Followers

suatu hari nanti , aku nak lepaskan semua ni

assalamualaikum

dari awal tahun sampai lah hari ni , kekadang aku rasa dah tak tahan dengan semua ni . aku penat sangat . serius penat . memang dah biasa hidup dengan kesibukan tapi entah rasanya semester kali ni lagi busy . lagi penat . dengan ujian yang mendatang . sampaikan aku rasa aku hanya perlu bertahan jadi kuat , tanpa menyelesaikan semua ni . serius aku penat . aku sangat penat . nak je aku adukan semua ni dekat mak ayah and family aku . tapi keadaan sekarang memang tak mengizinkan , ditambah pulak dengan qausar sakit :'( subhanaAllahhh , kekadang aku rasa semua ujian ni datang menimpa-nimpa sampai aku rasa tak kuat langsung nak hadapi semua ni . aku nak lepaskan semua ni . 

dalam menyelesaikan semua tanggungjawab aku kat sini , dalam pada itulah kerisauan sentiasa datang, risau dengan keadaan qausar . masa mula-mula qausar transfer dekat HTAA , setiap petang habis kelas mesti pergi dekat qausar . tapi tak dapat masukkan sebab qausar masuk wad paedetrik icu . maknanya ibu bapa sahaja yang dibenarkan masuk . aku tak tahu nak gambarkan keadaan aku perasaan aku macam mana lagi sekarang . as a student nurse yang dah biasa tengok setiap rawatan dan procedure , aku tahu semua itu menyakitkan . apatah lagi dia yang masih bayi . dan setiap kali ada yang tanya pasal qausar macam mana , air mata dah tak boleh tahan asyik nak titis je sekarang . ya , akui yang aku tak kuat tapi aku terpaksa act like aku ni kuat . 

semua family risaukan qausar , apatah lagi along and abang mie, mak ayah dia sendiri . tapi ni dah takdir Allah , lagipun qausar tu milik Allah , hak Allah jadi Allah boleh buat apa sahaja keatas qausar . siapa lah kita ni lawan kuasa Allah . dari qausar umur 9 hari hingga lah dah nak masuk 2 bulan (27hb) dia still terima rawatan and duduk hospital . maknanya dari start aku balik cuti sem lepas sampailah aku dah kembali kat kolej ni sebulan dah . tapi , qausar dia kuat , sangat kuat . bayangkan dia boleh survive 9 hari dekat rumah dengan jantung yang macam tu tanpa bantuan ubat atau alatan medikal .then bila hantar dekat emergency , spo2 qausar masa tu dah range 40-60 iaitu kalau spo2 normal range dia sepatutnya 90-100. so , kalau qausar kuat , apa motif untuk aku lemah dengan semua dugaan yang Allah bagi ni .




muhammad hasef qausar bin khairul hanafi . sekarang ni qausar kat IJN. sedang berjuang 50-50 dengan nyawanya sendiri . harini tarikh (23/1) untuk dilakukan operation dan dr hanya suruh bersedia . doakan qausar ya kalian :'( doakan kesembuhannya dan moga-moga pembedahan qausar kali ni berjalan lancar . ya Allah , kurangkan rasa sakit qausar dalam setiap prosedur dan penyakitnya . aamin :'(

sebelum pergi perak and selepas balik perak , aku rasa aku tak berhenti lagi untuk habiskan dan selesaikan tanggungjawab dan kerja-kerja aku kat sini . dan untuk minggu-minggu yang akan datang , rasanya jadual aku padat sangat . tu yang dah tahu jadual apa yang perlu aku selesaikan , yang tak dapat lagi macam mana ? penatnya ya Allah :'(




#majlis perwakilan pelatih #perak

Dear Allah , sometimes it's hard for me to understand what you really want to happen.but i trust you.i know you will give me what's best

thanks :'(

pretend to be strong

assalamualaikum

dah dua minggu start masuk kolej balik . dan bahang busynya subhanaAllahhhh.dan setelah dua minggu , malam ni je saya rasa macam cool and rileks sikit . hmmm alhamdulilah . tapi macam tulah eventough busy sangat pun Allah akan bagi jugak kemudahan . okay macam ni lah , maybe korang tak tahu kenapa saya terlalu busy semester kali ini . sebenarnya saya sudah dilantik menjadi setiausaha Majlis Bersama Institusi Latihan (MBIL) dan ini semua buat saya amat stress apabila mula dicalonkan dulu . 

memang keinginan saya untuk refuse ketika dicalonkan . tapi apakan daya saya untuk refuse kerana ini menggunakan kuasa veto dan pilihan orang atasan . tapi saya cool dulu masa tu sebab saya agak undi tidak akan memihak kepada saya memandangkan pihak lain yang dicalonkan adalah lebih layak . sebab keinginan saya untuk sesekali tidak akan masuk dalam sebarang perwakilan . cukuplah aktif dalam lakonan , persembahan etc yang hanya untuk group . lagipun kat sini semua perempuan takde lelaki . haa


with kak shazini :)

then , sedang busy practice untuk persembahan dinner. ketika itulah bahang-bahang stress datang . pada tarikh undian , saya amat-amatlah takut , sampaikan setiap undian roomate, classmate saya pengaruhi untuk TIDAK mengundi saya . siap main ugut lagi tau . sorry tau . then , bila sampai masanya kiraan undian diumumkan *muka hampa* nama saya disebut sebagai undian tertinggi dalam jawatan setiausaha . sebenarnya , saya agak kak fatin yang akan menang . sebab semua orang kenal kak fatin yang sangat lemah lembut , berdedikasi , tegas tapi ayu , semualah . apalah sangat nak dibandingkan dengan saya yang cakap tak berhenti bila jumpa microphone , lupa diri bila berada di pentas dan segalanya *mungkin orang yang betul-betul kenal saya je yang akan faham semua ni*



kemudian saya terima dengan seadanya.mungkin Allah pilih saya melalui undian mereka . dan mungkin ini adalah satu bentuk ujian yang Allah nak bagi melalui tanggungjawab ini . sejak masuk kolej untuk semester kali ini , masa tak pernah rasa nak cukup , tidur selalu lepas pukul 1 am untuk siapkan beberapa kerja , pakaian and tudung pun kekadang ambil yang ready je untuk pakai , mana nak ulangkaji lagi , nak attend assignment . tapi group saya amatlah memahami , untuk sem kali ni saya tak pernah lagi attend group discussion.hehe.but bila ada assignment yang kena buat , bila mereka yang sediakan power point , saya akan cuba untuk bentangkan pula esoknya , tapi baru sekali . hehe .

tapi walau terlalu busy pun , kalau boleh saya taknak tunjuk yang saya ni stress . walaupun sebenarnya dah dua kali saya menangis sengsorang . walhal , saya cakap saya taknak langsung tumpahkan air mata . tapi saya ni perempuan , apalah sangat tengok macam keras tapi hati ni lembut jugak kan .tapi apa yang paling saya rasa bermakna sangat sem kali ni , walaupun terlalu busy saya masih dapat attend usrah/daurah . tu pun kekadang lambat sampai sebab nak siapkan sesuatu dulu . tapi alhamdulilah , Allah permudahkan . and satu lagi saya dapat rasa ketenangan dan tak perlu fikir kerja-kerja saya yang melambak , minit mesyuarat , laporan , biro and etc . thanks to kak izzah yang selalu ingatkan saya  :) dan bila saya lambat sikit sampai akan ada kawan-kawan usrah yang akan call saya , bukan sorang dua tapi lima orang ! sebab tu lah kita takkan rasa keseorangan , Allah utuskan mereka untuk ingatkan sesama kita :')


sebahagian daripada alhubb huna

so , oleh kerana itu saya sentiasa perlu bertahan . sebaik yang mungkin . Allah takkan uji seseorang itu sesuai dengan kesanggupannya kan ? lagi pun kita kena ingat jika sesuatu itu berlaku kerana kehendak kita , kita bertuah tapi bila ia berlaku atas kehendak Allah , kita adalah sangat bertuah . sebab ? sebab ia berlaku atas kehendak Allah swt :')

sampai sini je kot . ada masa saya sambunglah lagi . ni pun berterima kasih pada as . sebab dialah saya boleh online dan taip blog ni haa . okay , apa-apa pun , doakan saya disini . selalu je kan kalau korang baca blog saya , saya mintak korang doakan saya . sorry , cuma saya sangat percaya dengan kekuatan doa . so , sama-samalah kita mendoakan sesama kita . baik kita kenal atau tak pernah kenal , ketahuilah saya juga punya rasa sayang dekat readers yang baca blog saya ni tau :) sebab korang sudi spend masa korang untuk baca semua entry-entry saya . thanks tau :')



assalamualaikum

2013

assalamualaikum

rindu tak ? rindu tak ? rindu takkkkkk ? haaaa . bukan niat nak hilangkan diri . kena faham yang sebarang jenis modem untuk online sudah saya hapuskan . baik dirumah juga dikolej . broadband juga sudah saya terminated . jadi kuranglah saya bersosial di alam maya ini . okay balik kepada realiti , saya ada banyaakkkkk benda sebenarnya nak kongsi tapi ianya takkan dapat disampai dalam satu entry ini sahaja . so semua akan beranggapan saya akan mewujudkan entry-entry lain juga selepas ini ? iye idok ? haha . tengoklah title kan dah bagitahu busy , maybe tak boleh lagi selepas ini . haa , yang penting baca blog ni selalu kena feel lagi sedetik lebih ni . lagu favourite dari dulu sampai sekarang . hehe

