Followers

janji Allah

assalamualaikum 

hari ni rasa nak senyum sampa ke telinga . nak senyum je hari . subhanaAllah , saya tak tahu nak gambarkan perasaan macam mana . alhamdulilah , alhamdulilah , alhamdulilah untuk semua yang berlaku :')

So , alhamdulilah semuanya baik-baik sahaja minggu ni and penghujung bulan 1 . after lawat qausar dekat IJN minggu lepas , dah tengok keadaan dia macam mana . baru rasa lega sikit . eventough qausar belum sepenuhnya sihat . Rabu (30.1) qausar selamat menjalani operation peringkat pertama . saya tak pasti nama operation tu apa sebab before this qausar ada buat angioplasty tapi tak Berjaya . sekarang ni qausar dah dipindahkan ke wad setelah duduk icu after operation tu . tapi doctor still monitor keadaan qausar , sebab jantung qausar sangat rumit dan jantung sebelah kanannya disahkan tidak berfungsi .

tapi kuasa Allah sesiapa pun tak mampu nak tandingi . hari ni (3.2) alhamdulilah doktor cakap qausar dah boleh balik . which means operation tu berjalan dengan lancar . tapi still kena monitor and rawatan susulan . bila dapat berita ni dari mak , subhanaAllah . hadir perasaan yang sangat bahagia , bahagia sangat . walaupun qausar belum sembuh 100% , tapi bila sign doktor menunjukkan yang qausar dah boleh discaj , as a student nurse i know all of this will be okay and success . ' alhamdulilah ' the only word untuk remind saya betapa agungnya kuasa Allah :'( terima kasih Allah . terima kasih :')



masa qausar dekat institut jantung negara . 

dan disaat saya hampir blank , blur dan dah tak tahu nak buat apa . yang saya ada cuma bertahan dengan dugaan dan cabaran hidup ini . saya belajar yang "kalau kita rasa kita susah , masih ada lagi yang lebih susah dari kita" dan "disaat kita bertahan dengan apa yang telah ditakdirkan ,disaat itulah kekuatan kita semakin bertambah" . bila masa sentiasa tidak mencukupi buat saya , Allah hadirkan pertolongannya melalui insan-insan yang dipilihnya . Allah tak pernah tinggal saya keseorangan . bila saya asyik risau memikirkan apa sahaja yang bakal berlaku , disitu jua lah Allah beri ketenangan kepada saya . Allah beri pengajaran redha, tawakal dan bergantung padaNya .Allah mendengar doa hamba-hambaNya , Allah tak pernah berhenti sesaat pun untuk meninggalkan kita dan kemudian Allah beri nikmatNya . subhanaAllah :'( baiknya Allah :'(

bila saya terlalu penat pada bulan januari , kemudian diawal bulan februari, Allah tingkatkan semangat saya . Allah khabarkan berita gembira, Allah kirimkan seseorang untuk membantu saya , Allah cukupkan masa untuk saya , Allah kuatkan saya untuk mempelajari ilmu nursing , Allah permudahkan setiap langkah saya . baiknya Allah :'(

dan dengan itu , Allah beri saya impian baru . saya harap saya dapat tempat posting yang sememangnya saya nak iaitu rahsia dan saya nak jadi staffnurse dekat wad paedetrik (kanak-kanak) . kenapa paedetrik ? padahal masa praktikal wad paedetrik dulu mati-matian saya taknak praktikal kat situ lagi sebabnya nak jaga budak-budak lagi rumit dari nak jaga orang tua/orang muda . sebab apa ? sebab budak-budak , kalau dia sakit dia boleh nangis je , dia tak boleh nak bagitahu sakit kat mana , tu adalah cabaran untuk kita buat intervensi kejururawatan kat diorang tapi kalau orang tua/muda depa boleh cakap sakit kat mana , nak apa , itu ini .

 and satu lagi , sebenarnya saya kekadang emosi tak kuat bila tengok perawatan itu ini dekat bayi . cucuk sana , cucuk sini . no , saya tak mampu nak buat . tengok depa nangis , mulalah saya pun rasa nak nangis .walhal , sebelum ni saya memang berimpian nak jadi staffnurse dekat bahagian accident and emergency(a&e) . tapi sejak qausar lahir , sejak quasar duduk hospital , qausar banyak ajar saya erti ‘jururawat ‘ sebenar :’) hmm dan sebab yang pertama ialah , acu nak rawat and nak jaga bayi-bayi macam qausar sebaik-baiknya . kalau cakap pasal qausar mulalah nak shaking pastu airmata pulak bergenang . okay berhenti sekejap taip T T



sebab apa ? because is always be there for us :')

untuk sesiapa sahaja yang tahu tentang kisah qausar , mengambil berat padanya dan sentiasa mendoakannya . terima kasih :') hanya Allah yang lebih mengetahui setiap sesuatu itu . kita kuat dengan kekuatan doa . walaupun kita tak tahu , tak kenal dan tak rapat sesama kita tapi saya dapat rasa , ramai sangat yang sayangkan qausar dan berdoa untuknya . terima kasih :') moga Allah sentiasa merahmati kalian dan redha dengan setiap langkah kalian . aamin aamin aamin :')

untuk kawan-kawan yang sentiasa beri saya semangat diluar , facebook , twitter dan surat jugak ! yang bagi kata-kata semangat dan doa . terima kasih . setiap kali saya baca , tiap kali tu air mata mula je bergenang . saya simpan semua surat-surat , im dan etc . saya simpan . sebab bila saya rasa saya down , saya buka dan saya baca balik semua tu . 

dan setiap teguran , ketidakpuas hati semasa saya menjalankan tanggungjawab saya . saya minta maaf , saya bukan sesempurna manusia . tapi takpe saya tak marah , saya anggap semua tu teguran daripada Allah . :')


setiap apa yang berlaku diantara kita dengan manusia , itu adalah kerana Allah sendiri yang mendetikkan hati seseorang itu . bukan saja-saja .

p/s : acu tak sabar nak balik cuti raya cina , nak jumpa qausar . nak kumpul satu family macam biasa :') tak sabarrrrrrrrr


dan saya rasa , saya sekarang tengah fanatik dengan baju-baju baby ! hadiah utnuk qausar balik nanti . kalau hijau sama pulak dengan cadar acu . ihiks !



No comments: