Followers

praktikal bermula

assalamualaikum :)




setelah habis waktu teory selama sebulan lebih ini dan tiba masanya untuk saya praktikal/kerja pulak . alaa , macam biasa tiap sem pun sama . cuma untuk kali ini , saya lebih fokus kepada komuniti . maksudnya , banyak praktikal dekat klinik lah . pergi sekolah bagi injectiion ATT untuk pelajar tingkatan 3 , ubat cacing untuk murid darjah satu atau tadika , health education untuk ibu mengandung dan sebagainya .

and juga akan masuk wad medical , surgical and ortho macam biasa . wish me luck for this praktikal . lebih baik daripada praktikal-praktikal lepas inshaaAllah aamin . isnin ni , saya akan menduduki OSCE . doakan saya lulus cemerlang and tak ketaq + gabra buat any procedure . inshaaAllah aamin :) and doakan saya dilindungi daripada melakukan kesilapan dan mendatangkan mudharat kepada patient saya nanti . nauzubillah . 




short update . thanks


aturan Allah.mencari atau menunggu?

assalamualaikum

haa , tak tahu mukadimah nak buat macam mana ni . asyik taip then padam balik . okay terus direct senang cerita . ianya tentang "hati" . sebenarnya nak mengelak daripada cakap bab-bab ni lagi tapi tulah . bila orang cakap bab jodoh , mesti akan dikaitkan dengan mencari atau menunggu . tapi kadang-kadang apa yang kita tahu tentang mencari ? dan apa yang kita tahu tentang menunggu ? 


Sebenarnya kan , bila orang asyik duduk cakap pasal jodoh , kahwin , cinta , sedar  tak yang sememangnya Allah dah create satu “kisah cinta” untuk semua kita ni . sedar tak ?Cuma bezanya , waktu dan tempoh kisah cinta kita sendiri . ada orang memilih untuk mencari , ada orang pilih untuk menunggu . tapi ramai mana sangat yang tahu erti mencari dan menunggu . mencari macam mana ? mencari macam cari handphone yang hilang ? menunggu macam mana ? macam tunggu bas rapid ? so , ianya depend pada kita sendiri .

"mencari" phone yang hilang soalnya . kita dengar bunyi deringan , lantas kita selak-selak buku , kusyen sofa dan etc untuk jawab panggilan phone , kita jumpa then kita angkat tapi rupanya yang dail tu salah nombor je walhal dalam hati kita mengharapkan seseorang yang lain . maksudnya kat sini ,

1) kita mencari seseorang , kita jumpa tapi bukan dia yang terbaik untuk kita . 

2) kita mencari , kita dah ada pilihan sendiri tapi yang mengetuk hati kita bukan dia , ianya orang lain .

"mencari" phone yang hilang tapi hanya bunyi getaran tiada bunyi deringan . mungkin kalau bunyi getar kita cepat jadi gelabah sebab susah nak detect kat mana . saya lah tu ==' kemudian kita jumpa , tapi tak sempat nak jawab . nak-nak kalau yang call tu yang memang kita harapkan . maksudnya macam mana?

1) kadang-kadang ada seseorang yang mencintai kita dalam diam , dan dia cuma menghantar isharat "getar" dalam hati kita melalui Allah . macam mana ? yes , doa

2)dan kadang-kadang juga , isi doa mereka adalah sama . tapi mereka saling tak kenal sesama sendiri . yang menghubungkan mereka ialah Allah .

"menunggu" bas rapid kekononnya . kenapa bas rapid ? sebab sekarang sampai bulan april bas rapid free kat kuantan ni . haha . tak , maksudnya kat sini menunggu bas rapid . biasanya bas datang 1/2 sekali . tapi hari jumaat bas tak tiba ikut masa sebab traffic jam . masa tu kita macam mana ? comfirm resah gelisah sebab lagi sejam nak naik bas ekspress balik kampung (saya apply dengan life saya kat sini sebenarnya) . macam tu ke erti menunggu cinta ? maksudnya ,

1)kita dah biasa tunggu orang , kita ni banyak crush , suka orang tu , suka orang ni . kita juga selalu stalk dia. one day , kita stalk dia then kita nampak sesuatu yang boleh rentapkan hati dan jiwa kita . sebegitu sahajakah pengorbanan kita sebab tunggu dia ? bukankah itu menunggu sesuatu yang tidak pasti ? walhal kita tahu kalau bas rapid lambat tiba , kita boleh ambil teksi dan jalan kaki !

"menunggu" angka giliran dekat bank . masa tu ramai sangat orang kat bank . almaklumlah baru masuk gaji . kita datang bank sebab kad bank kita kena telan dekat ATM , so kita datang sebab nak buat kad baru . pastu kita rasa bosan bosan bosan sebab tunggu lama sangat . kan ramai orang . 

1)kita tunggu seseorang.tapi terlalu banyak dugaan ketika menunggu sidia . kita tak putus-putus doa dengan Allah . bila sampai waktunya , Allah kabulkan doa kita . Allah sampaikan cinta kita padanya melalui doa . sebab tiba-tiba masa dekat bank tu , kita nampak ada angka giliran yang orang dah konyok-konyok tetapi ianya lebih awal dari number kita tu ! nampak tak pertolongan Allah ? even hati kita sakit tunggu seseorang tu macam angka giliran yang dikonyok-konyok tu tapi kita tak sedar yang tersirat hati itu , Allah kabulkan doa kita . buktinya kita dapat perkhidmatan awal di bank tadi even kertas tu dikonyok-konyok.


so , diantara mencari dan menunggu terselit satu perkataan iaitu "doa" . mana mungkin Allah swt mengsia-siakan hidup dan kisah cinta hamba-hambaNya .kalaulah cinta itu dapat dilihat , jika ada mana-mana yang nak mainkan perasaan kita , ofcourse kita rasa nak cincang-cincang hati dia . memang hakikat cinta tidak dapat dilihat tapi dapat dirasai . tapi dari segi bagaimana nak "rasa" cinta tu ? kita balas cinta manusia , tapi cuba fikir kita balas tak cinta Allah ? Dia yang selama ini tak pernah berhenti walau sesaat untuk melihat , menjaga , melindungi dan menyintai kita . tak pernah sesaat Allah berhenti . jadi layakkah Dia diperlakukan sebegitu ? subhanaAllah :'(

untuk ladies . cuba kita muhasabah , wanita adalah kaum yang paling disayangi oleh Allah tetapi kenapa Allah tunjukkan kepada rasulullah s.a.w yang perempuan yang paling banyak bilangannya dineraka . kenapa ? disitu kita dapat lihat kecintaan Allah pada kita , punya Dia sayang kita , Allah bagi "hint" dekat kita yang kita adalah kaum yang paling ramai dineraka . subhanaAllah :'(

dan bila kita mendambakan sudut syurga Allah , pernah tak kita fikir adakah kita meletakkan Allah disudut hati kita? hakikat cinta berasal dari kasih sayang Allah . kadang-kadang Allah beri kita pimjam , kadang-kadang Allah ambil ia kembali . dan mengapa kita terlalu lemah apabila kehilangan cinta orang tersayang ? sedangkan cinta itu sendiri daripada Allah . lemah tak kita kalau kita hilang cinta Allah yang paling besar tu ? lupakah kita Allah Maha Kuasa dengan hanya perkataannya "jadi"!

kita ada aturan dan saluran yang betul untuk mengenali seseorang . Allah tu tak kejam pada hambaNya , tapi kita sendiri yang kejam yang pada kisah cinta kita . kita sendiri yang menentukan kemana arah cinta itu harus pergi . ke syurga Allah atau neraka Allah . saya bukan menaip kisah cinta saya , tapi ini adalah secara keseluruhan . lagipun , i want my own secret love story . i believe the promise . Allah takkan sia-siakan hidup kita . percayalah . dan setiap yang berlaku akan berakhir dengan happy ending ! inshaaAllah

so , smile . Allah is always by your side . Dia takkan pernah tinggalkan kita . takkan pernah . jadi balas cinta Allah . Dia dah susun cantik punya baik kisah cinta kita dan jangan sama sekali sia-siakannya . 



so , bila saya kata saya betul-betul nak "jaga" i really meant it ! :'D


*review buku bulan 1* one of my favourite book . serius tak rugi beli . serius . lagipun dia tak tebal sangat pun . dan boleh lihat dengan mata hati kecintaan Allah pada hambaNya :')



janji Allah

assalamualaikum 

hari ni rasa nak senyum sampa ke telinga . nak senyum je hari . subhanaAllah , saya tak tahu nak gambarkan perasaan macam mana . alhamdulilah , alhamdulilah , alhamdulilah untuk semua yang berlaku :')

So , alhamdulilah semuanya baik-baik sahaja minggu ni and penghujung bulan 1 . after lawat qausar dekat IJN minggu lepas , dah tengok keadaan dia macam mana . baru rasa lega sikit . eventough qausar belum sepenuhnya sihat . Rabu (30.1) qausar selamat menjalani operation peringkat pertama . saya tak pasti nama operation tu apa sebab before this qausar ada buat angioplasty tapi tak Berjaya . sekarang ni qausar dah dipindahkan ke wad setelah duduk icu after operation tu . tapi doctor still monitor keadaan qausar , sebab jantung qausar sangat rumit dan jantung sebelah kanannya disahkan tidak berfungsi .

tapi kuasa Allah sesiapa pun tak mampu nak tandingi . hari ni (3.2) alhamdulilah doktor cakap qausar dah boleh balik . which means operation tu berjalan dengan lancar . tapi still kena monitor and rawatan susulan . bila dapat berita ni dari mak , subhanaAllah . hadir perasaan yang sangat bahagia , bahagia sangat . walaupun qausar belum sembuh 100% , tapi bila sign doktor menunjukkan yang qausar dah boleh discaj , as a student nurse i know all of this will be okay and success . ' alhamdulilah ' the only word untuk remind saya betapa agungnya kuasa Allah :'( terima kasih Allah . terima kasih :')



masa qausar dekat institut jantung negara . 

dan disaat saya hampir blank , blur dan dah tak tahu nak buat apa . yang saya ada cuma bertahan dengan dugaan dan cabaran hidup ini . saya belajar yang "kalau kita rasa kita susah , masih ada lagi yang lebih susah dari kita" dan "disaat kita bertahan dengan apa yang telah ditakdirkan ,disaat itulah kekuatan kita semakin bertambah" . bila masa sentiasa tidak mencukupi buat saya , Allah hadirkan pertolongannya melalui insan-insan yang dipilihnya . Allah tak pernah tinggal saya keseorangan . bila saya asyik risau memikirkan apa sahaja yang bakal berlaku , disitu jua lah Allah beri ketenangan kepada saya . Allah beri pengajaran redha, tawakal dan bergantung padaNya .Allah mendengar doa hamba-hambaNya , Allah tak pernah berhenti sesaat pun untuk meninggalkan kita dan kemudian Allah beri nikmatNya . subhanaAllah :'( baiknya Allah :'(

bila saya terlalu penat pada bulan januari , kemudian diawal bulan februari, Allah tingkatkan semangat saya . Allah khabarkan berita gembira, Allah kirimkan seseorang untuk membantu saya , Allah cukupkan masa untuk saya , Allah kuatkan saya untuk mempelajari ilmu nursing , Allah permudahkan setiap langkah saya . baiknya Allah :'(

dan dengan itu , Allah beri saya impian baru . saya harap saya dapat tempat posting yang sememangnya saya nak iaitu rahsia dan saya nak jadi staffnurse dekat wad paedetrik (kanak-kanak) . kenapa paedetrik ? padahal masa praktikal wad paedetrik dulu mati-matian saya taknak praktikal kat situ lagi sebabnya nak jaga budak-budak lagi rumit dari nak jaga orang tua/orang muda . sebab apa ? sebab budak-budak , kalau dia sakit dia boleh nangis je , dia tak boleh nak bagitahu sakit kat mana , tu adalah cabaran untuk kita buat intervensi kejururawatan kat diorang tapi kalau orang tua/muda depa boleh cakap sakit kat mana , nak apa , itu ini .

 and satu lagi , sebenarnya saya kekadang emosi tak kuat bila tengok perawatan itu ini dekat bayi . cucuk sana , cucuk sini . no , saya tak mampu nak buat . tengok depa nangis , mulalah saya pun rasa nak nangis .walhal , sebelum ni saya memang berimpian nak jadi staffnurse dekat bahagian accident and emergency(a&e) . tapi sejak qausar lahir , sejak quasar duduk hospital , qausar banyak ajar saya erti ‘jururawat ‘ sebenar :’) hmm dan sebab yang pertama ialah , acu nak rawat and nak jaga bayi-bayi macam qausar sebaik-baiknya . kalau cakap pasal qausar mulalah nak shaking pastu airmata pulak bergenang . okay berhenti sekejap taip T T



sebab apa ? because is always be there for us :')

untuk sesiapa sahaja yang tahu tentang kisah qausar , mengambil berat padanya dan sentiasa mendoakannya . terima kasih :') hanya Allah yang lebih mengetahui setiap sesuatu itu . kita kuat dengan kekuatan doa . walaupun kita tak tahu , tak kenal dan tak rapat sesama kita tapi saya dapat rasa , ramai sangat yang sayangkan qausar dan berdoa untuknya . terima kasih :') moga Allah sentiasa merahmati kalian dan redha dengan setiap langkah kalian . aamin aamin aamin :')

untuk kawan-kawan yang sentiasa beri saya semangat diluar , facebook , twitter dan surat jugak ! yang bagi kata-kata semangat dan doa . terima kasih . setiap kali saya baca , tiap kali tu air mata mula je bergenang . saya simpan semua surat-surat , im dan etc . saya simpan . sebab bila saya rasa saya down , saya buka dan saya baca balik semua tu . 

dan setiap teguran , ketidakpuas hati semasa saya menjalankan tanggungjawab saya . saya minta maaf , saya bukan sesempurna manusia . tapi takpe saya tak marah , saya anggap semua tu teguran daripada Allah . :')


setiap apa yang berlaku diantara kita dengan manusia , itu adalah kerana Allah sendiri yang mendetikkan hati seseorang itu . bukan saja-saja .

p/s : acu tak sabar nak balik cuti raya cina , nak jumpa qausar . nak kumpul satu family macam biasa :') tak sabarrrrrrrrr


dan saya rasa , saya sekarang tengah fanatik dengan baju-baju baby ! hadiah utnuk qausar balik nanti . kalau hijau sama pulak dengan cadar acu . ihiks !