baru sahaja menghabiskan cuti semester bebaru ini dengan mendapatkan lesen kreta . so alhamdulilah , saya lulus dan tak perlu lagi pergi kelas memandu . hoyeahhh ! once saya dah naik semester 4, tanggungjawab saya juga sudah bertambah , banyak benda yang nak saya selesaikan , banyak benda yang saya perlu lalui untuk tahun 2013 dan banyak impian yang saya perlu realisasikan . tu tak termasuk impian-impian yang tertunggak dulu tu . haa macam mana ni ? jadi untuk realisasikan dengan sistematik , saya sedar saya perlu lepaskan sesuatu yang perlu saya capai pada usia yang menginjak 20 tahun ini . its okay , sesuatu yang sudah ditakdirkan ianya tetap akan berlaku :)




and selepas ini tiada lagi cerita sedih , putus asa , hilang semangat . no more aqmar ! nikmati hidup yang Allah bagi ini dengan seadilnya dengan diri sendiri . sayang diri dengan hati tu sikit boleh aqmar jusof ? boleh ? haa insyaAllah boleh . lagipun 2012 banyak mengajar saya setiap erti meletakkan kebergantungan kita kepada Allah swt . dan 2012 lah tahun yang paling saya banyak berangan . yes i tell you . kuat berangan aku ni sebenarnya . tapi terima kasih Allah dengan 2012 yang sangat bermakna ini . terima kasih :)




lagipun berkaitan dengan hidup ni , kita sendiri tak tahu masa depan kita nanti macam mana . pendek kata hidup kita ni memang rumit tapi tanpa kita sedari yang kita boleh melewati masa-masa rumit kita . adat kita kadang-kadang kat atas dan kadang-kadang kat bawah . adat okay . saya sebenarnya baru sahaja melewati detik-detik putus asa saya . once bila ujian bertubi-tubi datang sampai rasa diri ni useless . nasihat untuk diri sendiri langsung tak makan dalam . bila sendiri tak dapat selesaikan sesuatu perkara . i feel down but bila saya ada baca blog budak tomato . tiba-tiba semangat tu kembali . tiba-tiba jadi macam orang baru . tiba-tiba nak berjuang hadapi setiap dugaan yang Allah beri . terima kasih Allah


' aku pernah putus asa dengan diri sendiri . bahkan acap kali , tapi tidak sesekali aku putus asa dengan rahmat Allah , terima kasih Allah swt " AJ

apa yang penting bagi saya , bila keadaan itu memaksa kita , then kita tak dapat nak selesaikan sesuatu itu , cuma dua kita perlu berfikir iaiti terima seadanya dan bertahan ! disitulah kita dapat lihat betapa kuatnya kita . sekali sekala pujilah diri sendiri , tapi dalam hati je ataupun cakap sengsorang . "you are strong aqmar jusof!' then Allah beri lagi kita peluang . baiknya Allah :D



"my dear 'diri' , saya mintak maaf sebab selama ni sia-siakan awak . saya sedia terima cabaran tu . even i have nothing special , tapi saya tahu Allah , Dia ada perancangan yang terbaik bagi saya untuk tahun 2013 ni . siapa cakap nothing special ? ada lah sikit kot , mana boleh bagitahu special apa . hehe 

setakat ini sahaja dari saya . doakan saya , doakan saya terus berjuang untuk masa depan saya . ingat , tiada lagi istilah putus asa ! dan ingin juga saya nyatakan disini , saya akan berhenti untuk menaip blog buat sementara . sementara sahaja . kalau dulu tiap hari update entry , lepas tu seminggu sekali , lepas tu dua minggu sekali , lepas tu sebulan sekali dan kali ini saya stop dulu ya . i will be back , dont worry . biar saya jalani kehidupan realiti saya dengan sebaik dan seadilnya dahulu dan selepas itu saya akan kembali lagi selepas ini dengan dunia maya saya ini . erk ? haha



tahniah my best friend, nick dah jadi tunangan orang . lepas ni fatin amani pulak . er ? haha . lepas tu tinggal aku sorang-sorang . kbye


and my dear muhammad hasef qausar . stay strong . acu doakan qausar sembuh dan acu yakin Allah datangkan orang-orang yang baik untuk rawat qausar . insyaAllah dipermudahkan major operation di IJN nanti . insyaAllah jantung qausar akan pulih and sihat seperti baby-baby lain . insyaAllah :'( aamin

always stay strong
AJ