berhenti . jadi layakkah Dia diperlakukan sebegitu ? subhanaAllah :'(

untuk ladies . cuba kita muhasabah , wanita adalah kaum yang paling disayangi oleh Allah tetapi kenapa Allah tunjukkan kepada rasulullah s.a.w yang perempuan yang paling banyak bilangannya dineraka . kenapa ? disitu kita dapat lihat kecintaan Allah pada kita , punya Dia sayang kita , Allah bagi "hint" dekat kita yang kita adalah kaum yang paling ramai dineraka . subhanaAllah :'(

dan bila kita mendambakan sudut syurga Allah , pernah tak kita fikir adakah kita meletakkan Allah disudut hati kita? hakikat cinta berasal dari kasih sayang Allah . kadang-kadang Allah beri kita pimjam , kadang-kadang Allah ambil ia kembali . dan mengapa kita terlalu lemah apabila kehilangan cinta orang tersayang ? sedangkan cinta itu sendiri daripada Allah . lemah tak kita kalau kita hilang cinta Allah yang paling besar tu ? lupakah kita Allah Maha Kuasa dengan hanya perkataannya "jadi"!

kita ada aturan dan saluran yang betul untuk mengenali seseorang . Allah tu tak kejam pada hambaNya , tapi kita sendiri yang kejam yang pada kisah cinta kita . kita sendiri yang menentukan kemana arah cinta itu harus pergi . ke syurga Allah atau neraka Allah . saya bukan menaip kisah cinta saya , tapi ini adalah secara keseluruhan . lagipun , i want my own secret love story . i believe the promise . Allah takkan sia-siakan hidup kita . percayalah . dan setiap yang berlaku akan berakhir dengan happy ending ! inshaaAllah

so , smile . Allah is always by your side . Dia takkan pernah tinggalkan kita . takkan pernah . jadi balas cinta Allah . Dia dah susun cantik punya baik kisah cinta kita dan jangan sama sekali sia-siakannya . 



so , bila saya kata saya betul-betul nak "jaga" i really meant it ! :'D


*review buku bulan 1* one of my favourite book . serius tak rugi beli . serius . lagipun dia tak tebal sangat pun . dan boleh lihat dengan mata hati kecintaan Allah pada hambaNya :')



No comments: